Castrul Porolissum

Localitatea: Mirsid
Judet: Salaj
Adresa: Se afla localizat pe "Magura Pomat" de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, com. Mirsid
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Mirsid
Telefon: 0260/663.591
Website: primaria-mirsid.ro

Porolissum este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din Romania. Castrul roman a fost construit in jurul anului 106 d.H., pe langa asezarea dacica de la care a preluat si numele. In jurul castrului s-a dezvoltat un sistem defensiv constand in valuri, ziduri, santuri de aparare si o serie de castre mai mici. In anii urmatori, acest fort a fost marit, reconstruit din piatra, iar in jurul sau s-a dezvoltat asezarea civila Porolissum, devenita centrul administrativ al provinciei Dacia Porolissensis, creata de Hadrian. Datorita fortei sale militare, Porolissum, capitala Daciei Porolissensis, a fost cheia de bolta a apararii Daciei de nord-vest. Porolissum a fost un puternic centru de raspandire a romanitatii, atat in provincie cat si in afara ei.

Sapaturile in aceasta zona au fost incepute de catre arheologii romani in anii '70. La Porolissum se pot cerceta toate elementele componente ale unei fortificatii romane, ale unei asezari civile de langa castru (vicus militar) sau ale unui oras roman cu toate elementele sale - forum, curia, macellum, ziduri de incinta, trama stradala, porti de intrare, vama imperiului sau o necropola romana. Intreaga zona care cuprinde templele, casele de locuit, portile castrului mare, principia castrului mare, cca. 500 m de trama stradala decopertata, amfiteatrul (conservat integral), peste 200 m de ziduri de incinta de la castrul mare, este foarte bine conservata in sit. Zona este amenajata cu trasee, tablite indicatoare si descrierea fiecarui monument in lb.romana si lb.engleza, devenind un urias muzeu in aer liber. A fost restaurata integral porta praetoria a castrului de pe Pomet, singura reconstituire, de acest gen, din Europa centrala si de sud-est.

Porolissum este unul dintre cele mai curate si ingrijite situri arheologice antice ale tarii noastre, iar fiecare obiectiv este explicat simplu, prin reconstituiri 3D, cu ajutorul unor panouri din metal, in limbile romana si engleza, turistii reusind, in lipsa vreunui ghid, sa isi dea seama cum era viata in lumea romana, in special in perioada razboiului.

Satul in care se afla ruinele fortului roman, Moigrad, se gaseste foarte aproape de orasul Zalau.