Castrul Potaissa

Localitatea: Turda
Judet: Cluj
Adresa: Se afla localizat pe platoul numit Dealul Cetatii
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Turda
Telefon: 0264/313.160
E-mail: -

Situat la marginea orasului Turda, pe platoul numit Dealul Cetatii, castrul Legiunii a V-a Macedonica a fost ridicat de Imparatul Marcus Aurelius in timpul razboaielor marcomanice, in anul 168. Castrul ocupa o suprafata de peste 23 ha, fiind cel mai mare castru de legiune din Dacia romana. De-a lungul celor cinci decenii de cercetari arheologice la Potaissa au fost descoperite materiale si vestigii de o importanta exceptionala. Dupa retragerea aureliana, castrul a fost utilizat in epoca migratiilor, fapt dovedit, printre altele, de descoperirea mormantului unei printese gepide.

Castrul a fost ridicat de arhitectii militari ai timpului, care au respectat pentru realizarea acestui edificiu toate regulile artei fortificatiilor. In zona de vest a castrului militar, au fost construite termele, unde soldatii din Legiunea a V Macedonica isi puteau trata diferitele afectiuni reumatice. Exista si o regula de imbaiere care era strict respectata de catre toti cetatenii urbei: femeile romane faceau baie dimineata, iar barbatii dupa-masa. O data cu dezvoltarea orasului, a fost construita si o palestra care era, de fapt, sala de sport din vremea respectiva, unde soldatii se antrenau sau faceau exercitii fizice, printre care si bine cunoscutele lupte corp la corp, denumite astazi lupte greco-romane. In interiorul castrului au fost construite 64 de cazarmi in care locuiau soldatii.

Cercetari sistematice au fost initiate abia in anul 1958, ele dobandind insa amploare doar cu incepere din anul 1971. In ultimele patru decenii, cercetarile arheologice realizate in castrul roman de la Turda s-au desfasurat cu o ritmicitate aproape anuala si cu rezultate semnificative pentru istoria Daciei romane. Cercetarile arheologice au fost insotite de lucrari de consolidare si conservare a obiectivelor importante din castru, printre care se numara turnul de Nord-Vest, unul dintre turnurile de curtina, porta decumana si principia, care au devenit astfel puncte vizitabile. Cercetarile arheologice recente au scos la iveala inca un edificiu impresionant al castrului, termele, intinse pe o suprafata de peste 5.000 de mp, care au fost puse in valoare prin lucrari de conservare primara. In apropierea termelor se afla o palestra, sala pentru exercitiile fizice pe care romanii le practicau inainte de imbaierea propriu-zisa. Au fost descoperite, de asemenea, cateva dintre sculpturile care decorau termele, intre care un bust de marmura al lui Hercule si un cap al zeului Serapis.