Biserica fortificata din Biertan

Localitatea: Biertan
Judet: Sibiu
Adresa: Este localizata in centrul asezarii, pe un deal
Program: Apr. - Oct.:
10:00 - 17:00 | Zilnic
Nov. - Mart. - Inchis
Telefon: 0269/868.262
Fax: 0269/868.262
Website: -
E-mail: -

Biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri. Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice - intre 1572 si 1867.

Biserica a fost construita intre 1493-1522, pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hala apartinand goticului tarziu, cu 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare, fiind ultima biserica-hala construita in tara. Pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si de mobilier gotic tarziu, cu influente de Renastere (sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea): portalul vestic, portalul sacristiei cu usa interioara intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, sculptat de Ulrich din Brasov, altarul poliptic, etc. Stranele sunt realizate intre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unica in felul sau este usa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare. Altarul, unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena intre 1483-1513. Contine 28 de picturi ce redau scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria, rastignirea, botezul, taierea imprejur, precum si diferite picturi cu sfinti. Cateva dintre ele sunt copii ale picturilor aflate in altarul Schottenstift din Viena. Orga, impunatoare ca dimensiune, a fost construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.

Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin turnul primarie. Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. Turnurile bisericii din Biertan sunt urmatoarele: turnul cu ceas, turnul cu clopot din lemn, turnul mausoleului si turnul bastion inchisoare, turnul catolic, turnul primariei, turnul interior care mai era numit si turnul slaninii, Bastionul Tesatorilor.

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.