Biserica Neagra din Brasov

Localitatea: Brasov
Judet: Brasov
Adresa: Str. Curtea Johannes Honterus, nr. 2
Program: Luni - Inchis
Apr. - Oct.:
10:00 - 19:00 | M-S
12:00 - 19:00 | D
Nov. - Mart.:
10:00 - 15:00 | M-S
12:00 - 15:00 | D
Telefon: 0268/511.824
Website: honterusgemeinde.ro
E-mail: info@biserica-neagra.ro

Unul dintre simbolurile principale ale Brasovului si Romaniei, Biserica Neagra este un monument de arhitectura gotica. Impresionanta prin dimensiune, aceasta cladire a fost martor al dezvoltarii orasului din Evul Mediu pana astazi. Este cel mai mare locas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, are o capacitate de 5.000 de persoane, masoara 90 de metri lungime si 37 metri inaltime iar turnul crucii are 65 de metri. Biserica parohiala evanghelica din Brasov, avand hramul Sf. Fecioare Maria, si-a primit numele ca urmare a marelui incendiu care a cuprins orasul in 1689, cand fumul si flacarile i-au innegrit zidurile. Constructia Bisericii a durat aproape 100 de ani, a inceput in 1377 si s-a finalizat in jurul anului 1477.

Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri. In planul initial Biserica era prevazuta cu doua turnuri, insa, din lipsa fondurilor, cel de-al doilea turn nu a fost construit niciodata iar primul si singurul turn a fost finalizat cu 37 de ani mai tarziu decat restul cladirii, in 1514.

Grav avariata dupa incendiul din 1689, Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesterii locali nu stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat de mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc si nu in stil gotic. Biserica Neagra este celebra nu doar datorita dimensiunilor sale impresionante. In turnul Bisericii se afla unul dintre cele mai mari clopote din Europa si cel mai mare din Romania, cantareste 6.300 de kg. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din sud-estul Europei) avand peste 4.000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti reprezinta unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest fel din Romania.

Decorarea bisericii a inceput putin dupa anul 1400, perioada din care se pare ca dateaza statuia Sf. Ioan Botezatorul. Pe la 1430 au fost executate statuile Iisus-salvatorul lumii, Maria cu pruncul si statuia apostolului Petru. Din punct de vedere stilistic se incadreaza in faza “molatica” a goticului, datorita expresiilor cu adevarat “moi” ale personajelor, cat si a constructiei vesmintelor, cu falduri grele, dispuse uniform. Cel mai mare grup de statui realizate la Brasov decoreaza contrafortii corului si absidei, fiind asezate pe console si protejate de baldachine, dintre acestea notabile sunt statuile: Iacob cel Mare, Sfantul Nicolae, Evanghelistul Luca, Sfantul Sebastian, ca si statuia preotului Thomas. Din perioada anterioara marelui incendiu s-a pastrat si pictura murala din pridvorul sudic, executata dupa anul 1476. Pictura prezinta figura Mariei cu pruncul, asezata intre Sf. Ecaterina (cu simbolul ei, roata si palosul) si Sf. Varvara (tinand in mana un turn). In colturile de jos ale picturii se afla stema lui Matei Corvin si a sotiei sale Beatrice de Napoli-Aragon. Pictura apartine din punct de vedere artistic stilului gotic tarziu, dar prezinta si influente ale Renasterii italiene.

Intre 1969-1977 s-au efectuat lucrari de renovare extinse cu sprijinul Directiei Nationale pentru Monumente, care au fost directionate in special spre restaurarea acoperisului si fatadei sudice. Intre anii 1981 si 1987 a fost renovat si amenajat interiorul pentru ca biserica sa poata fi folosita in slujbe. Din 1987 pana in 1999 au avut loc lucrari de restaurare a partii nordice, a fatadei sudice si a turnului, iar in 2001 s-a incheiat restaurarea orgii Buchholz.

Aflata pe strada Curtea Johannes Honterus nr.2, biserica poate fi vizitata zilnic intre orele 10:00 si 19:00. Concertele de orga sunt organizate doar pe timpul verii.