Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca

Localitatea: Cluj-Napoca
Judet: Cluj
Adresa: Piata Unirii
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: 0264/592.089
Fax: 0264/595.252
Website: -
E-mail: -

Remarcabil monument istoric si de arhitectura religioasa, unul dintre cele mai impunatoare edificii gotice din tara noastra, Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail, situata in Piata Unirii din Cluj-Napoca, a fost construita aproximativ intre anii 1350 si 1480, fiind prima versiune deplina a bisericii-hala in Transilvania. Edificiul a fost ridicat in Piata Centrala (actuala Piata Unirii) din Cluj si se numara printre monumentele emblematice ale orasului. De-a lungul vremurilor, edificiul a fost martor la diverse momente importante: aici a fost botezat Matei Corvin; aici au fost investiti principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory si Gabriel Bathory.

Biserica "Sf. Mihail” a fost ridicata la scurt timp dupa ce regele Carol Robert a acordat Clujului statutul de oras si autonomia ecleziastica. Portalul principal, sculptat in 1444 in stil gotic, se termina cu o acolada inalta prezentand in partea centrala imaginea sculptata a arhanghelului Mihail. In 1489, biserica a avut de suferit de pe urma unui incendiu, fiind restaurata prin grija lui Matei Corvin. Un alt incendiu a distrus turnul gotic in 1697, reconstruit mai tarziu, intre 1742 si 1744, in stil baroc. Din 1545, biserica a revenit reformatilor, care au distrus pictura, iar intre 1566 si 1616, unitarienilor. Abia dupa aceasta data ea a redevenit biserica a catolicilor, iar parohul Biro Janos s-a ingrijit de restaurarea interiorului in stil baroc. Amvonul si altarele au fost sculptate de doi mesteri renumiti, Anton Schuchbauer si Iohannes Nachtigall. Catolicii au reconstruit turnul baroc, dar si acesta a fost distrus de trasnet, in 1763, iar apoi de un cutremur. Turnul de pe fatada nordica a fost construit intre 1834-1863 in stil neogotic, inalt de 80 de metri, inclusiv crucea.

In ce priveste turnul neogotic, a fost considerat la constructia sa supradimensionat ca inaltime. Azi si datorita stilului acest lucru nu apare la fel de suparator. Ceasul bisericii a fost proiectat in 1859 de inginerul principal Geiser Antal. Clopotele timpurii au fost topite in 1849, asa ca au fost turnate pentru turn altele in 1861. O parte au fost distruse in timpul primului razboi mondial, dar au fost inlocuite in 1924. Exteriorul bisericii nu este foarte ornamentat. Cele mai remarcabile sunt cele patru porti gotice, dintre care se detaseaza poarta principala, de apus. Deasupra portii principale se afla blazoanele lui Sigismund de Luxemburg. In centru, se afla un relief infatisandu-l pe Sfantul Mihail omorand balaurul, asezat ulterior blazoanelor.

Remarcabile sunt si decoratiunile interioare si exterioare, precum si amvonul cu sculpturi baroce. O realizare exceptionala este portalul renascentist al sacristiei (1528) cu motive italiene si o puternica influenta sud-germana. Corpul amvonului, in stil baroc, a fost cioplit in lemn de Johannes Nachtigall si Anton Schuhbauer. Pictura murala, pastrata fragmentar, prezinta influente stilistice din nordul Italiei si releva primele semne ale Renasterii in pictura clujeana. In locul altarului principal baroc, a fost proiectat si realizat de maistrul tamplar Back Lajos, altarul principal de azi, pentru care a fost premiat la Expozitia mondiala de la Viena din 1873. Cele trei figuri ale altarului o infatiseaza pe Sfanta Maria (nisa centrala) si pe cei doi regi maghiari sanctificati, Sfantul Stefan si Sfantul Ladislau. Prima orga baroca a fost pregatita in 1753 de mesterul sibian Johannes Hahn, de atunci fiind de mai multe ori reconstruita. Dupa 1990, Hermann Binder si tovarasii sai au trecut la o activitate de restaurare de mari dimensiuni care a vizat orga.