Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Localitatea: Timisoara
Judet: Timis
Adresa: Bulevardul Regele Ferdinand
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Arhiepiscopia Ortodoxa din Timisoara
Telefon: 0256/490.287
Fax: 0256/491.176
Website: -
E-mail: secretariat@arhiepiscopia
timisoarei.ro

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este una dintre cele mai de pret cladiri ale orasului si una dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din tara tara noastra. Situata in centrul orasului, la incrucisarea celor mai importante artere de circulatie, catedrala inchinata Sfintilor Trei Ierarhi impresioneaza prin dimensiunile ei insemnate, prin specificul arhitectural si prin invelisul de tigla smaltuita, care straluceste minunat in lumina soarelui. A fost construita intre 1936 si 1941 si este in prezent cea mai inalta biserica din Romania.

Stilul arhitectural al Catedralei Mitropolitane din Timisoara imbina traditia religioasa romana cu cea bizantino-moldoveneasca. Acest stil este regasit si la manastiri precum cele de la Cozia si Prislop si sunt specifice secolului al XIV-lea. Catedrala impresioneaza prin dimensiunile sale, specificul arhitectural sau turlele cu inlvelisul de tigla smaltuita. Catedrala are 11 turle, iar cea mai inalta dintre ele atinge 83,7 metri, constructia fiind la un moment dat a treia ca inaltime din Romania, dupa Casa Scanteii si Palatul Parlamentului. Turnurile catedralei dispun de sapte clopote mari. Cele 7 clopote au o greutate totala de 8.000 kg si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo. Armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi. Temelia este construita pe o placa imensa de beton armat, care este sustinuta de peste 1.000 de piloni de beton armat, infipti pana la 20 m adancime sub placa de beton. Constructia are o lungime de 63 m si o latime de 32 m.

Peretii exteriori sunt decorati cu caramida aparenta de culoare rosie si galben-portocalie, iar turnurile care fac silueta Catedralei atat de usor de recunoscut sunt acoperite cu tigla smaltuita realizata in Banat, la Jimbolia. Tigla contine culorile drapelului national pe fond verde. Spatiul interior are de asemenea o elansare eleganta. Proiectul de arhitectura a fost intocmit in urma castigarii unui concurs national de catre prof. arh. Ion D. Trajanescu, constr. antrepren. Ing. Tiberiu Eremie. Pictura interioara si cea exterioara a fost finisata abia in 1956, fiind realizata de pictorul Atanasie Demian.

Catedrala adaposteste Moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, fostul Mitropolit al Timisoarei, in secolul al XVII-lea. In subsolul catedralei se afla o interesanta colectie de arta religioasa. In aceasta catedrala se gasesc peste 3.000 de volume rare de carte bisericeasca, peste 800 de icoane si picturi, 130 de obiecte bisericesti, artefacte de metal pretios si vesminte bisericesti.

Legenda spune ca lacasul de cult a fost aproape de a fi distrus in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cand aviatia germana bombarda Timisoara, sase bombe ar fi cazut langa catedrala, insa doar una a explodat, iar structura de rezistenta nu a fost afectata.

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa Romana este localizata pe Bulevardul Regele Ferdinand I.