Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia

Localitatea: Alba-Iulia
Judet: Alba
Adresa: Str. Mihai Viteazu, nr. 1
Program: 08:00 - 20:00
Contact: Arhiepiscopia Ortodoxa din Alba Iulia
Telefon: 0258/811.690
Fax: -
Website: reintregirea.ro
E-mail: -

Monument istoric al orasului Alba-Iulia, catedrala ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Reintregirii, este un simbol al unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Aceasta a fost construita in anii 1921-1922, in stil neo-brancovenesc, cu elemente bizantine, in partea de vest a cetatii Alba-Iulia, stravechiul Apulum Roman sau Balgradul evului mediu, fiind conceputa ca o continuare a asezamantului mitropolitan balgradean demolat in 1713-1714 de habsburgi. Istoria Catedralei Ortodoxe din Cetatea Alba Carolina este strans legata de festivitatile Incoronarii regelui Ferdinand si a reginei Maria la 15 octombrie 1922.

Catedrala cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" reprezinta o simbioza de vechi stiluri romanesti. Arhitectura sa, inspirata din biserica domneasca din Targoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati. Planul Catedralei, de tip bizantin, apartine arhitectului V. Gheorghe Stefanescu iar lucrarile de constructie s-au desfasurat sub conducerea inginerului T. Eremia. Naosul, impunator prin inaltimea sa, este dominat de cupola centrala, sustinuta de patru stalpi octogonali placati in marmura, iar in exterior se inalta cele trei turle octogonale, luminate, de cate opt ferestre, cu acoperis in forma de bulb si cu cate o cruce metalica deasupra lui. Iconostasul, mobilierul, stranele au fost realizate din lemn de stejar, prezentand aceleasi motive decorative de inspiratie brancoveneasca.

Decorul pictural, ce poarta semnatura lui Costin Petrescu, respecta programul iconografic traditional ortodox, la care influentele agresive sunt evidente. Printre artistii care au lucrat, alaturi de maestrul Petrescu, a fost si Traian Achim din Alba Iulia. Biserica-catedrala a fost ridicata in mijlocul unei incinte dreptunghiulare, compusa din patru pavilioane inegale ca dimensiuni, amplasate pe colt si legate intre ele prin intermediul unei galerii de arcade deschise. Etajate, corpurile din colturile de sud-est si nord-est au la mijloc un portic deschis care permite accesul in incinta. Pe latura de vest, corpurile de colt au un singur nivel, dominant fiind turnul-clopotnita care atinge o inaltime de peste 58 m.

In curtea acestei biserici a avut loc in data de 15 octombrie 1922 ceremonia de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Dupa ce Miron Cristea, Patriarhul Romaniei, a tinut in catedrala o Liturghie solemna si a sfintit coroanele regale gata pregatite, s-a trecut la ceremonia incoronarii. Aceasta a avut loc in fata clopotnitei, unde a fost amenajata o scena imbracata in panza rosie, pe care era inaltat baldachinul incoronarii, intretesut cu brocart rosu si galben pe un fond alb. Incoronarea nu s-a facut in catedrala deoarece Ferdinand, care era de religie catolica, nu a dorit sa fie incoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe. La 1 decembrie 1948 numele lacasului a fost schimbat in „Catedrala Reintregirii Bisericii Ortodoxe Romane”. O placa de marmura aminteste de acel eveniment.

Catedrala Reintregirii Neamului este localizata in incinta cetatii Alba Carolina din Alba Iulia, la intrarea dinspre Parcul Unirii (poarta a IV-a cetatii).