Cetatea Alba Carolina

Localitatea: Alba-Iulia
Judet: Alba
Adresa: Localizata pe Dealul Citadelei din Alba-Iulia
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Alba-Iulia
Telefon: 0258/819.462
Website: www.apulum.ro
E-mail: -

Actuala cetate este o fortareata cu bastioane de tip Vauban construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, avand rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic impotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman si de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Anterior epocii in care a fost construita, in acelasi loc s-au mai aflat alte 2 fortificatii precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) si Cetatea Medievala Balgrad (secolele XVI-XVII).

Castrul roman Apulum

a fost unul dintre cele mai importante centre ale stapanirii romane de pe teritoriul Daciei. El a fost construit in zona fostei asezari dacice Apoulon. Apulum, fosta capitala a dacilor apuli, a devenit in perioada romana cel mai mare oras din Dacia. In anul 168 d.Hr a devenit resedinta guvernului general al celor 3 Dacii, eclipsand definitiv vechea metropola Ulpia Traiana Sarmizegetusa. In Evul Mediu orasul apare din nou atestat in anul 1199, de aceasta data sub numele de Alba Iulia (Cetatea Alba a lui Gyula sau Cetatatea Balgrad), centru al administratiei Regatul Ungariei din Transilvania, colonizat cu sasi si devenit resedinta a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitala a Pricipatului Transilvaniei. Denumirea latina a orasului a fost tradusa in documentele medievale redactate in limba slavona drept Balgrad (Cetatea Alba).

Cetatea Alba Carolina,

construita intre anii 1715-1738 de catre Imperiul Habsburgic, este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip "Vauban" din tara noastra. Construita dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, comandant al trupelor imperiale din principat, cetatea este alcatuita din sapte bastioane (Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitarilor, Sf. Mihai – demantelat partial – Sf. Carol, Sf. Elisabeta, Sf. Capistrano) si prezinta toate elementele de fortificare adaptate tehnicii militare a timpului: clesti, reveline, contragarda, sant, antesant si glacis, organizate pe principiul flancarii reciproce si al apararii la distanta. Intrarea se face prin sase porti, dintre care patru sunt decorate cu statui si reliefuri de catre o echipa de sculptori condusa de Johhan Konig. Cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania.

Intre zidurile Cetatii Alba Carolina s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea, Marea Unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. In vechea cetate medievala Cetatea Alba sau Balgrad Mihai Viteazul si-a facut intrarea triumfatoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortaretei de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitala vremelnica a tuturor romanilor.

Incepand din vara anului 2007, Alba Iulia are o garda calare a cetatii medievale. Recent, Cetatea Alba Iulia a fost desemnata ca una dintre cele 7 Minuni ale Romaniei, in urma unei campanii mass-media desfasurata in 2007. Iar la 29 mai 2009 a intrat in Guiness Book, prin evenimentul denumit “Marea Imbratisare” a fortificatiei Vauban, la care au participat 9.758 de oameni. S-au deschis un pub, o crama si un restaurant in interiorul zidurilor cetatii Vauban. Vechiul Palat Princiar gazduieste Muzeul de Istorie. Palatul Princiar a fost menit sa serveasca nevoilor de confort, de aparare si de reprezentanta a casei princiare. Initial a fost resedinta episcopala si sediul unei scoli capitulare, devenind resedinta principilor Transilvaniei dupa anul 1556. Muzeul de Istorie din Alba Iulia a fost inaugurat in 1888 si este unul dintre cele mai importante si valoroase muzee de istorie din Romania. Muzeul are doua cladiri cu voaloare de monumente istorice. Prima este cladirea "Babilon" construita in stil romanic, iar cealalta, Sala Unirii, realizata initial cu scopul de a fi cazinou militar.

Pe Platoul Romanilor se afla Catedrala Ortodoxa, Palatul Apor si Biblioteca Batthyaneum. Catedrala Ortodoxa este printre principalele atractii ale vizitatorilor acestui oras. Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922 in stil neo-brancovenesc, cu elemente bizantine. Biserica cu hramul Sfintei Treimi este locul unde regele Ferdinand I si regina Maria au fost incoronati, tocmai de aceea Catedrala mai este cunoscuta si sub numele de "Catedrala Incoronarii". Tot aici se afla si biserica de lemn in care a intrat Mihai Viteazul si statuia ecvestra a domnitorului. Sculptata de Oscar Han si dezvelita in anul 1968, statuia lui Mihai Viteazu vine ca un simbol al Unirii, unul in fata caruia ramai pentru cateva clipe si nu-i admiri doar maretia, ci si semnificatia.

Palatul Apor

este cea mai reprezentativa constructie de arhitectura civila medievala pastrata in Alba lulia. Acest edificiu a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a apartinut unuia dintre marii nobili ai Transilvaniei, Stefan Apor. In prezent, in Palatul Apor se afla sediul central al Universitatii si al principalelor departamente functionale ale acesteia. Biblioteca Batthyaneum, fosta biserica a calugarilor trinitarieni a fost construita in anul 1719. Incepand cu anul 1792, cladirea a fost achizitionata de catre episcopul catolic al Transilvaniei, Ignatiu Batthyani, si transformata in biblioteca si observator astrologic. In prezent, biblioteca adaposteste peste 70.000 de manuscrise, documente si tiparituri. Cel mai important manuscris este Codex aureus, carte bisericeasca scrisa cu litere de aur ce dateaza din secolul al IX-lea.

Deasupra portii a III-a a cetatii este celula in care au fost inchisi Horea, Closca si Crisan iar in apropiere, obeliscul dedicat acestora si monumentul de la Dealul Furcilor, ridicat pe locul in care au fost sacrificati acesti eroi ai neamului romanesc. Acest monument a fost ridicat la Alba Iulia pentru comemorarea celor trei conducatori ai Rascoalei Populare din 1784-1785. Sculptorul Ion Negrulea a realizat acest obiectiv din granit, are peste 20 de metri inaltime, iar la baza putem vedea o celula simbol. Obeliscul, realizat pe post de omagiu, are urmatoarea inscriptie: "Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan".

Intre poarta a III-a si a IV-a a cetatii, se afla Catedrala Romano-Catolica, care dateaza de la 1234 si in care este inmormantat Iancu de Hunedoara. Catedrala "Sf. Mihail" reprezinta cel mai valoros monument arhitectural de factura medievala din Transilvania. Construita in etape, pe locul unei bazilici romanice din secolul al XI-lea, se bucura de un stil romanic, cu decoratiuni gotice, insa turnurile de pe fatada de vest au amprente renascentiste. Palatul Episcopal a fost construit in acelasi timp cu edificarea Catedralei Romano-Catolice, la sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea.

Turistii care viziteaza cetatea pot opta pentru unul din cele cinci trasee tematice puse la dispozitie de organizatori. Traseul celor trei fortificatii este un punct turistic nou pentru orasul Alba Iulia si reprezinta o adevarata incursiune prin istoria orasului. Numele sau vine de la vestigiule unor fortificatii din ere diferite, care au fost construite pe aceeasi locatie: Castrul Roman, Cetatea Medievala Balgrad si Cetatea Alba Carolina din zilele noastre. Traseul cunoscutelor porti ale Cetatii din Alba Iulia este format din cinci porti de acces in cetate. Portile au fost recent reconditionate si contin elemente cu decoratiuni din mitologia antica, dar si elemente austriece si basoreliefuri. Traseul Eroii Neamului Romanesc face referire la conducatorii rascoalei taranesti din 1784-1785, Horea, Closca si Crisan. Pe acest traseu sunt incluse locurile de detentie si de supliciu ale acestora.