Cetatea Fagaras

Localitatea: Fagaras
Judet: Brasov
Adresa: Piata Mihai Viteazul, nr. 1
Program: Luni - Inchis
Vara:
08:00 - 18:00 | M-V
09:00 - 17:00 | S-D
Iarna:
09:00 - 17:00 | M-D
Telefon: 0268/211.862
Website: primaria-fagaras.ro
E-mail: -

Cetatea Fagaras, asezata la jumatatea drumului dintre Brasov si Sibiu, este una dintre cele mai mari si bine pastrate structuri medievale din Romania si din Europa. Vestita cetate fagarasana, avand o vechime de peste 650 de ani, este situata chiar in centrul orasului. A fost construita in secolul al XIV-lea pe locul unei cetati mai vechi, iar in secolul al XVI-lea, respectiv al XVII-lea, a devenit castel fortificat si resedinta princiara. In 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea, a daruit-o sotiei sale, Doamna Stanca, impreuna cu domeniul, si, devenind principe al Transilvaniei, si-a adapostit aici familia si tezaurul domnesc. De la inceputul secolului al XVII-lea si pana la finele sale, cetatea a fost, cu unele mici intreruperi, resedinta principilor Transilvaniei. Sala Dietei, aflata la primul etaj, gazduind patru din adunarile tinute aici. Documentele vremii consemneaza ca la una dintre acestea a participat si o delegatie a domnului muntean Serban Cantacuzino.

Complexul feudal era inconjurat de un sant de aparare si de un val de pamant, doua elemente esentiale, pentru acele vremuri, care asigurau, intr-o oarecare masura, un anumit avantaj pentru soldatii din interior. In secolul al XV-lea cetatea din piatra si caramida de la Fagaras este atestata ca cetate militara de aparare, cu patru turnuri bastionare la colturi si un turn de avanpost pe latura de est. In prima jumatate a secolului al XVI-lea, intre anii 1528-1541, Stefan Mailat, stapanul feudului Fagaras, dupa care voievod al Transilvaniei, a transformat cetatea militara in castel feudal fortificat, castel imposibil de atacat. In acelasi timp, acesta construieste o anexa si transforma turnul estic in turn al portii, parte din cetatea exterioara. In partea dreapta a portii, pe zidul estic se gasesc steme ale nobililor, veritabile sculpturi in piatra; stemele apartin lui Stefan Mailat si doamnei sale.

Ultima parte a secolului al XVI-lea si prima parte a secolului al XVII-lea, constituie perioada in care fortareata Fagarasului ajunge la dimensiunile si caracteristicile din prezent. Gabriel Bethlen a pus amprenta asupra cetatii cu ajutorul arhitectilor italieni care au lasat motivele specifice perioadei Renasterii in: motive florale, blazoane, stucaturi, loggii deschise cu arcuri; in acelasi timp, in colturile cetatii se inalta patru bastioane, dintre care trei au “urechi” si unul ia forma unei “pene” – rezulta astfel o cazemata in stil italian.

In timpul lui Gheorghe Rackoczi I, au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud, iar in spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se o rezistenta de 8 m grosime. Se construieste acum cladirea corpului de garda pe latura de est, iar santul de aparare din jurul cetatii este largit, adancit si umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevarat lac. In urma acestor lucrari, Cetatea Fagaras - centrul politico-administrativ al marelui domeniu al Fagarasului - a devenit un impunator ansamblu medieval. Adaptarile si adaugirile de constructii la care este supusa cetatea vor culmina, in secolul al XVII-lea, cu transformarea sa intr-o fastuoasa resedinta princiara, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument.

In zilele noastre, edificiul a fost transformat in sediul Muzeului Tarii Fagarasului si al Bibliotecii Municipale Fagaras. Astfel, cu ocazia Zilelor Fagarasului, organizate in luna august, turistii pot strecura printre programele speciale de sarbatoare si Cetatea, un important punct de atractie al municipiului.