Cetatea Neamtului

Localitatea: Targu-Neamt
Judet: Neamt
Adresa: Aleea Cetatii, nr. 1
Program: Luni - Inchis
Apr. - Sept.:
10:00 - 18:00 | M-D
Oct. - Mart.:
09:00 - 17:00 | M-D
Telefon: 0733/981.798
Website: mcntn.muzeu-neamt.ro
E-mail: -

Cetatea Neamtului (sau Cetatea Neamt) este o cetate medievala din Moldova, aflata la marginea de nord-vest a orasului Targu Neamt, in nord-estul Romaniei, pe stanca Timus de pe Culmea Plesului, la o altitudine de 480 m si la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Numele de Cetatea Neamtului provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul (cunoscut si sub numele de Ozana) de sub poala muntelui si de la care si-au luat numele orasul si manastirea din apropiere, ulterior judetul si orasul Piatra care abia, dupa mijlocul secolului al XIX-lea, devine Piatra-Neamt. Cetatea, ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391), face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Cercetarile arheologice au scos la lumina urme materiale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si monede de argint de la Petru I.

Privita de sus, cetatea are un plan patrulater, cu laturi inegale, care sunt insa adaptate dupa inclinatia terenului. Intre latura nordica si cea sudica este o diferenta de 1 metru (38,5 m, respectiv 37.5 m); intre latura estica si cea vestica apare o diferenta de aproximativ 7 metri (47 m, respectiv 40 m).

Constructia cetatii s-a efectuat in doua etape. Prima etapa, din timpul domniei lui Petru I Musat, s-a concretizat prin ridicarea unui fort central, aproape patrat, cu fundatia construita in trepte, adaptata la forma terenului, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m si inalte de 12 m, prevazute cu creneluri si cu patru tunuri de aparare in colturi. In exterior, zidurile erau sustinute de 15 contraforturi, puternice si impunatoare. In interior, existau ziduri de incinta care mareau rezistenta zidurilor exterioare. In curtea interioara exista o fantana (degajata partial in urma sapaturilor arheologice), care ajungea la panza freatica. Aceste ziduri ale fortului construit de Petru I Musat s-au pastrat bine pana in prezent.

A doua perioada de constructie a cetatii a fost in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504). Acum s-a adaugat curtea exterioara de circa 800 m² si a fost ridicata o noua centura de ziduri, cu 4 bastioane semicirculare, care sa poata rezista artileriei de asediu. Au fost inaltate pana la 20 de metri si zidurile vechiului fort. In jurul cetatii s-a sapat un nou sant de aparare, adanc de 10 m si lung de 25 m, peste care s-a construit un pod arcuit, sprijinit pe 11 piloni de piatra (astazi refacuti), care asigura intrarea in cetate, prin poarta centrala. Portiunea dintre ultimul pilon si zidul exterior se ridica, izoland cetatea de restul podului. Intrarea in cetate se inchidea cu o punte in cumpana, care se ridica cu ajutorul lanturilor.

Cetatea Neamtului a devenit una dintre principalele cetati ale Tarii Moldovei, datorita numeroaselor lucrari de intarire din timpul domniei lui Stefan cel Mare (ex: sant de aparare prevazut cu bastioane, cai de acces ce nu permiteau masinilor de lupa sa intre, ziduri foarte inalte). Odata cu inceputul secolului al XVIII-lea si pana la inceputul secolului XIX importanta Cetatii Neamt incepe sa scada, odata cu scaderea puterii institutiei domniei. Cetatea Neamtului a devenit monument istoric in anul 1966. Pentru conservarea si pastrarea cetatii in conditii cat mai bune au fost efectuate lucrari de reconsolidare (1968-1972), lucrari ce au fost conduse de arhitectul Stefan Bals.

Multi au auzit despre legendele cetatii Neamtului. Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plaiesi, in fata asediului regelui polonez Ian Sobieski si tot aici, mama lui Stefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului sa nu caute refugiu, ci sa se intoarca la lupta.

Cetatea Neamtului a fost asediata de polonezi de mai multe ori. Evenimentul relatat in cunoscuta nuvela a lui Costache Negruzzi a avut loc in 1691, cand 19 soldati au rezistat in fata armatei lui Ian Sobieski. Realitatea este insa putin diferita. Polonezii au reusit sa cucereasca cetatea printr-un viclesug: dupa ce au pierdut 50 de luptatori si pe comandantul artileriei, au trimis plaiesilor o epistola falsa, care ar fi venit din partea domnitorului Constantin-Voda Cantemir si care le cerea sa se predea. Finalul ar fi insa unul real, dupa cum scriu istoricii Ion Neculce si Dimitrie Cantemir: regele, furios ca numai 19 oameni au avut curajul sa se impotriveasca armatei sale, a vrut sa-i omoare, dar, la interventia hatmanului Iablonowski, le-a crutat viata si i-a lasat sa plece.

Mai putin cunoscut, insa mult mai dramatic si real, este faptul ca, in 1686, un grup de soldati polonezi si cazaci a luat cu asalt cetatea Neamtului. Ei au rapit-o pe domnita Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu, si au adus-o in cetate, ca sa le arate unde si-a ascuns tatal ei averea. Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au taiat capul cu un topor, chiar la poarta cetatii. Un sfarsit dureros si trist pentru frumoasa domnita, care a avut parte numai de suferinte in timpul vietii.

Trista poveste a Ruxandrei este consemnata in documente istorice. Nu acelasi lucru se poate spune si despre legenda mamei lui Stefan cel Mare, care, din aceasta cetate, a refuzat sa deschida portile pentru fiul sau, care cauta scapare din lupta si l-a trimis inapoi, indemnandu-l sa moara eroic. Povestea este relatata de Ion Neculce in “O sama de cuvinte” si preluata apoi in poemul "Muma lui Stefan cel Mare", de Dimitrie Bolintineanu. Desi impresionanta, povestea este o simpla fictiune, pentru ca in anul 1476, cand a avut batalia de la Razboieni, mama lui Stefan, doamna Oltea-Maria, era deja moarta de 8 ani, dupa cum arata documentele istorice.

Batranele ziduri ale Cetatii-Neamt impresioneaza si astazi prin maretia lor si prin trecutul istoric, plin de glorie si de legende. Pozitia sa dominanta, pe Culmea Plesului, deasupra Luncii Ozanei, in partea de vest a orasului Targu-Neamt, poate fi comparata cu un "cuib de vulturi", care a rezistat timpului peste sase veacuri, dar si numeroaselor asedii, ramanand in continuare un simbol al neamului nostru.