Cetatea Rasnov

Localitatea: Rasnov
Judet: Brasov
Adresa: Str. Cetatii
Program: Apr. - Oct.:
09:00 - 19:00
Nov. - Mart.:
09:00 - 17:00
Contact: Primaria Rasnov - Directia de Cultura
Telefon: 0744/101.036
Website: rasnov-turism.ro
E-mail: cetate@rasnov-turism.ro

Cetatea Rasnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orasului Rasnov din judetul Brasov. Cetatea din Rasnov este o cetate taraneasca ce dateaza din secolele XIII-XIV. A fost construita pentru a proteja locuitorii Rasnovului de atacurile tatarilor. La fel ca Biserica din Prejmer, Cetatea din Rasnov s-a pastrat in stare foarte buna pana in zilele noastre. A fost atestata documentar in 1335, unde era mentionata cu denumirea de Cetatea Taraneasca a Rasnovului. Denumirea de Rasnov are la baza cuvantul roz care inseamna trandafir, atat in limba latina, cat si in limbile germana si slava, trandafirul fiind ales ca emblema a orasului, in epoca medievala.

Cetatea fiind construita de catre taranii din zona nu are un stil arhitectonic consacrat. Cel mai important criteriu in constructie a fost ca cetatea sa fie cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construita din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului. Zidurile au un traseu neregulat, au inaltimi de pana la 5 metrii si latime pe alocuri de 1,5 metri. Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendii cauzate de asediatori. Cetatea comunitatii rasnovene are doua curti. In curtea exterioara, numita "curtea din fata cetatii" sau "gradina cetatii", erau adapostite vitele. Inca din secolul al XIV-lea, in curtea exterioara a fost ridicata o capela. Intrarea principala in curtea interioara a cetatii este precedata de o constructie circulara fortificata, prevazuta cu numeroase guri de tragere, doua herse si un drum de straja (Barbacana de Est).

Cea mai interesanta legenda a Cetatii Rasnovului (asemanatoare cu cea de la Castelul Huniazilor) este legata de fantana din incinta cetatii adanca de 146 de metri, construita de doi prizonieri turci intre ani 1623-1640, in decurs de 17 ani (in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia vizibile si azi), cu conditia ca vor fi lasati sa plece in caz ca vor reusi sa termine fantana. Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii. Luptele din 1612 au dovedit necesitatea saparii unei fantani.

In prezent Cetatea Rasnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice, fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Amplasata pe un deal stancos, in mijlocul padurii din Rasnov, cetatea ofera turistilor o priveliste minunata asupra intregului oras. Panorama poate fi admirata cu ajutorul unui binoclu instalat in interiorul edificiului. In incinta Cetatii Rasnov este deschis din anul 2008 Centrul de Informare pentru Patrimoniu, un proiect realizat in colaborare de Primaria orasului Rasnov si "Asociatia Mioritics" sub egida UNESCO, avand ca scop promovarea itinerariilor culturale din Romania.

Cetatea Rasnovului a intrat in istoria cinematografiei romanesti, fiind decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice "Dacii" (1966) si "Nemuritorii" (1974). In 1967, la Rasnov este realizat filmul "Columna", o coproductie romano-germano-italiana regizata de Mircea Dragan, avandu-i in rolurile principale pe Ilarion Ciobanu, Richard Johnson, Florin Piersic, Antonella Lualdi, Gheorghe Dinica. Filmul a fost nominalizat anul urmator la "Globul de aur" si la "Oscar" pentru cel mai bun film strain. In timpul filmarilor, in cetate s-au descoperit urme de locuire dacice.