Cetatea Sighisoara - Centrul Istoric al orasului

Localitatea: Sighisoara
Judet: Mures
Adresa: Centrul Vechi al orasului Sighisoara
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: 0265/771.108
Website: sighisoara-traditiesilegenda.ro
E-mail: info@muzeu
sighisoara.com

Cetatea Sighisoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara. Sighisoara, este una dintre putinele cetati medievale locuite din aceasta parte a Europei si singura din Romania. Orasul se afla in judeul Mures, iar intemeierea acestuia este datata la 1191, dar prima atestare documentara a fost facuta in 1280. Localitatea este locuita de aproape 4.000 de ani, fiind atestata o asezare chiar din epoca bronzului, insa si din epoca fierului (asezari dacice). In 1999 cetatea a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea “Perla Transilvaniei”. Arhitectura zonei a avut foarte multe influente. Se poate vorbi chiar de mai multe tipuri arhitectonice aici: arhitectura militara - sunt foarte multe ziduri si turnuri de aparare; arhitectura civila, care a fost influentata de oamenii bogati ai vremii, iar casele din oras stau marturie, precum locuinta primarului sau Casa Venetiana; arhitectura bisericilor se remarca prin Biserica din Deal si Biserica Manastirii, care au fost edificate in secolele XII-XIV. Tot legat de arhitectura, in Sighisoara se imbina atat elemente gotice, cat si de baroc si renascentiste.

In decursul secolului al XV-lea cetatea dobandeste forma sa actuala cu zidurile de incinta crenelate, cu drumurile de straja, cu cele 14 turnuri si 5 bastioane dintre care astazi s-au mai pastrat 9 turnuri si 2 bastioane. In interiorul zidurilor existau 164 de locuinte si 13 cladiri publice. Turnul cu Ceas este cel mai masiv dintre cele noua turnuri de aparare ale Cetatii Sighisoara care s-au pastrat pana in prezent. Simbol al Sighisoarei, turnul a fost construit in mai multe etape. In secolele XIII–XIV a fost doar un simplu turn de poarta. Incepand cu secolul al XIV-lea, pana in 1556 era Sediul Sfatului orasului. Si-a capatat actuala forma dupa reconstructia din urma marelui incendiu din 30 aprilie 1676 si renovarea din 1894. Ceasul din turn a fost construit in 1648 de Johann Kirschel, iar mecanismul a fost schimbat in 1906, cu unul realizat in Elvetia. Si acest dispozitiv a fost modernizat in 1964, fiind dotat cu un motor electric.

Turnul Fierarilor

a fost ridicat in anul 1631 in locul vechiului Turn al Barbierilor. Este plasat in apropierea Bisericii Manastirii si servea apararii acesteia. Turnul Franghierilor este unul din cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, fiind si singurul turn locuit din cele pastrate pana azi. A fost ridicat pe zidurile vechii cetati si a fost distrus in anul 1241. Forma actuala o are din anul 1305 si este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Turnul Macelarilor dateaza din secolul al XV-lea. Portiunea din zidul cetatii dintre Turnul Franghierilor si cel al Macelarilor s-a pastrat intacta. Turnul Macelarilor are aspect renascentist, o prisma octogonala suprainaltata pe un plan hexagonal pentru a obtine camp de tragere peste micul bastion de artilerie din fata sa. Turnul Cojocarilor se afla la mica distanta de Turnul Macelarilor de care este legat prin poarta Torle, unde se facea impartirea turmelor seara. Turnul a fost construit in secolul al XV-lea.

Turnul Croitorilor

a fost construit tot in secolul al XV-lea, fiind cea de a doua Poarta de acces in Cetate. Parterul este strabatut de doua ganguri carosabile, care se puteau inchide prin porti masive de fier. Turnul Cizmarilor marcheaza extremitatea nord-estica a zidului cetatii. Ca arhitectura prezinta influente ale stilului baroc si astazi gazduieste statia locala de radio. Turnul Cositorilor a fost intr-o continua refacere, datorita incendiilor si cutremurelor prin care a trecut. El poarta inca urme de gloante din timpul asediului curutilor, de la 1704-1706. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor din care se apara partea de S-V a orasului. Turnul Tabacarilor se afla pe latura de sud-est a zidului cetatii.

In Sighisoara se gasesc foarte multe case si monumente frumoase, Casa Venetiana, Casa cu Cerb (se afla in centrul Cetatii medievale), Casa Vlad Dracul (aflata peste drum de casa primarului).

Biserica din Deal

este considerat drept unul dintre cele mai de valoare monumente din cetate si, in acelasi timp, un reprezentant de clasa al stilului gotic din tara noastra. Dealul pe care este construita era in trecut un adevarat punct de refugiu. De asemenea, aici se afla singura cripta cunoscuta in Transilvania, care se afla sub chor si are morminte din secolele XVI-XVIII. Biserica Manastirii reprezinta o constructie arhitecturala in stil gotic si se gaseste in zona Turnului cu Ceas. Aceasta a fost biserica dominicanilor si a fost mentionata documentar la 1298. Catedrala Ortodoxa se gaseste situata pe malul nordic al Tarnavei Mari, a fost construita intre 1934-1937 si este ridicata in stil neo-romanesc. Catedrala masoara in lungime 45 de metri, iar turnul clopotnita are aceeasi inaltime. Scara Studentilor sau scara scolarilor ori scara acoperita, acestea sunt denumirile unei scari care a fost construita in 1662 pentru a usura drumul scolarilor spre Scoala din Deal, mai ales pe timp de iarna. Astazi, scara mai are doar 175 de trepte fata de 300 cate erau la inceput.

Vara de vara, timp de trei zile, turisti din toata lumea vin sa vada Transilvania, asa cum arata pe vremea lui Vlad Dracul. Printre vechile cladiri, la Sighisoara se desfasoara Festivalul de Arta Medievala. In timpul Festivalului de Arta Medievala, cei care circula pe strazile cetatii, artisti, vanzatori de suveniruri ori chiar turisti, sunt imbracati, in general, cu vestminte ce amintesc de epoca feudala.