Hanul Ancutei

Localitatea: -
Judet: Neamt
Adresa: E85 pe drumul Bucuresti - Suceava la 25 km de orasul Roman si la 30 km de manastirile Neamt
Program: -
Telefon: 0233/781.400
Website: HanuAncutei.ro
E-mail: office@hanu-ancutei.ro

Hanul Ancutei este un vestit han turistic situat de-a lungul unuia din principalele drumuri europene ce strabat Romania (E85), in comuna Tupilati, la o distanta de 27 km de municipiul Roman, inspre Suceava si la 350 km de Bucuresti. Hanu Ancutei din judetul Neamt dateaza din secolul al XVIII-lea si a renascut, pastrand parfumul de odinioara, devenind un spatiu al povestilor si un simbol al Moldovei. Aici ii placea marelui scriitor Sadoveanu sa manance iar in celebra sa carte, Hanu Ancutei, surprinde frumos imaginea hanului. Toate camerele pastreaza atmosfera pitoreasca din povestile lui. Arhitectura cladirii, mancarurile specifice zonei, vinoteca si portul ospatarilor fac din acest han un loc vrajit de popas.

In forma sa originara, Hanul Ancutei a existat pana in anul 1943. In perioada 1957-1960, autoritatile au dispus reconstructia hanului dupa planurile existente la Arhivele Statului din Iasi. Imediat imobilul a fost demolat in intregime iar pe locul vechii cladiri a fost ridicata o noua constructie, cladire care respecta linia traditionala si de arhitectura specifica secolului al XVIII-lea si care a capatat aceeasi destinatie de han, tocmai pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc.

Hanul Ancutei a fost construit initial pentru a oferi un loc de popas si de buna dispozitie calatorilor ce aveau ocazie sa treaca prin acele zone. Cladirea nu este deosebit de complicata ca si arhitectura, ea avand o fata simpla ce aminteste foarte mult de perioada in care este construita. Astfel, arhitectura contine pilastrii si o arcada dubla, incununata cu un fronton clasic. In mod exceptional, hanul dispune de patru odai pentru oaspeti, camerele aferente celor ce se aflau in slujba Hanului Ancutei, dar si cateva grajduri foarte bine ingrijite chiar si in ziua de azi.

Ca plan, Hanul Ancutei se aseamana cu hanul de la Serbesti, dar spre deosebire de acesta, are o forma dreptunghiulara. Sub acoperamantul larg, zona centrala ramanea libera pentru trecere si pentru adapostirea carutelor in caz de vreme nefavorabila. La un capat, in preajma intrarii, de o parte si de cealalta a drumului interior, se gaseau incaperile pentru slujitori, magazia si bucataria. Probabil ca tot aici se aflau si unele camere pentru oaspeti, cele mai bune dintre acestea gasindu-se la etaj, dispuse de-a lungul zidurilor laterale.

Hanul a fost restaurat din nou in anul 1999, el capatand o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, precum si de obiecte din ceramica sau din lemn. In fata hanului, in partea dinspre drumul national, a fost amplasat bustul din piatra al marelui povestitor Mihail Sadoveanu, care a descris in opera sa Hanul Ancutei. Bustul a fost realizat de sculptorul Florin Zaharescu. Hanu Ancutei reprezinta un simbol la Moldovei prin arhitectura cladirii, design interior, mancaruri specifice zonei, portul ospatarilor cat si muzica lautareasca, mancare traditionala moldoveneasca autentica in care se pune mult accent pe mancare organica, direct din ferme cu un gust inegalabil.