Manastirea Curtea de Arges

Localitatea: Curtea de Arges
Judet: Arges
Adresa: Bulevardul Basarabilor, nr. 1
Program: Vara:
08:00 - 20:00
Iarna:
09:00 - 17:00
Telefon: 0248/721.735
Website: -
E-mail: -

Manastirea Curtea de Arges este ctitorita de Neagoe Basarab (1512-1517) si are hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit la 15 august. Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. La Curtea de Arges au fost inmormantati, printre altii, Neagoe Basarab, Doamna Despina, Radu de la Afumati si sotia sa, Ruxandra. Incepand din 1914, tot aici si-au gasit odihna vesnica unii membri ai familiei regale: Carol I, Elisabeta, Ferdinand I, Maria si Carol al II-lea. La Manastirea Curtea de Arges se afla si moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghiei, Vach si a Mucenitei Tatiana. Tot aici se gaseste si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta.

Manastirea a fost ridicata in stil bizantin, ca si celelalte biserici din zona, dar aceasta prezinta si influente arabe si persane in detaliile exterioare, ceea ce ii confera o nota de unicitate. Pictura este opera lui Dobromir, care a zugravit si Manastirea Dealu din Targoviste. O caracteristica distincta a acestui lacas este bogatia decoratiei avand peste 150 de motive ornamentale, un brau de piatra „impletita” prinde biserica de jur imprejur, impartind peretii in doua registre. In partea superioara se pot observa arcadele oarbe, ornamentate cu sculpturi, iar in partea inferioara, panouri decorative cu motive vegetale, intrerupte pe alocuri de ferestre. Pe una din fatade, o umbra rosiatica indica locul unde, conform legendei Mesterului Manole, acesta a fost nevoit sa-si zideasca sotia, pe Ana, pentru a-si putea desavarsi capodopera. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu. Lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.

Paul de Alep, dupa ce a vizitat, in 1657, biserica ctitorita de Neagoe Basarab, a trecut Manastirea in randul „minunilor lumii“. „Exteriorul este mult mai frumos decat interiorul", a notat calatorul sirian. „Toate sculpturile si ornamentele de pe pereti si turnurile acestei biserici sunt acoperite cu aur si lapis lazuli si cu toate culorile posibile. Intre fiecare doi stalpi este cate o pictura de o frumusete surprinzatoare, pictata pe amandoua partile de artisti cretani. In varful cupolei e zugravit Domnul nostru Isus Christos; coroana-i de aur curat".

Legenda care circula cu privire la edificiu este expusa si in balada populara „Monastirea Argesului”. Aceasta spune ca Mesterul Manole, cel care era tocmit sa construiasca acest lacas de cult, nu putea inainta cu lucrarile, deoarece tot ce construia ziua, noaptea se distrugea. Raspunsul la problema lui a venit intr-un vis pe care Manole l-a avut, care sugera jertfa umana pentru a duce lucrarea la bun sfarsit. A doua zi a decis ca prima dintre femeile care avea sa vina sa aduca mancare sotului ei trebuia sacrificata. Spre disperarea Mesterului, sotia sa a fost cea dintai. Astfel, cu durere in suflet, dar cu iubire pentru capodopera sa, Manole o zideste pe Ana in zidul Bisericii. In apropierea Bisericii se afla Fantana Mesterului Manole, ridicata pe locul unde, conform legendei, mesterul a cazut, frangandu-si aripile cu care incercase sa se salveze sarind de pe turla bisericii, element ce aminteste vizitatorilor de sacrificiul creatiei.

Manastirea Curtea de Arges, care prin asezarea si farmecul ei natural, arhitectural si artistic intrece in frumusete tot ce s-a facut la noi pana in secolul al XVI-lea, reprezinta o continuare a traditiei si a vietii religioase a poporului roman, dar si apogeul unei epoci infloritoare in arhitectura si arta. Manastirea Curtea de Arges se afla pe Bulevardul Basarabilor nr. 1, in localitatea Curtea de Arges, judetul Arges, la 36 de km N-V de Pitesti.