Schitul Sihla

Localitatea: -
Judet: Neamt
Adresa: Este localizat pe drumul forestier ce leaga satul Agapia de Manastirile Sihastria si Secu
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: 0743/961.818
Website: sihla.ro
E-mail: -

Schitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria (de care apartine din punct de vedere administrativ) si este una din renumitele sihastrii ale Moldovei. Aici si-a petrecut viata pustniceasca marea sfanta a Sihlei si a Moldovei, Cuvioasa Teodora. Aflat pe drumul forestier ce leaga satul Agapia de Manastirile Sihastria si Secu, Manastirea de la Sihla este un important punct de pelerinaj religios, in special datorita Sfintei Teodora. Se pot face pelerinaje de la Sihastria la Sihla, pe marcaj cruce albastra sau de la Sihla la Schitul Daniil Sihastrul.

Singura marturie despre prima biserica din lemn de la Sihla se afla intr-un pomelnic ctitoricesc sapat in piatra, ce ne transmite ca a fost ctitorita de familia Cantacuzino in anul 1741, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul". Traditia locului ne spune ca, in vremurile de odinioara, preotii schitului Sihla nu vedeau oameni la fata decat in zilele de hram ale celor doua bisericute, pe 24 iunie, de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (biserica schitului), si pe 6 august, de Schimbarea la Fata (biserica dintr-un brad).

Pelerinii veniti aici pot vizita Biserica cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica „dintr-un brad” si Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Biserica actuala a schitului, cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dateaza din anul 1813, cand arhimandritul Benedict, egumenul Manastirii Secu, o reface aproape in intregime din barne de brad, pe temelia celei mai vechi. Respectand traditia arhitectonica locala, biserica este construita in plan triconc, cu o singura turla pe naos.

Construita de Ioanita Pascanul Cantacuzino, Biserica "dintr-un brad" se pastreaza in stare aproape initiala. Lucrata in forma de corabie din barne de lemn, biserica este captusita in exterior cu scandura si acoperita cu sita. Acoperisul din sita capata la turla forma de bulb. Interiorul, putin luminat si foarte simplu, mai pastreaza insa, prin intimitatea sa, atmosfera unei epoci de demult. Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul.