Bucuresti

Bucuresti, cu o populatie de 1.883.425 locuitori in 2011, este cel mai mare centru urban, cultural si economic al intregii tari. Bucuresti, capitala Romaniei, oras cu rang de municipiu din 17 februarie 1968, principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural din Romania este situat in sud-estul tarii. Orasul este traversat de la nord-vest la sud-est de raul Dambovita, ce se varsa in raul Arges, unul din afluentii fluviului Dunarea. Din punct de vedere al numarului de locuitori Bucurestiul este cel mai mare oras din sud-estul Europei dupa Istanbul.

Prima datare istorica a localitatii sub denumirea de Bucuresti apare in 20 septembrie 1459, intr-un document emis de cancelaria voievodului Vlad Tepes sau Vlad Dracul – sursa de inspiratie pentru celebrul personaj Dracula. Cetatea Dambovitei, cum mai apare in primii ani orasul, avea rol strategic, urmand sa vegheze asupra drumului ce se intindea de la Targsor la Giurgiu, unde se afla o garnizoana otomana. Stabilirea resedintei domnesti la Bucuresti in perioada domnitorului Vlad Tepes, a avut un rol determinant in evolutia ulterioara a asezarii. Astfel, din secolul al XV-lea se inregistreaza o dublare a suprafetei orasului. Apar cartiere noi ocupate de mestesugari. In zona numita azi Sf. Gheorghe erau cuptoarele mesterilor fierari, la Piata Unirii - Zona Coltea erau cuptoarele mesterilor olari, iar pe malurile Dambovitei se stabilesc tabacarii. In partea de nord a Curtii Domnesti se stabilesc negustorii, cojocarii, croitorii. Principalul vad comercial si mestesugaresc devine “Ulita Mare”, strada Lipscani de azi, atestata documentar din 5 iunie 1589.

Urbea s-a dezvoltat treptat-treptat, coaguland in jurul vechiului centru istoric satele aflate imprejur. Dambovita a fost un liant al asezarii urbane, extinzandu-se mai cu seama spre nord, in zona lacurilor. Amintirea vechilor sate se pastreaza si astazi in memoria bucuresteanului, caruia denumiri ca Berceni, Floreasca, Colentina sau Pantelimon ii sunt familiare ca zone componente ale capitalei. In 1659 Bucurestii devin definitiv capitala Tarii Romanesti. In veacul al XIX-lea orasul se modernizeaza fiind ales capitala a Romaniei, infaptuita prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Apar pavajul, mai intai din lemn, apoi din granit de Scotia si Sicilia, iluminatul, canalizarea si parcurile publice. Spre sfarsitul secolului se traseaza cele doua axe, nord-sud si est-vest care structureaza orasul. Dupa primul razboi mondial (1914-1918), Bucurestiul devine una dintre cele mai frumoase capitale europene, stralucirea vietii culturale si sociale, atmosfera si arhitectura aducandu-i pe buna dreptate denumirea de micul Paris.

Obiective Turistice

Prin functiile sale complexe, prin pozitia in cadrul tarii si prin numeroasele obiective cu valoare istorica, arhitectonica si de alta natura, Bucurestiul reprezinta unul dintre principalele centre turistice ale Romaniei. Capitala dispune de o apreciabila baza materiala, in continua extindere, ce cuprinde nenumarate locuri de divertisment si de practicare a sporturilor, restaurante, cazinouri, discoteci, baruri de zi si de noapte, etc.

Bucurestiul are un amestec eclectic de stiluri arhitecturale, incepand de la Curtea Veche, ramasitele palatului din secolul al XV-lea al lui Vlad Tepes, la bisericile ortodoxe, la vilele in stil Second Empire, la arhitectura greoaie stalinista din perioada comunista si terminand cu Palatul Parlamentului.

Bulevardul Unirii,

una din arterele importanta ale Bucurestiului, ajunge pana in Piata Constitutiei, unde gasim Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, asa cum a fost cunoscuta in perioada comunista. Este una dintre cele mai impresionate cladiri din lume. Cladirea este inscrisa in Cartea Recordurilor, la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului. Din punct de vedere al volumului, se afla pe locul trei in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic si depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Principalele bulevarde strabat orasul pe directia nord-sud, de la Arcul de Triumf pana in Centrul Civic, si sunt intersectate de altele care se intind de la est la vest. Calea Victoriei, care se afla in continuarea Soselei Kisseleff, este locul preferat de locuitorii capitalei pentru plimbari in serile de vara. Impresionanta Sosea Kisseleff este mai lunga decat Champs Elyses si, in timpul primaverii, puteti admira splendoarea copacilor infloriti. Aici gasim unul din monumentele simbol ale Bucurestiului – Arcul de Triumf.

Arcul de Triumf

este situat la intersectia B-dului Kiseleff cu B-durile Maresal Prezan si Maresal Averescu, in apropiere de una dintre intrarile sudice ale Parcului Herastrau. Primul monument din lemn a fost ridicat in 1922 in acelasi loc. Arcul actual a fost construit in 1935 din granit de Deva de catre arhitectul Petre Antonescu, care este si "tatal" centrului orasului Bucuresti. Arcul este construit in stil clasic, dupa modelul marelui Arc de Triumf de la Paris. Fatadele sunt decorate cu sculpturi in piatra, reliefuri, medalioane, coroane regale si chipurile Reginei Maria si a regelui Ferdinand. Sculptori renumiti ca Ion Jalea, Cornel Medrea, Mac Constantinescu, Frederick Storck, Dimitrie Paciurea sau Constantin Baraschi au contribuit la decorarea monumentului.

Pe Calea Victoriei veti gasi cladiri publice impunatoare, cum ar fi: Muzeul National de Istorie, Biserica Zlatari, Biserica Doamnei, Sediul Central CEC, Cercul Militar National, Casa Capsa, Teatrul Odeon, Teatrul de revista Constantin Tanase, Palatul Telefoanelor, Pasajul Macca-Villacrosse, Biserica Cretulescu, Monumentul Renasterii Nationale, Muzeul National de Arta, Palatul Senatului, Ateneul Roman, Biserica Alba, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Uniunea Scriitorilor (fosta casa Monteoru), Cladirile Academiei Romane, Biserica Sf. Nicolae Tabacu, Casa Vernescu, Palatul Cantacuzino, Institutul de Istorie a Artei.

Sub stindardul “Dati un leu pentru Ateneu”, in anul 1886 s-a demarat constructia celui mai mare edificiu cultural existent in tara noastra – Ateneul Roman, situat pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu (in partea nordica a Pietei Palatului). Construit din initiativa societatii culturale "Ateneul Roman" (infiintata in anul 1863) a fost ridicat atat din fondurile statului, cat si din fondurile caritabile. Desi conceput in stil neoclasic, palatul are si caracteristicile unui vadit stil eclectic. Intrarea principala este sprijinita pe sase coloane ionice. Ateneul a devenit in scurt timp un veritabil punct de atractie atat pentru bucuresteni, cat si pentru turistii romani sau straini veniti in vizita prin Capitala.

Bulevardul Magheru

este paralel cu Calea Victoriei, iar pe el se afla agentii de turism si ale companiilor aeriene, cinematografe si hoteluri. Este si una din cele mai scumpe artere comerciale din lume conform Cushman&Wakefield.

Zona cunoscuta astazi sub numele de Centrul Vechi este cuprinsa intre Splaiul Independentei, Bd. I.C. Bratianu, Calea Victoriei si Bd. Elisabeta fiind formata din strazile Lipscani, Gabroveni, Blanari, Selari, Franceza, Stavropoleos. Arhitectura cladirilor a fost influentata de diverse stiluri, predominante fiind cele ale Renasterii si Barocului. Una din cele mai impunatoare cladiri din centrul vechi este Palatul Bancii Nationale.

Cladirea Bancii Nationale Romane

a fost construita la intersectia strazii Lipscani cu Calea Victoriei, un nod de transport important, inca din secolul al XVII-lea, pe cand in acel loc trecatorii se realaxau intr-un han. Constructia palatului a inceput in anul 1940 si trebuia sa fie finalizata la rosu in cursul anului 1941. Din cauza razboiului, lucrarile au decurs insa mult mai lent, fiind incheiate abia la mijlocul anilor '50. Au fost utilizate cele mai noi normative existente in epoca in legatura cu protectia antiseismica, instalatiile electrice de incalzire si de ventilatie.

Pe strada Smardan, la numarul 39, in Hotelul Concordia, Alexandru Ioan Cuza a fost numit Domn al Principatelor Unite ale Romaniei. Si astazi, trecatorii mai pot observa placa memoriala care atesta acest eveniment istoric: "In aceasta cladire se afla in anii Unirii Tarilor Romane, Hotelul Concordia, unde in seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotarat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de catre fruntasii Partidei Nationale, ca domn al Tarii Romanesti".

Cultura

Merita sa vizitati Bucurestiul fie si numai pentru muzeele lui, in special Muzeul Satului in aer liber, Muzeul National de Arta a Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, etc. Muzeul Satului s-a infiintat in anul 1936 si a fost printre primele muzee de etnografie in aer liber din lume. Muzeul a fost creat de folcloristul si sociologul Dimitrie Gusti. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, o moara de apa, una de vant si o presa de ulei, adunate din toate colturile tarii. Aici veti vedea exemple ale arhitecturii si mestesugurilor populare de pe tot cuprinsul Romaniei, inclusiv faimoasele bisericute de lemn din Maramures.

Muzeul National de Arta al Romaniei

este amplasat in zona centrala a Bucurestiului, in cladirea fostului palat regal, edificiu semnificativ pentru arhitectura bucuresteana a secolelor XIX-XX. Vechiul palat al regelui Carol I (1866-1914) s-a dezvoltat pe parcursul catorva decenii. Palatul isi datoreaza aspectul sau de astazi transformarilor radicale intreprinse in vremea si sub directa indrumare a regelui Carol II (1930-1940), care initiaza lucrari de reconstructie si amplificare a edificiului. Bogatul si valorosul patrimoniul pe care muzeul il adaposteste este organizat in doua galerii: Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala, care cuprinde Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

Muzeul National de Istorie a Romaniei,

inaugurat in anul 1972, este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti. Muzeul este adapostit intr-o cladire monument istoric, denumita in trecut Palatul Postelor, aflata in cuprinsul vechiului centru istoric al Bucurestiului si construita intre 1894–1899. In cadrul expozitiei permanente din Lapidarium este expusa o copie la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii dupa scenele reprezentate pe acest monument exceptional al antichitatii, cat si monumente epigrafice si arhitectonice datand din epoca antica si din evul mediu, toate plasate intr-o expunere cronologica.

Muzeul Curtea Veche

este situat in centrul orasului, in zona Lipscani, aflat chiar pe locul ruinelor Curtii Vechi. Aici au fost pastrate vechile vestigii ale Cetatii de Scaun a Bucurestiului, care au trecut prin numeroase catastrofe naturale si intemperii.

Viata artistica a orasului a fost intotdeauna la inaltimea poreclei sale pariziene, iar astazi ea este mai activa ca niciodata. Opera Nationala pastreaza mereu un repertoriu clasic - Pucini, Verdi, Rossini, Mozart. In splendida cladire in stil neo-clasic a Ateneului Roman au loc concerte internationale sau sustinute de Orchestra Filarmonica George Enescu. Teatrul National I. L. Caragiale (TNB) este considerat cel mai mare teatru din Romania. Obiectivul principal il constituie promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone si universale, pe plan national si international. Activitatea teatrului este organizata pe principiul stagiunilor, stagiunea teatrala incepand, de regula, la data de 15 septembrie a fiecarui an.

Agrement

Principalele zone de agrement si recreere din Bucuresti si din apropierea Bucurestiului sunt: Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu, Parcul Tineretului, Parcul Carol, Gradina Botanica, Gradina Zoologica, Terra Park Bucuresti, Lacul Straulesti, Lacul Balta Alba, iar langa Bucuresti gasim Padurea si Lacul Snagov, Padurea Baneasa, Padurea si Lacul Caldurasani, Padurea si Lacul Cernica, Lacul Mogosoaia, Water Park Otopeni.

Parcul Herastrau

este situat pe malul Lacului Herastrau si se intinde pe o suprafata de 110 hectare. Dotat cu salupe, vaporase si hidrobiciclete, este utilizat pentru agrement, navigatie si sporturi nautice. Parcul Cismigiu, cel mai vechi si elegant parc din Bucuresti, se intinde pe o suprafata de 14 hectare. Este situat in centrul Bucurestiului si cuprinde Rondul Scriitorilor si Rondul Roman, o superba gradina de trandafiri, o gradina franceza in partea de vest si trei lacuri dintre care cel mai mare dispune de o insula si un debarcader, de unde se pot inchiria barci pentru plimbari pe lac.

Parcul Tineretului, situat in partea de sud-est a Bucurestiului,

are ca principal punct de atractie Oraselul Copiilor ce dispune de carusele si multe alte locuri special amenajate pentru copii si nu numai, precum si restaurante, terase, discoteca. Tot aici se afla si Sala Polivalenta, unde au loc numeroase spectacole si intreceri sportive. Parcul Carol, situat la poalele Dealului Filaret, a fost infiintat la inceputul secolului XX pe o suprafata de 36 hectare, aici gasindu-se "Fantana Zodiacului", grota artificiala, ruinele istorice, Arenele Romane - unde au loc numeroase spectacole -, precum si un lac cu o suprafata de circa 2 hectare, amenajat cu debarcader.

Astazi orasul este un amestec de vechi si nou, traditional si modern, oriental si occidental, fapt care ii da pe de o parte aspectul unei metropole eclectice si neoranduite, conferindu-i pe de alta parte originalitate si farmec.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS