Moneasa

Moneasa este o localitate, statiune balneo-climaterica in judetul Arad, Crisana, Romania. Localitatea Moneasa se afla situata la o distanta de 102 km fata de municipiul Arad si 20 de km fata de orasul Sebis si este strabatuta de cursul superior al raului Moneasa. Supranumita “Perla Muntilor Apuseni” si numita in limba maghiara Menyhaza, adica “Orasul Paradisului”, Moneasa este situata intr-o mica depresiune, la poalele muntilor Codru-Moma, la altitudinea de 280 metri. Piscurile din jur se inalta pana la altitudini de 1.000 de metri.

Prima atestare documentara a comunei Moneasa dateaza din 1597 cand principele Sigismund Bathory ii doneaza lui Kornis Gaspar de Goncz-Rusca,domeniul si cetatea Dezna impreuna cu izvoarele termale si zacamintele de fier de la Moneasa. In 1693, dupa alungarea turcilor, guvernul a considerat comitatele Arad si Zarand drept achizitii noi, iar Moneasa a fost repopulata de familiile Condie, Sodinca, Ciupesti, Groza, venite din comitatul Bihor.

In 1847, contele Waldstein Wartenberg Cristian Ernest cumpara cu 800.000 florini Sebis-ul, pe care apoi il mareste prin cumpararea mosiilor din Moneasa (martie 1852 de la fam. Nevery), din Ravna (de la fam. Iosa) si din Selejani (de la fam. Torok). In 14 august 1893 se da in folosinta calea ferata ingusta Moneasa-Sebis construita de Calea Ferata Unita Arad-Cenad. Contele a facut modificari in statiune, iar in locul cladirilor vechi ale baii a construit o casa cu etaj lunga de 80 m. In urma reamenajarii statiunii, numarul vizitatorilor a crescut imediat, ajungandu-se in 1895 la 100 de persoane, care au stat in statiune timp de o luna. La data de 13 mai 1898, Moneasa obtine de la Ministerul de Interne caracterul de Statiune Balneara.

Potentialul balnear

Statiunea balneoclimaterica Moneasa este renumita pentru apele minerale care erau cunoscute inca de pe vremea romanilor. Apele minerale de la Moneasa cuprind: ape calcice, bicarbonatate, magneziene, oligominerale, sodice si mezotermale. Alaturi de acestea, climatul temperat continental, cu veri moderate termic si ierni blande, precum si aerul puternic ionizat, constituie un factor de cura important.

In statiunea balneara Moneasa se trateaza afectiuni reumatismale degenerative (spondiloze cervicale, lombare, si dorsale); afectiuni reumatismale abarticulare; afectiuni neurologice periferice (pareze usoare, sechele dupa poliomelite); afectiuni ginecologice; afectiuni metabolice si de nutritie (diabet, obezitate). Exista instalatii pentru bai calde in cada cu ape minerale, electroterapie, hidroterapie si kinetoterapie, impachetari cu parafina, aerohelioterapie, bazine cu apa mezotermala, masaj, gimnastica medicala, bazine in aer liber pentru bai reci cu ape minerale, zone de plaja.

Statiunea nu este, insa, una exclusiv de tratament, aici existand si posibilitati de petrecere a timpului liber, prin intermediul facilitatilor oferite de salile de teatru si cinema, bazinele cu ape minerale, plimbarile cu barca pe lacul de agrement din vecinatatea hotelului Moneasa, sau terenurile de sport.

Obiective Turistice

Vara, se poate merge la strandul din statiune si se pot face plimbari prin padurile din jur; se poate inchiria un teren de tenis sau unul de baschet. Toamna, culorile in care se invesmanteaza copacii de pe dealurile dimprejur par desprinse dintr-o poveste. Iarna, daca este zapada, statiunea este feerica. Primavara, natura revine la viata si puteti fi printre primii care dau de ghiocei si branduse pe malurile unui parau.

Traseele turisice din jurul statiunii, in peisajul feeric al Muntilor Codru-Moma, se pot parcurge insotiti de un ghid sau pe cont propriu. Pe aceste trasee se pot vizita: Pestera Liliecilor, Cariera de Marmura (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute), Grota Ursilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervatia de nuferi, Varful Izoi, Stanca Laptelui, Tinoasa, Platoul Carstic.

Accesul catre Pestera Liliecilor se face pe o poteca marcata ce pleaca din statiune, traseu ce nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora si jumatate. Pestera este de o frumusete aproape ireala, aceasta fiind sapata in calcar negru si ornamentata cu nenumarate stalactite si stalagmite de marimi diverse. Tot din acest loc izvoraste si paraul ce trece prin statiunea Moneasa, chiar pe langa baza veche de tratament.

Cariera de Marmura de la Moneasa

este impresionanta prin metodele moderne de exploatare a rocii si prin calitatea acesteia, dar mai ales prin peisajul magnific pe care il ofera marele front in trepte. La baza frontului se exploateaza marmura neagra, iar deasupra marmura rosie. De fapt ambele sunt calcare jurasice destul de putin metamorfozate.

Cei pasionati de cultura pot vizita: Casa pictorului si sculptorului Gheorghe Groza, Galeria de sculptura in piatra, Cuptorul de topit fier, Cetatea Dezna si Hanul Dezna. Hanul Dezna este situat la iesirea din Dezna pe drumul spre Moneasa, intr-un cadru natural deosebit, in apropierea Vaii Moneasa si a padurii. Hanul dispune de posibilitati de cazare si organizare de mese festive tot timpul anului. La restaurantul hanului, care este unul cu specific pescaresc se pot consuma preparate din peste sub diferite forme: ciorba de peste, peste la gratar, chiftelute de peste. In afara preparatelor cu specific pescaresc se pot consuma si alte preparate cum ar fi: berbec la protap, purcel de lapte la cuptor, papanasi, clatite si alte preparate traditionale romanesti.

Cetatea Deznei,

ridicata probabil pe la sfarsitul secolului al XIII–lea, a fost cetate regala din 1317, prima mentiune sigura fiind din 1318 cand a fost donata familiei Losonczi. Din 1565 apartine lui Ioan de Sigismund, devenind cetate de hotar. In continuare schimba mai multi proprietari pana ajunge sa fie distrusa. Astazi se incearca conservarea acestor ruine si introducerea lor in circuitul turistic.

Rezervatia de nuferi din Moneasa

reprezinta principala atractie turistica pe timp de vara, turistii avand liber la plimbarile cu barca pe lacul cu nuferi termali. De asemenea, in zona se intalnesc calcare triasice in alternanta cu cele jurasice in care au fost create forme ero si endocarstice specifice.

Complexul Turistic Strand Moneasa

este situat la 400 m de centrul statiunii Moneasa, intr-un peisaj spectaculos dominat de muntii Codru Moma. Strandul dispune de 3 bazine de diferite marimi (25x12m, 14x6 m) alimentate cu apa termominerala (temperatura medie de 26 grade). Strandul are loc de plaja cu sezlonguri si plaja cu iarba. De asemenea are 2 terase cu capacitatea de 120 de locuri unde se poat servi masa si bauturi racoritoare si alcoolice. Dispune de un bar cu capacitatea de 80 de locuri unde se pot tine diferite evenimente si actiuni si o sala de bowling cu 2 piste.

La inceputul secolului, mai marii Imperiului Austro-Ungar au premiat statiunea Moneasa, ca fiind una dintre cele mai bune zone balneo-climaterice. Izvoarele sunt sanatate curata si, spun specialistii, ajuta in tratamentul afectiunilor cardio-vasculare sau nervoase. La orice pas gasesti cate un lac sau bazin cu apa termala. Chiar si la strandul din statiune, toate cele trei bazine au apa termala, la o temperatura de 30 de grade.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS