Pitesti

Municipiul Pitesti este situat in partea central-sudica a Romaniei, intre Carpatii Meridionali si Dunare, in nord-vestul regiunii Muntenia. Orasul aflat la confluenta raului Arges cu raul Doamnei avea o populatie de 155.383 locuitori in 2011. Pitesti, supranumit si orasul lalelelor, este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arges.

Pitestiul este una dintre cele mai vechi asezari umane din Romania. Urme ale existentei omului in aceasta arie dateaza din paleolitic, fiind cel mai puternic centru al activitatii umane din paleoliticul inferior in Europa, principala veriga de legatura dintre Africa si Asia de sud-est, care erau, pana nu demult, zone in care se cunostea cultura de prund. Descoperirile arheologice au confirmat ipoteza conform careia tribul condus de Dromihetes (sec. IV-III i.e.n.) si-a avut radacinile in aceasta zona, tribul fiind identificat cu ordessenii sau argessenii (o populatie de pe malurile Argesului).

Prima atestare documentara dateaza din 20 mai 1388 cand domnul Mircea cel Batran intareste Manastirea Cozia, „o moara in hotarul Pitestilor". Atestarea documentara de la 1388 a facut din Pitesti, alaturi de Campulung, Curtea de Arges, Braila si Slatina, unul dintre cele mai vechi targuri. Orasul medieval Pitesti, a fost consemnat frecvent in note de calatorie sau in lucrari cartografice de valoare europeana, fiind totodata un autentic centru al crestinismului. Situat intr-o zona privilegiata, la intersectia unor drumuri comerciale importante, a fost cunoscut initial ca un oras al targovetilor, devenind treptat, un puternic centru mestesugaresc.

Inceputul epocii moderne este legat de numele lui Tudor Vladimirescu, Pitesti fiind considerat centrul prezumtiv al rezistentei revolutionare. Dupa 1821, au fost amenajate si modernizate sosele precum Pitesti – Bucuresti si cai de acces ca Pitesti – Slatina – Craiova si Pitesti – Campulung. In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, la 19 iunie 1859, orasul avea 1.400 de case, in care locuiau 7.000 de oameni, o scoala normala in limba romana, doua scoli particulare – una germana, cealalta elena – si un pension de fete, unde disciplinele de invatamant se studiau in limbile franceza si germana. Existau, de asemenea, zece biserici ortodoxe, una armeneasca, o sinagoga si un spital cu 30 de paturi.

Obiective Turistice

O scurta plimbare prin Pitesti trebuie sa includa neaparat Strada Sfanta Vineri, care reaminteste trecatorilor cum arata Pitestiul altadata, pastrand mai mult sau mai putin conservate cateva cladiri construite intre secolele XVIII-XIX in stilul arhitectonic specific acelor vremuri, cladiri care-si expun timid fatadele originale bogat ornamentate, dar si Piata Vasile Milea. Printre acestea se numara si Hanul Gabroveni (Cutitarul) ridicat in 1877, unul dintre cele mai de seama hanuri ale Munteniei, unde s-au incheiat importante tranzactii comerciale.

Piata Vasile Milea

este cea mai mare piata publica din oras. Noul design a fost terminat in anul 2002. Este locul unde se tin majoritatea concertelor, spectacolelor in aer liber si festivalurile din Pitesti. Indiferent de cat de scurt este timpul pe care il petreceti in Pitesti trebuie sa veniti in Piata Vasile Milea pentru o plimbare sau chiar pentru cumparaturi.

Poarta Eroilor,

situata pe strada Trivale, la inceputul aleii ce ducea candva spre cazarma Regimentului 4 Dorobanti Arges, este un monument istoric dedicat eroilor regimentului 4 dintre anii 1916-1918, care au luptat in Primul Razboi Mondial. Dezvelit la 28 septembrie 1926, monumentul a fost construit sub forma unei porti traditionale romanesti, fiind lucrat din zidarie pe fundatii si soclu din piatra si acoperit cu tigla. Deasupra boltii cu ampla deschidere, spre strada, sta scris cu majuscule arhaice proeminente „Poarta Eroilor”, iar pe arcada din interior o explicatie succinta „Pentru tara, pentru glorie si drapel”.

Manastirea Trivale,

asezata in parcul Trivale, a fost construita intre anii 1677-1688 de catre Varlaam episcopul Tarii Romanesti pe locul unei manastiri mai vechi. Prima biserica a fost din lemn. Va fi recladita din piatra de evlaviosul domnitor Matei Basarab (1632-1654). Intre 1670 si 1673 aceasta ajunge in ruina, fiind refacuta din piatra si caramida. Manastirea va fi pictata la 1731, de Ioasaf Grecu.

Printre cladirile vechi ale Pitestiului se numara si Casa Aron Baiulescu, devenita astazi Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala Pitesti. Cladirea este amplasata pe strada Targu din Vale, vizavi de Rectorat. Construita in anul 1875 dupa planurile arhitectului Dumitru Ionescu, aceasta a servit ca si locuinta negustorului Aron Baiulescu, spre sfarsitul secolului XIX – prima jumatate a secolului XX. Cladirea are un plan dreptunghiular si arhitectura eclectica. Fatada casei prezinta o serie de loggii cu coloane ale caror capiteluri sunt realizate in stil corintic si care, impreuna cu doi pilastri sustin un antablament bogat ornamentat. Deasupra intrarii, turnul care depaseste acoperisul are la nivelul etajului al doilea, construit sub acoperis, un balcon.

Cladirea Curtii de Apel Pitesti

a fost construita intre 1912 si 1914 dupa planurile arhitectilor Eracle Lazarescu, profesor la Academia de Arhitectura din Bucuresti, si Arghir Culina, proiectantul hotelului bucurestean „Ambasador”. Destinata initial Tribunalului Arges, cladirea a fost gazda Palatului Culturii, Bibliotecii Judetene Arges si Casei municipale de cultura. Atrag lesne atentia monumentalele scari din marmura, cele sase coloane masive, dintre care patru sustin frontonul, si cele trei intrari cu usi masive de stejar, amintind de stilul eclectismului francez foarte la moda la inceputul secolului XX.

Pasionatii de cultura pot vizita muzeele pitestene, (printre care amintim de Muzeul de Arta, Muzeul Judetean Arges), galeriile de arta (Galeria de Arta „Rudolf Schweitzer-Cumpana”, Galeria de Arta Naiva), Planetariul, sau pot urmari spectacolele Teatrului Alexandru Davila.

Primele spectacole de teatru au fost organizate in Pitesti incepand cu 1841. Abia in 1852 a fost organizata o trupa permanenta de teatru. Actualul edificiu a fost dat in folosinta in 1955. Incepand cu anul 1958, teatrul a primit numele dramaturgului Alexandru Davila si are 4 sectii: drama si comedie, sectia de papusi, sectia de estrada si orchestra de muzica populara. Cele patru sectii au ilustrat publicului vremii numeroase spectacole din repertoriul national si international, descretind fruntile „targovetilor” pitesteni si nu numai.

Galeria de Arta „Rudolf Schweitzer-Cumpana”

functioneaza intr-o cladire din 1886 (arh. Ion N. Socolescu), care pana in anul 1970 a adapostit Primaria orasului. Are un patrimoniul de 1.100 lucrari de pictura si sculptura clasica si contemporana. In salile de la etaj sunt expuse lucrari de Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrascu si Nicolae Tonitza.

Galeria de Arta Naiva

a fost deschisa in anul 1971, fiind primul muzeu de acest gen din tara, ce cuprinde lucrari ale pictorilor consacrati: Gheorghe Babet, Gheorghe Boanca, Costel Bogatu, Anca Bota, Valentin Bota, Mihai Dascalu, Ion Maric, Petru Mihut, Ghita Mitrachita, Ion Negru, Ion Nicodim, Gheorghe Doja, Stefan Debreczeny, Alexandrina Debreczeny Lupascu etc. Galeria Nationala de Arta Naiva a imbogatit zestrea artistica a orasului cu expozitii memorabile, Pitestiul fiind considerat de peste 30 de ani o adevarata capitala a artei naive romanesti.

Amatorii de relaxare si agrement pot opta pentru o plimbare in Parcul Natural Trivale, amenajat inca de la 1900. Este situat in partea vestica a orasului Pitesti, si cuprinde 1.171,3 ha din renumita padure Trivale, intinsa pe o suprafata de 1.904,7 ha. Vegetatia abundenta, aerul curat si racoros, fauna specifica padurilor colinare si alti factori asigura conditii optime pentru odihna si plimbari reconfortante. Parcul cuprinde o gradina zoologica, numeroase locuri de agrement, complexul turistic ”Cornul Vanatorului” si locuri de joaca pentru copii.

Gradina Zoologica Pitesti,

situata in Parcul Natural al Padurii Trivale, adaposteste un numar de peste 130 de animale, din 39 de specii, de la tigri siberieni la caprele de Camerun. A fost amenajat in anul 1900, in 1939 Padurea Trivale fiind declarata monument al naturii. Gradina Zoologica ramane unul dintre locurile preferate de copii si parinti in zilele cu soare.

Orasul gazduieste anual un important festival, Simfonia Lalelelor. Manifestarea, a carei prima editie a avut loc in anul 1978, a devenit in timp, punctul central al florilor, al lalelelor din municipiul Pitesti, din Romania, locul unde principalii producatori si comercianti de flori au folosit priceperea si talentul lor pentru a scoate in evidenta frumusetea naturii. Simfonia Lalelelor, expozitie dendofloricola, organizata de municipalitate, a adus Pitestiului renume international precum si denumirea de „Orasul Lalelelor”.

Pitestiul nu este insa cunoscut numai datorita „Simfoniei Lalelelor”. El este unul dintre cele mai curate orase din Romania, un oras verde in care, pe langa avantajele civilizatiei, natura ocupa un loc de cinste.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS