Bacau

Bacaul, supranumit orasul lui Bacovia, este situat in partea central-vestica a Moldovei avand ca axe de dezvoltare raul Bistrita si culoarul european E85. Este pozitionat la 300 km fata de Bucuresti, 200 km de Brasov si 400 km de portul Constanta. Granita cu Republica Moldova este la 180 km iar cea cu Ucraina la 201 km. Aeroportul international Bacau, infrastructura rutiera si feroviara favorizeaza dezvoltarea economica a localitatii. Suprafata municipiului este de 43 km², iar populatia este de 133.851 de locuitori (2011).

Atestat documentar in anul 1399, targul Bacau a cunoscut o dezvoltare rapida in secolele XV-XVII, aflandu-se pe cel mai important drum comercial al Moldovei, care unea Liovul cu regiunile din sudul Dunarii. Denumirea orasului provine dupa cum sustin unii istorici de la un oarecare Bako, de la zeul Bachos, sau de la "baca" (fructul vitei-de-vie, ce se cultiva prin aceste parti). In arhivele Vaticanului, pe hartile Evului Mediu precum si in alte documente latine, Bacaul apare sub numele de Bacovia, sau Ad Bacum. In documentele straine el mai apare si sub formele: Bacovia, Bacova, Bacow. In 1467 localitatea Bacau este ocupata o vreme de ostile maghiare conduse de Matei Corvin. Ulterior localitatea este amintita ca important punct de vama in relatiile comerciale dintre Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca.

La sfarsitul secolului al XV-lea in orasul Bacau s-a stabilit Alexandrel, unul din fiii lui Stefan cel Mare, care a zidit aici Curtea Domneasca si Biserica Precista, cunoscute monumente istorice. Tot din documentele acelor vremuri aflam ca din punct de vedere demografic, asezarea se numara printre cele mai mari din Moldova (cam 4.000 de case). In anul 1476 Stefan cel Mare a poruncit arderea localitatii pentru a nu oferi adapost invadatorilor otomani. Orasul a renascut foarte repede, incat in anul 1600 a salutat trecerea pe aici a lui Mihai Viteazul, care realiza pentru prima oara unirea celor trei tari romane. Bacaul a fost dintotdeauna un centru dezvoltat din punct de vedere comercial, in secolul al XIX-lea fiind deja orientat economic spre fabrici de hartie (1841), de cherestea, tabacarii si manufacturi de prelucrare a pieilor, fabrici de spirt si de caramizi, tigle si olane.

Obiective Turistice

Importanta localitatii este accentuata de traditia culturala si patrimoniul natural, in Bacau existand numeroase institutii cultural-artistice si lacase de cult. Pe raza localitatii se afla o arie naturala protejata de peste 200 hectare si o insula de 12 hectare amenajata pentru agrement, pe raul Bistrita.

Obiectivele turistice si zonele de interes istoric si cultural, precum Casa Memoriala George Bacovia sau Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii pot atrage atentia. Observatorul astronomic este unul din putinele din tara, iar foarte aproape de centrul orasului se gaseste o ctitorie a lui Stefan cel Mare datand din 1491. Daca vrei doar sa te relaxezi, Bacaul dispune si de zone de agrement foarte populare, precum Clubul de Karting si mai ales Insula de Agrement.

Casa memoriala George Bacovia

este punctul de inceput al oricarui itinerar cultural bacauan. In imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrana casa isi imbraca ferestrele in reflexele calde ale trandafirilor. Casa memoriala a fost deschisa publicului in anul 1971 si detine un documentar pe caseta video in care e surprins poetul in timpul vietii, dar si o inregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitind din versurile sale.

Palatul Administrativ,

azi sediul Prefecturii si al Consiliului Judetean, realizat intre anii 1886-1889, dupa proiectul arhitectului Filip Xenopol, in stil eclectic de factura baroca, este cea mai pregnanta prezenta de arhitectura clasica a Bacaului. Acest edificiu a fost martor la toate evenimentele seminificative din viata municipiului si judetului Bacau. De aici au plecat trupele de lupta, in cele doua razboaie mondiale. Palatul Administrativ a gazduit diferite autoritati locale: Prefectura Judetului, Tribunalul cu doua sectii, Parchetul Tribunalului, Curtea de Jurati, Cabinetele I si II de Instructie, Baroul Avocatilor, Corpul Portareilor, Avocatura Statului, Serviciul Tehnic al Statului, Judecatoria Ocolului I Rural, Pretoratul Plasei Bistrita, Sfatul Popular Regional Bacau, Sfatul Popular Judetean Bacau, Consiliul Popular Judetean Bacau, Organizatia Judeteana a Partidului Comunist Roman Bacau.

Biserica Precista

este un simbol crestin de mare valoare pentru Municipiul Bacau. Ea a fost construita in vremea marelui domnitor Stefan cel Mare, de catre fiul acestuia, Alexandru si a fost sfintita la 1 ianuarie 1491. In curtea bisericii se pot vizita ruinele Curtii Domnesti: Casa voievodala si Turnul de aparare. Edificiul pastreaza arhitectura specifica vremii si are o lungime de aproximativ 26 m. Primele picturi din interiorul bisericii au fost facute in anul 1854, insa acestea nu au rezistat in pofida lucrarilor de restaurare, atfel incat acestea au fost refacute in stil fresco intre anii 1986-1989. Biserica Precista a fost declarata monument istoric in anul 1907.

Biserica Romano-Catolica Sf. Nicolae

a fost construita pe locul bisericii construite in secolul al XV-lea din porunca doamnei Margareta, una dintre sotiile lui Alexandru cel Bun. S-a ridicat prin contributia locuitorilor si din donatia de 1.000 de florini, facuta de imparatul Frantz al II-lea al Austriei. In apropierea bisericii se afla un monument infatisandu-l pe Sfantul Francisc de Assisi.

Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae

a fost inaltata in stil neoclasic, cu doua turnuri in partea de vest, in 1848. In latura stanga a catedralei se poate observa temelia unei biserici medievale din secolul al XVI-lea. Biserica se caracterizeaza prin formele sale decorative exterioare de sugestiva monumentalitate, ingenios proportionate.

Pasionatii de cultura pot urmari spectacolele Teatrului George Bacovia, care organizeaza prima reprezentatie teatrala in ianuarie 1848, spectacolul fiind sustinut de o trupa de tineri entuziasti din Bacau, la initiativa si cu sprijinul clucerului Alecu Vilner. Vin aici trupe si personalitati de renume, reprezentanti ai teatrului romanesc cum sunt trupa Companiei de Teatru Bulandra (cu Lucia Sturza Bulandra si Tony Bulandra, Constantin Tanase, Maria Filotti), compania actorului Ion Manolescu, compania Tudor Musatescu - Sica Alexandrescu, trupa Iancu Brezianu, Aura Buzescu etc. Printre artistii celebri ce au jucat pe scena Teatrului municipal George Bacovia se numara Elvira Godeanu, Gheorghe Gheorghiu, Dan Alexandrescu, Dem Radulescu, Florin Piersic, Stela Popescu si multi altii.

Teatrul de Vara Radu Beligan,

construit in anii '60, langa actualul Parc Cancicov, se infatisa sub forma unui amfiteatru descoperit. A fost recent modernizat, echipat si acoperit, permitand organizarea de evenimente inclusiv in perioada sezonului rece. Sala gazduieste diferite competitii sportive dar si evenimente culturale.

In 1923 Ateneul din Bacau isi deschide portile cu sprijinul dat de George Bacovia si Grigore Tabacaru. Filarmonica "Mihail Jora" din Bacau a luat fiinta acum patru decenii, in 1956, data de la care desfasoara o intensa activitate concertistica, exprimata prin concerte simfonice saptamanale (stagiuni permanente), concerte camerale, recitaluri instrumentale, concerte vocal-simfonice (cu profil de opera si opereta), concerte educative pentru elevi si studenti. Acestora li se adauga concerte extraordinare, in care sunt invitati interpreti romani si straini de notorietate internationala.

Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea

pune la dispozitia comunitatii bacauane o larga oferta educationala, stiintifica si culturala. Muzeu de Istorie si Stiinte ale Naturii din municipiul Bacau a fost deschis publicului pe 1 ianuarie 1959 sub numele de Muzeul Regional Bacau. Prima expozitie permanenta a fost vernisata la 31 octombrie 1966 in cladirea de pe Karl Marx nr. 2 iar din 1969 a fost infiintat Muzeul de Stiintele Naturii. Incepand cu 7 iunie 1993 institutia poarta numele de Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea. In perioada 1975-1978 iau fiinta Observatorul Astronomic (1976) si Vivariul Bacau (1975).

Casa Memoriala Ion Borcea

din comuna Racova a fost donata de Eufrosina Borcea, la data de 4 februarie 1971, Inspectoratului Judetean pentru Cultura Bacau, fiind ulterior transferata Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Bacau. Obiectivul adaposteste o valoroasa expozitie cuprinzand obiecte personale care au apartinut savantului Ion Borcea.

Observatorul Astronomic

functioneaza din 1978 in fostul turn de apa al orasului Bacau. In data de 4 mai 1984 a fost inaugurata expozitia permanenta si sala de spectacole pentru planetariu. Vivariul a fost deschis oficial odata cu vernisarea primei expozitii de pesti exotici organizata la Bacau in anul 1975. In anul 1981 a fost mutata in noul sediu din Piata Centrala unde se va amenaja o expozitie moderna de profil. Din anul 1992 se incepe reamenajarea spatiului care formeaza complexul expozitional de azi alcatuit din 4 expozitii permanente ale Vivariului: expozitia de pesti indigeni si exotici, expozitia de pasari cantatoare si de ornament, expozitia de rase de porumbei si terarii pentru amfibieni si reptile.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS