Targu Ocna

Targu Ocna este un oras din partea central vestica a Moldovei, judetul Bacau, ridicat la rangul de statiune montana. Orasul Targu Ocna, cu o populatie de 11.300 locuitori in 2011, este adapostit intr-un golf depresionar, o adevarata „potcoava a dealurilor “, strajuit din trei parti de prelungirile Muntilor Trotusului (masivul Nemirei in sud si sud-vest, Culmea Berzuntului in vest) si dealurile subcarpatice in nord (Prislopu, La Fundatura, La Stupina, Fetele Targului, Butnaru). Se invecineaza cu: orasul Slanic-Moldova si comunele Dofteana, Barsanesti, Tg. Trotus, Pargaresti si Oituz.

Orasul Targu Ocna este atestat documentar de sase secole, din 1410, cand Alexandru cel Bun intarea satul Stoenesti (ulterior isi va schimba numele in Ocna), pe Valcica, unor frati de origine transilvaneana. In urma sapaturilor arheologice efectuate inca din anul 1933 pe platoul Podei-Tisesti, au fost descoperite primele asezari de pe aceste meleaguri datand din epoca neolitica. In aceasta perioada (neolitic) isi are inceputul exploatarea sarii din aceasta regiune; centrul de expoatare va deveni mai cunoscut in Evul Mediu.

In aceasta perioada targul Ocna are un ritm foarte rapid de crestere teritoriala, mai ales prin includerea unor foste sate. Timp de trei secole, Targu Ocna a fost cea mai insemnata localitate de pe Valea Trotusului, dominand economic si cultural intreaga zona trotuseana. In epoca moderna, localitatea cunoaste o evolutie spectaculoasa. Trebuie subliniat faptul ca in aceasta perioada, Targu Ocna a fost cel mai mare oras neresedinta de tinut din Moldova. Intre anii 1864-1918 orasul cunoaste o dezvoltare mai lenta, putandu-se vorbi chiar de un regres. In perioada interbelica este cunoscuta ca statiune balneoclimaterica, iar in prezent are statutul de statiune montana.

Pitorescul cadrul natural in care este asezat orasul este dat de dealurile acoperite cu paduri, vii si livezi, de raurile ce conflueaza aici, de defileul Trotusului de la Ciresoaia, de prelungirile muntoase ale Nemirei sau ale Culmii Berzuntului. Relieful montan este alcatuit din munti scunzi (maguri si muncei) care nu ating 1.000 m inaltime (Cosna, Ciresoaia, Magura). Bazinele de la Poieni si Mosoare sunt modelate prin eroziune. Zona cuprinsa intre Valea Trotusului si Culmea Nemirei este cunoscuta si sub denumirea de Plaiurile Slanicului si este formata din culmi paralele cu pante accentuate si afectate de alunecari frecvente.

Intre Bogata si Poieni, la intrarea raului Trotus in defileul Ciresoaia, Culmea Berzuntului se termina intr-un hogback (dealul Dracoaia-669 m), pe care apele raului l-au ocolit. Prin acest defileu se face legatura cu depresiunea intramontane Darmanesti. Dealurile subcarpatice din apropierea orasului (Prislopu, La Fundatura, La Stupina, Fetele Targului, Butnaru), flancheaza culoarul Trotusului spre nord, marcand limita acestuia cu depresiunea subcarpatica Tazlau.

Potentialul balnear

Un obiectiv turistic important este Salina Targu Ocna – Mina Trotus. Aceasta salina este vestita prin faptul ca este cea mai adanca salina din Romania (cu o adancime de 240 metri) iar in interiorul ei se afla singura biserica din sare construita in Europa, Biserica Sf. Varvara. Intrarea in salina se face cu ajutorul autobuzelor care pleaca din 40 minute in 40 minute.

Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati; ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert.

Turismul de tratament balnear,

din cadrul sanatoriului subteran, este favorizat de existenta factorilor naturali de cura, Centrului Balnear Parc Magura, bazei de tratament din Complexul Balnear Magura si amenajarile pentru tratament realizate de catre societatea Salina Tg. Ocna la nivelul orizontului IX. Factori naturali balneoterapeutici: izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona/hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii; mediul de salina (Salina Tg Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (in principal astm, bronsita cronica); bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.

Tipurile de proceduri oferite in salina de la Targu Ocna sunt fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, bai galvanice, impachetari cu parafina, dietoterapie, masaj recuperatoriu, dus subacvatic, tratamente cu aerosoli, cabinet de infrumusetare, drenaj limfatic, etc., iar intr-un viitor apropiat va fi amenajata o moderna sala de fitness.

Obiective Turistice

Serviciile oferite de dotarile bazei de tratament sunt completate cu functiunile complementare, respectiv doua piscine in aer liber, amplasate in incinta interioara a bazei de tratament, una pentru adulti si cealalta pentru copii. Baza de agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, Biserica Sfanta Varvara, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice. Pentru copii sunt amenajate spatii de joaca dotate cu leagane, tobogane si balansoare. Toboganele gonflabile sunt locul preferat al micutilor vizitatori. Jocurile mecanice constituie atractie pentru turisti, indiferent de varsta. Cunoscatorii se pot delecta cu o partida de biliard.

Intr-una din galeriile salinei, functioneaza Biserica Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, sapata in sare si ctitorita de mineri in anul 1992, singura biserica din Europa realizata aproape integral din sare si amplasata la o adancime de peste 200 m. In fata altarului se afla catapeteasma construita din 24 de icoane. In dreapta si in stanga altarului se gasesc doua iconostase realizate din sare. Iluminarea bisericii este asigurata de un frumos policandru executat din metal si sare. In fiecare an, pe data de 4 decembrie, cand se praznuieste hramul acestei biserici, se oficializeaza slujba de cinstire si pomenire. Bisericuta este deschisa in fiecare zi a anului, dar slujbe se oficiaza aici doar in noaptea de Inviere, de sarbatoarea hramului (4 decembrie) sau in situatii speciale.

In perimetrul orasului, pe langa Centrul Balnear Parc Magura si Baza de turism si agrement, amplasata in mina de sare, la nivelul etajului IX, se mai pot vizita Manastirea Magura Ocnei, Biserica fostei Manastiri Raducanu, Monumente comemorative, cladiri cu valoare arhitectonica si istorica.

Vizitand orasul Targu Ocna, turistii au posibilitatea de a explora potentialul turistic al zonei limitrofe, care cuprinde numeroase obiective de interes turistic: Statiunea Slanic Moldova, Schitul Stefan cel Mare – Ciresoaia, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Borzesti, Manastirea Bogdana, Centrul de cultura Rosetti Tescanu - George Enescu, Parcul dendrologic Haghiac, Palatul si Parcul Ghika din Comanesti, Castelul familiei Stirbei, situat la 3 km de Darmanesti, intr-o padure milenara, etc.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS