Oradea

Oradea, capitala judetului Bihor, unul dintre cele mai semnificative centre economice, sociale si culturale in nord-vestul Romaniei, este asezat intre dealurile care se interpun intre Campia Crisanei si poalele Muntilor Apuseni, pe Crisul Repede. Orasul este plasat in extremitatea vestica a Romaniei, la 10 km de Bors, cel mai mare punct de frontiera la granita de vest. Este al 10-lea oras ca marime in Romania si are o populatie ce se ridica la aproximativ 196.367 locuitori, in urma recensamantului din 2011.

Inceputurile locuirii pe meleagurile bihorene sunt documentate arheologic din timpuri stravechi, istoria dezvoltarii si evolutiei Oradiei fiind aceea a unui oras central European, a carui situare geografica l-a plasat permanent la o confluenta de drumuri, de culturi, la o rascruce de interese politice, religioase ori etnice. In 1113 apare prima mentionare a toponimului Oradea (Varadinum), intr-o diploma a abatiei benedictine din Zbor. Bihorul a fost transformat in comitat de catre regatul feudal maghiar. Regele Ladislau construieste cetatea Oradiei.

In 1204, un document papal mentioneaza existenta unei numeroase populatii ortodoxe. Episcopia catolica cunoaste o permanenta crestere a puterii sale spirituale si economice. Navalirea tatara din 1241 a lovit si franat procesul de feudalizare din Bihor, slabind dominatia maghiara. Tatarii au devastat si distrus mai multe orase, printre care si Oradea. Anul revolutionar 1848-1849 si-a facut simtita prezenta si in Oradea. Chiar daca revolutia a fost infranta, traditia revolutionara a anilor 1848-1849 a marcat decisiv constiinta publica oradeana, efectele ei pe termen lung simtindu-se, mai ales dupa anul 1867, cand participantii la revolutie care au scapat cu viata au putut sa se manifeste in viata politica locala.

Obiective Turistice

Nefiind mai prejos de multe alte orase europene, „Micul Paris”, asa cum era numita Oradea la inceputul secolului trecut, va asteapta si azi sa retraiti farmecul sau de belle epoque dat de arhitectura in stil secession, eclectic, neoromanesc, neoclasic, baroc. Fara a impresiona prin marime sau opulenta cladirile Oradiei au un iz de bunastare si bun gust. Vizitatorul se poate delecta cu cladiri incarcate de istorie, cu o arhitectura secession, baroc sau contemporana, cu spectacole de teatru, concerte simfonice sau muzica de divertisment, sport sau vizite la muzee, biserici, sau se poate relaxa in restaurante, baruri, discoteci ori pe terase.

Centrul istoric al orasului Oradea

ofera sansa de a admira cladiri deosebite, cu arhitectura specifica: Complexul baroc format din Palatul Episcopal, Basilica Romano-Catolica – cu numeroase fresce realizate de J.N. Schoph si Francesco Storno – si Sirul Canonicilor, ansamblu construit in a doua parte a secolului al XVIII-lea, fostul Palat al Finantelor (1890, stil eclectic, actualmente adaposteste Policlinica), Manastirea Capucinilor (1837, construita in stil neoclasic), Teatrul (1899-1900), etc.

In apropiere de gara Oradea, se afla cel mai grandios palat din oras si unul din cele mai valoroase edificii construite in stil baroc de pe teritoriul Romaniei, avand 100 de camere si 282 de ferestre. Este vorba de Palatul Baroc din Oradea, cunoscut si ca Palatul Episcopiei Romano-Catolice. La fel ca si Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, palatul a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de cunoscutul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant. Printre oaspetii palatului s-au numarat si imparateasa Maria Terezia si imparatul Josif II, ai Austriei.

Sirul Canonicilor

este un monument de arhitectura baroca in Oradea. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 cladiri. A fost construit in perioada 1758-1875, dupa proiectul arhitectului F.A. Hillebrandt. Pana in 1780 au fost ridicate primele 7 din cele 10 cladiri, alte doua cladiri au fost terminate in 1863, iar cea de-a zecea a fost finalizata in 1875, la mai mult de 100 de ani de la initierea constructiei primei cladiri. In faza initiala in cadrul complexului de cladiri fusese inclus si un seminar teologic romano-catolic, care insa nu a mai fost construit aici.

Catedrala Romano-Catolica din Oradea,

cel mai mare edificiu baroc din tara si una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa, este un monument de arhitectura construit intre anii 1752-1780. Planurile apartin arhitecului italian Ricca iar frescele din interior au fost realizate de catre pictorul austriac Francisco Storno. Catedrala are o lungime totala de 68 m, latime de 30 m si inaltimea de 61 m. La interior, a fost folosita la constructie marmura de Vascau iar altarul principal este din marmura de Carrara, sculptat de artistul italian Triscornia, dupa planurile lui Toth Stefan, in stilul neorenaissance (1897).

Merita sa admirati si vitraliile din Pasajul „Vulturul Negru”, simbol al orasului, executat in atelierele de sticlarie Neuman la 1909, precum si mecanismul indicand fazele Lunii, realizat in anul 1793 de Georg Rueppe, functional si astazi, dupa cum merita sa ascultati concertele de Craciun, sustinute la orga donata de Maria Tereza la 1780, de la Basilica Romano-Catolica.

In Oradea mai puteti vizita si: Palatele Astoria (1902-1906, secession), Rimanoczi (1903), Vulturul Negru (1907-1909), Moskovits (1905), Ulmann (1913), Apollo (1913-1914), Palatul de Justitie (1898), Palatul Primariei (1902-1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903-1904), Sinagoga neologa (1890), precum si bisericile romano-catolica Olosig (1876,1903-1905) si Sf.Ladislau (1723-1742), Biserica cu Luna, Catedrala ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului”.

Dintre vestigiile istorice se remarca Cetatea Oradea. Reprezinta un monument arhitectonic din Romania, una dintre putinele cetati utilizate si in prezent. Se spune despre cetate ca nu putea fi cucerita din cauza vastelor retele subterane legate cu exteriorul. Santul de apa al cetatii era umplut, in caz de asediu, cu apa termala (prin aductiuni) din raul Peta. In prezent, in incinta cetatii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.

Alte vestigii istorice vizitabile in apropiere de Oradea, accesibile usor, cu masina sau cu bicicleta, sunt: Cetatea de pamant de la Biharia, Turnul de la Cheresig, Biserica reformata din Fughiu, Biserica ortodoxa cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Osorhei - 1710, Biserica de lemn „Sf. Dumitru” din sec al XVIII-lea din Pausa, Biserica reformata din sec al XV-lea din Livada.

Oradea este un important centru istoric-cultural, datorita faptului ca este intr-o continua miscare in ceea ce priveste viata culturala. Gratie locurilor selecte de petrecere a timpului liber, aici intrand teatre, muzee, galerii de arta sau Filarmonica, Oradea isi merita acest loc de renume. Dintre acestea amintim: Teatrul Regina Maria, Teatrul Arcadia - pentru copii si tineret, Muzeul Iosif Vulcan, Muzeul Ady Endre, Muzeul Aurel Lazar, Muzeul Militar National, Galeria de Arte Vizuale Oradea, Galeria Euro Foto Art Oradea, Galeria Robert, Galeria Tibor Erno, Filarmonica Oradea.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS