Baile Felix

Baile Felix este o localitate in judetul Bihor care apartine administrativ de comuna Sanmartin si se alfa la o distanta de 8 km de Oradea. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania. Statiunea cuprinde o rezerva imensa de izvoare termale cu temperaturi cuprinse intre 20 si 48 de grade Celsius, bogate in sulfura de bicarbonat, calciu, sodiu si oligominerale, care constituie o baza excelenta pentru tratarea unor afectiuni dar si pentru recreere.

Spre Baile Felix exista mai multe modalitati de acces, astfel: rutier (Bucuresti - Oradea pe E 60 si Oradea - Baile Felix pe E 66), feroviar (intre Bucuresti si Oradea distanta este de cam 650 de kilometri) si aerian (curse externe si interne spre aeroportul din Oradea).

Documente vechi atesta utilizarea acestor bai in tratarea diverselor afectiuni inca din anul 1000, fiind descoperite de catre calugarul Felix, parohul manastirii din Szentmarton (Sanmartin). Conform anumitor scrieri, primele asezaminte organizate si dedicate tratamentului purtau numele de "baia lui Felix" si datau inca din anul 1711. In anul 1885 se reuseste captarea unui nou izvor, cu o temperatura de 49°C.

Data exacta a descoperirii acestor izvoare este inca incerta, unii sustinand ca primele dovezi in acest sens apar intre anii 1000 si 1200, altii contestand informatia anterioara si sustinand ca acestea au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt necontestat de catre istorici este constructia primelor cladiri ale acestei statiuni, constructie ce dateaza din perioada 1711-1721.

Prima atestare a statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. In 1771, bazinul de lemn a fost transformat in bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita intre 1766-1772. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal in 1885.

Potentialul balnear

Curele cu ape termominerale de la Baile Felix au un efect calmat asupra afectiunilor reumatismale inflamatorii (poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta), degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza), afectiuni post traumatice, neurologice periferice, afectiuni neurologice centrale, afectiuni ginecologice, afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine), etc. Contraindicatii: boli infecto-contagioase; boli venerice; tumori maligne; hemoragii;boli psihice.

Statiunea cuprinde mai multe baze de tratament dotate cu instalatii pentru bai in cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa termala pentru elongatii sub apa, electro si hidro terapie, aerohelioterapie in bazine deschise cu apa termala, aerosoli, sali de gimnastica medicala.

Tipurile de proceduri oferite in Baile Felix sunt: hidrokinetoterapie; masaj manual; impachetari cu parafina; reflexoterapie; electroterapie (galvanizari, ionoforeza, curenti diadinamici, curenti Trabert, curenti STOCH, TENS, curenti exponentiali, modulatii, interferentiala, curenti subacvali); kinetoterapie; bai calde cu ape minerale in cazi si bazine; hidroterapie; aerohelioterapie in bazine deschise cu apa termala; aerosoli; gimnastica medicala; bai de lumina; sauna.

Pe langa tratamentul unor boli specifice Baile Felix ofera oaspetilor conditii ideale pentru distractie si recreece, cu ajutorul a catorva stranduri, unde turistii pot beneficia de efectele curative ale apelor sale termale.

Obiective Turistice

Aqua Park "Aqua President",

primul si unicul aqua park acoperit din Baile Felix de pana acum, este la dispozitia turistilor incepand din data de 29 octombrie 2012. Obiectivul aquatic dispune de 13 bazine acoperite si 3 bazine exterioare, cu apa termala, avand temperaturi cuprinse intre 34 - 36 °C, oferind conditii de relaxare si distractie tuturor categoriilor de oaspeti: copii, adolescenti, adulti.

Strandul Felix

este cel mai mare din statiune si a fost de curand reconstruit respectand standardele europene. Strandul termal este deschis din mai pana in septembrie si dispune de bazine cu apa termominerala pentru adulti si copii, 3 feluri de tobogane si un bazin cu apa termala cu valuri.

Strandul Apollo

este al doilea ca marime si este deschis indiferent de anotimp. Pe langa bazine exterioare Apollo dispune si de un bazin acoperit care poate fi accesat din interiorul cladirii oferind astfel conditii de imbaiere prielnice si pe timp de iarna.

Lacul cu nuferi si lotusi,

unic in Europa, impresioneaza prin adevaratul spectacol de viata si culoare pe care acesta il ofera pe parcursul intregului an. Datorita apei termale, indiferent de anotimp, lacul gazduieste numeroase specii de plante si animale extrem de rare si ocrotite de lege. Pe suprafata lacului minune plutesc familii de nuferi, ale caror flori alb – galbui, cu un miros placut parfumat, se deschid dimineata si se inchid seara pentru a-si pastra puritatea. Insa, printre miile de nuferi albi isi fac aparitia si florile roz de lotus, care aduc o pata de culoare lacului.

Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective: "Capela de la Haieu", o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. al XIV-lea), in care se mai pot observa elementele arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (a fost restaurata in anul 1977); cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc "Saint-Vincent", frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita in sec. al XVIII-lea; Biserica ortodoxa din Rontau; Bisericile din lemn ortodoxa si greco-catolica din Baile Felix.

Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor, din localitatea Chiscau, singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turistii cat si oamenii de stiinta.

Un alt obiectuv turistic in apropiere de statiune este fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul "Huda Bradii" (impropriu numit de localnici "Craterul de la Betfia"). Are o adancime de 86 de metri, putul sau avand o cadere aproape verticala de 54 metri.

Anual, in luna iulie, are loc la Baile Felix Festivalul cantecului, portului si dansului popular bihorean.

Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse, care confera statiunii o atmosfera ideala in orice anotimp, facand-o propice pentru relaxare si tratament. Ploaia sau frigul iernii nu reprezinta nici un impediment pentru o baie cu apa geo-termala, in aer liber.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS