Obiective turistice Parva, Bistrita Nasaud

Cele mai importante obiective turistice Parva

Manastirea Sf. Apostoli Petru si Pavel Parcul national Muntii Rodnei Pestera Jgheabul lui Zalion Pestera Tausoare Rezervatia naturala Tausoare-Zalion Trasee montane Muntii Rodnei

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Bistrita Nasaud

Bistrita Colibita - Statiune turistica Baile Figa - Zona de agrement Statiunea Sangeorz-Bai Lacul Colibita Parcul national Muntii Rodnei Parcul National Calimani Pasul Tihuta Bargaului Statiunea Valea Blaznei Vf. Omu - Muntii Suhard Poiana Narciselor - Rodna

Obiective turistice din zona Parva (15-25 Km)

Muzeul Graniceresc Nasaudean - Nasaud Muzeul memorial George Cosbuc - Nasaud Muzeul memorial Liviu Rebreanu - Nasaud

Despre Parva

Lcalitatea Parva este asezata in centrul judetului Bistrita-Nasaud, la poatele muntelui Barla(altitudine 1628 m), pe Drumul Judetean 172B, la 48 km distanta de municipiul Bistrita.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza de la 1717, pe vremea invaziei tatarilor, cand apare cu numele de Lunca Vinului. Numele actual, Parva, provine de la expresia "Salvae Romuli Parva Nepos" rostita de Iosif al II-lea cu prilejul vizitei sale pe Valea Somesului, in anul 1773.

Confirmarea oficiala a satului Parva impreuna cu localitatile Poiana Ilvei, Romuli si Sant s-a facut in anul 1773 dupa cum rezulta din memoriul inaintat de catre fostii graniceri nasaudeni imparatului austriac in 5 octombrie 18622. In anul 1773 comuna Parva s-a detasat de comuna Rebra devenind unitate administrativa  de sine statatoare. Comuna Parva a fost militarizata  in anul 1784, adica  a fost inclusa in Regimentul II romanesc de granita.

Evenimentul care a marcat istoria contemporana a localitatii Parva s-a petrecut in 4 ianuarie 1989. Atunci, se punea la cale desfiintarea comunei si arondarea ei la Rebra. Asemenea incercari au mai existat in 1968, dar n-a avut sorti de izbanda. Ideea desfiintarii comunei a incoltit iarasi in anul 1989.

Populatia comunei a aflat vestea, a blocat soseaua cu sanii incarcate cu fan, rabe de la mina de caolin puse de-a curmezisul, iar din loc in loc, lemne si bolovani. In ziua de 21 ianuarie 1989 Comitetul Judetean de partid Bistrita-Nasaud cedeaza si aduce la cunostinta locuitorilor ca nu se va face nici o organizare administrativa a comunei.

Cazare si obiective turistice localitati