Obiective turistice Tiha Bargaului, Bistrita Nasaud

Cele mai importante obiective turistice Tiha Bargaului

Barajul Colibita Castelul Dracula Lacul Colibita Partie de schi cu telescaun si teleschi Pasul Tihuta Bargaului Icon Link Rezervatia naturala Piatra Fantanele Sarbatoarea anuala Alaiul Nuntilor de pe Valea Bargaului Statiunea Colibita Icon Link Trasee turistice in muntii Suhard Turism de agrement si agroturism / turism rural

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Bistrita Nasaud

Bistrita Colibita - Statiune turistica Baile Figa - Zona de agrement Statiunea Sangeorz-Bai Lacul Colibita Parcul national Muntii Rodnei Parcul National Calimani Pasul Tihuta Bargaului Statiunea Valea Blaznei Vf. Omu - Muntii Suhard Poiana Narciselor - Rodna

Obiective turistice din zona Tiha Bargaului (15-25 Km)

Castelul Lazar Imre - Bistrita Castrul cu val de pamant Livezile Catedrala Ortodoxa Bistrita Lacul Bistrita Manastirea Minoritilor (franciscana) Manastirea Piaristilor Muzeul Casa Saseasca Livezile Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud Parcul National Calimani Piatra Cusmei Rezervatia naturala Cheile Bistritei Ardelene Rezervatia naturala Comarnic Rezervatia naturala Piatra Cusmei Rezervatia naturala Stancile Tatarului Rezervatia naturala Taul Zanelor Rezervatia naturala Valea Repedea Sinagoga Bistrita Situl arheologic Bistrita Situl arheologic Dorolea Situl arheologic Livezile Taul Zanelor Trasee turistice Muntii Bargau Turnul Dogarilor din Cetatea Bistritei Valea Repedea

Despre Tiha Bargaului

In estul municipiului Bistrita, se intinde de-a lungul raului Bistrita ardeleana, valea care este cunoscuta cu numele de Valea Bargaului. De-a lungul vaii si a soselei care leaga Transilvania de Bucovina, este asezata o salba de sate, legate intre ele pe o distanta mai mare de 20 km. Dintre sate, Tiha-Bargaului impreuna cu Tureac, Muresenii-Bargaului, Piatra-Fantanele si Ciosa formeaza comuna Tiha-Bargaului, comuna in extremitatea estica a judetului la granita cu judetul Suceava.

Desi informatiile despre trecutul indepartat al acestei vai sunt putine si fragmentate, vestigiile arheologice atesta ca Valea Bargaului a fost locuita de la sfarsitul epocii neolitice sau inceputul epocii bronzului si epocile imediat urmatoare. Prima atestare documentara a Tarii Bargaului cu numele de BORGO dateaza din 1317, cand o comisie de functionari ai comitetelor Dabaca si Sonlocul inferior fac o impartire de proprietati in Muntii Bargaului intre familiile nobiliare Bethlen si Apaffy.

Lingvistii sunt de acord in unanimitate cu faptul ca Bistrita este hidronomic de origine slava si semnifica "raul repede". Toponimicul Bargaul, dupa G. Weingand, deriva din germanul "burg". Dupa profesorul Kisch Bargau deriva din italianul "borgo", toponimic existent si astazi in Italia. Profesorul Dragan sa considera Bargau de origine slava, insemnand "infundatura", "vagauna din care se iese printr-o trecatoare". Tot de origine slava este si cuvantul Tiha, care inseamna: loc linistit, retras, intunecos.

Statutul acestei vai se schimba odata cu conscriptia militara din anul 1783 cand domeniul Borgo este rascumparat si incorporat regimentului al II-lea de granita de la Nasaud, iar locuitorii au fost eliberati din starea de iobagie.

Dupa militarizare s-a facut o sistematizare a comunelor, satele raspandite pe dealuri si sub munte fiind mutate de autoritatile militare de-a lungul vaii, pe langa Bistrita Ardeleana, iar din cele doua Bargaie, cel de sus si de jos, au luat fiinta asezarile Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundu Bargaului, Bistrita Bargaului si Tiha Bargaului, denumiri care s-au mentinut pana in zilele noastre.

Cazare si obiective turistice localitati