Brasov

Brasov, cu o populatie de peste 227.961 de locuitori, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967 m). Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasovul este si un centru universitar de traditie.

Primele descoperiri arheologice de pe teritoriul judetului Brasov atesta prezenta comunitatilor umane in acest spatiu inca din epoca paleolitica si continua cu epoca bronzului si a fierului. Epoca fierului a marcat stabilirea identitatii triburilor nord-danubiene si trecerea spre o noua etapa a culturii geto-dacice. In 1271 apare mentionat documentar orasul Brasov sub denumirea de Brasu, pentru ca ulterior sa fie numit Brassov si Brasov (1295). In 1395 la ordinul lui Sigismund de Luxemburg incepea fortificarea Brasovului. In scurt timp Brasovul a devenit un centru comercial insemnat in sud-estul Transilvaniei. Brasovul era unul din cele mai dezvoltate orase medievale in care se desfasurau numeroase acte de mestesugarie si negot, masurand aproape 10.000 de locuitori.

Sfarsitul secolului al XVII-lea si prima jumatate a veacului urmator inseamna totodata si epoca de inflorire a comertului romanesc la Brasov, antrenand miscarea de emancipare intelectuala si nationala ce va culmina in Transilvania in contextul evenimentelor de la 1848. Ca urmare a desfiintarii privilegiilor sasilor de catre imparatul Iosif al II-lea (1780-1790), portile Cetatii sunt deschise pentru negustorii romani din Schei sau din Tara Romaneasca, dar si pentru greci, macedoneni, armeni sau evrei. Transformarea dintr-un oras medieval intr-un oras modern a impus extinderea pe laturile de nord-est (inspre Brasovul Vechi si Blumana) si vest (inspre Schei), prin demolarea centurii fortificate a orasului care a inceput in anul 1857 cu Poarta Strazii Portii si fortificatiile aferente), si continua cu Poarta Strazii Negre (1873), Poarta Targul Cailor (1874), Bastionul Aurarilor (1886), Bastionul Curelarilor (1887). Vechile santuri de aparare, iazurile si baltile au fost umplute, s-au ridicat cladiri publice si administrative, scoli, cazarmi si vile, s-au amenajat parcuri si promenade.

Obiective Turistice

In prezent Brasovul se numara printre cele mai pitoresti regiuni din Transilvania. Beneficiaza de un bogat patrimoniul ce consta in monumente istorice si arhitecturale, fiind si un insemnat centru cultural al tarii si una dintre cele mai cunoscute zone turistice din tara. Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios. Arhitectura bisericeasca s-a remarcat prin constructii ca Biserica Neagra, Biserica Bartolomeu, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Ortodoxa Brasov, Sinagoga Brasov, etc.

In centrul vechi al Brasovului se afla unul din cele mai impresionante monumente istorice din tara, care a fost ridicat de catre sasii ardeleni la sfarsitul secolului al XIV-lea. Este vorba despre Biserica Neagra mentionata documentar in 1377. Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative edificii ale goticului transilvanean. Biserica parohiala evanghelica din Brasov, avand hramul Sf. Fecioare Maria, si-a primit numele ca urmare a marelui incendiu care a cuprins orasul in 1689, cand fumul si flacarile i-au innegrit zidurile. Biserica Neagra are o lungime de 89 m si o largime de 23 m, fiind cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul.

Biserica evanghelica Sfantul Bartolomeu

este cel mai vechi monument de arhitectura al orasului Brasov. Constructia ei a inceput la 1260. Este o biserica simpla, fara ornamentatii, in stil roman (cistercian). La acest monument atentia este atrasa de elementele de stil gotic de la ferestre si portaluri, precum si resturile de pictura din una din capele, care dateaza dinaintea Reformei.

Centrul Brasovului este declarat monument istoric,

pe o arie delimitata de Bd. Eroilor, str. Dobrogeanu Gherea nord-est; canalul Graft si versantul sudic al dealului Warthe (nord-vest); Sirul Beethoven si Aleea Tiberiu (sud-vest) Brediceanu si versantul nordic al dealului Tampa. Aici se afla cladiri vechi din sec. XIV-XX, care sunt obiectul unui amplu proiect de reabilitare: Casa Sfatului, Casa Negustorilor, Casa Muresenilor, Casa Memoriala Gheorghe Dima, Casa Johannes Honterus, Casa Hirscher, Casa Gheorghe Baritiu, etc.

Piata Sfatului,

actualul centru al orasului, era, in Evul Mediu, locul in care se organizau targuri atat pentru negustorii sasi si romani cat si pentru cei veniti din Ungaria. Se ajungea in piata prin strada Vamii (actuala Muresenilor), iar langa strada erau vamuite marfurile. Casa Sfatului din centrul pietei, era locul unde fiecare negustor trebuia sa-si aseze marfa, iar functionarii orasului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate. In apropierea pietei se afla, pe langa Biserica Neagra, bastioanele Fierarilor si Graft, turnurile Turnul Alb si Turnul Negru precum si Poarta Schei, Poarta Ecaterinei.

Situata in centrul vechi al Brasovului, in piata cu acelasi nume, Casa Sfatului este una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului. Inceputul unei constructii pe locul Casei Sfatului este atestat in documente in data de 23 decembrie 1420. In timp, Casei Sfatului i s-au adaugat noi incaperi, iar turnul a fost prevazut cu un ceas cu cadrane pe toate cele patru laturi. Parterul mai pastreaza elemente ale stilului gotic, iar etajul si turnul sunt construite in stilul Renasterii si al Barocului. Din turnul ei, gornistii anuntau evenimentele importante ale urbei. Putini stiu, insa, ca in aceasta cladire a functionat in secolul al XVI-lea o camera de executie capitala.

Un regulament de aparare a orasului de la 1491 consemna ca cetatea Brasovului dispunea de 7 bastioane. Bastioanele erau incredintate breslelor, ale caror nume li se si atribuie: Aurarilor, Curelarilor, Fierarilor, Funarilor, Graft, Postavarilor, etc. Bastionul Graft avea un dublu rol: asigura legatura dintre oras si Turnul Alb si intarea apararea pe latura de nord a orasului. Bastionul care strapungea zidurile si parea ca un pod peste raul Spurcata avea baza ridicata dintr-un perete lat de circa 4 metri si era compus din doua etaje si un pod prevazute cu guri de tragere si guri pentru smoala topita si apa clocotita. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in turn, de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea.

Bastionul Fierarilor,

aflat in coltul de nord-vest al cetatii Brasov, exista deja la 1521. Prima atestare documentara este datata insa opt ani mai tarziu, in 1529. Bastionul Tesatorilor, monument de arhitectura medievala situat in coltul sud-vestic al cetatii, a fost ridicat pe cheltuiala tesatorilor din oras si aparat prin grija acestora. Atestat documentar in 1522, este cea mai bine pastrata fortificatie a orasului, adapostind astazi un muzeu al Brasovului medieval.

Pe Dealul Romurilor sau Dealul Straja exista doua turnuri de paza, Turnul Alb si Turnul Negru. Primul a fost construit Turnul Negru, iar un secol mai tarziu Turnul Alb. Documentele il mentioneaza in 1460 si in 1494. Forma si planul constructiei se inscriu si ele in perioada de sfarsit a secolului al XV-lea si inceputul celui urmator. Zidurile din piatra si caramida, vadind o constructie adaptata luptei cu arme de foc, au o inaltime cuprinsa intre 18 m spre deal si 20 m spre oras, si o grosime la baza de aproximativ 4 m. Poarta Ecaterina este cea mai bine pastrata poarta de acces in oras. A fost ridicata in 1559 pe cheltuiala magistratului Johannes Beckner fiind principala poarta de acces catre oras dinspre Schei si avand in plus si rol de bastion.

Un punct important de aparare, situat insa in afara cetatii Brasovului, era Cetatuia de pe Straja, sau Dealul Cetatii, cum e numit astazi. La inceputul secolului al XV-lea, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat in 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Pe parcursul secolelor a fost depozit, cazarma pentru plaiesi, inchisoare, iar din 1981 devine un complex turistic cu specific medieval.

Strada Sforii

constituie cea mai ingusta ulita din Cetatea Brasovului. Desi unii sustin ca este o strada veche si ca ar fi cea mai ingusta din Europa, totusi, adevarul este ca Strada Sforii a fost creata in sec. al XIX-lea ca un gang de acces pentru pompieri. Celebrul ghid Micheline i-a acordat o stea, distinctie ce inseamna ca strada Sforii merita vizitata.

Cladirea Muzeului de Arta din Brasov

este construita in stil neobaroc si a fost realizata dupa un proiect de M. Wagner, realizat in 1902. Aici, in cele sase sali de la etajul cladirii se gaseste o galerie nationala de pictura si sculptura si o expozitie de arta decorativa. Din 1950 cladirea Casei Sfatului gazduieste Muzeul de Istorie a judetului Brasov. Expozitia permanenta a Muzeului Judetean de Istorie, “Brasov – istorie, cultura, civilizatie” este organizata in 17 sali cu 3.334 piese expuse in 123 vitrine si cu o suprafata grafica totala desfasurata de 210 mp (50 panouri). Expozitia este structurata pe trei sectoare: arheologie (subsol), istorie medie (parter), istorie moderna (etaj).

Prima scoala Romaneasca,

construita in 1495 pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse in anii 1760-1761. Intre 1557 si 1583 Diaconul Coresi tipareste aici 17 titluri in romana si slavona, pe hartie fabricata intr-o manufactura brasoveana. Complexul muzeal al Primei scoli Romanesti este format din mai multe sali si cladiri: Sala de clasa "Anton Pann", Sala "Diaconul Coresi", Sala "Cartea si Carturarii brasoveni", Sala "Cartea, factor de unitate nationala", Sala cu vatra, Biserica "Sf. Nicolae", Muzeul "Ex-libris", Muzeul "Junii brasoveni", Muzeul "Tudor Ciortea".

Muzeul de Etnografie din Brasov

este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, civilizatiei comunitatilor rurale din zona Bran, zona Rupea, Tara Oltului si Tara Barsei. Muzeul Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Ei puneau astfel in opera testamentul cultural al lui Iacob Muresianu, oferind statului roman, in vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva de o inestimabila valoare culturala, numarand peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.

Pasionatii de cultura isi pot continua turul orasului urmarind spectacolele Teatrului Sica Alexandrescu, Teatrului pentru Copii Arlechino, Filarmonicii sau Operei din Brasov; sau vizitand galeriile de arta Compress Barabass, Bistro, de L’arte, Kron-Art Gallery, Saba. Societatea Filarmonica din Brasov (Kronstadter Philharmonische Gesellschaft) era, initial, o asociatie muzicala a sasilor, dar ea era deschisa tuturor cetatenilor orasului, indiferent de nationalitate. Brandner este considerat fondatorul si primul dirijor al acestei Societati. Calitatea muzicienilor Filarmonicii s-a afirmat cu stralucire in concertele prezentate sub bagheta unor maestrii ca Franz Liszt, Ciprian Porumbescu si George Enescu. In cadrul Filarmonicii isi desfasoara activitatea, pe langa Orchestra Simfonica, Orchestra de Camera si Quartetul Gaudeamus. Opera din Brasov a fost infiintata in anul 1953 sub numele de “Teatru Muzical”. Cresterea valorica a colectivului si a spectacolelor, ca si succesele nationale si internationale au dus la transformarea Teatrului Muzical in Opera.

Cei care ajung la Brasov pentru relaxare si agrement pot face o vizita in Rezervatia naturala Tampa, sau in statiunea Poiana Brasov. La 400 m deasupra Brasovului vegheaza Muntii Tampa, pe o suprafata de 150 ha. Frumusetea peisajului impreuna cu speciile faunei si florei sunt protejate prin lege. Rezervatia naturala Tampa este singura rezervatie peisagistica din judetul Brasov, oferind o impresionanta priveliste a centrului vechi al Brasovului. Accesul in rezervatie se face cu telecabina sau printr-o drumetie pe potecile marcate, ce duce in varful masivului. Rezervatia naturala Tampa este cel mai vizitat obiectiv turistic natural din Brasov, fiind accesibil si cunoscut pentru diversele sporturi ce pot fi practicate aici, precum si pentru o simpla, dar incantatoare promenada.

Poiana Brasov,

un cartier al orasului, este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de ski, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux, pensiuni, in vile sau cabane. Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

Smile Aquapark

este unul dintre locurile destinate amatorilor de distractie si celor care vor sa se racoreasca in zilele toride de vara. Parcul acvatic se intinde pe o suprafata de 4 hectare, pe locul fostului strand din cartierul Noua (Str. Prunului), oferind celor ce ii trec pragul posibilitatea de a petrece o zi activa pe cele 7 tobogane de apa (3 pentru colaci, un tobogan multipista si 3 tobogane kamikaze) sau pe cele 4 terenuri de fotbal, dar si varianta unei zile relaxante, in piscina dotata cu sezlonguri gratuite si umbrele de plaja sau in cele 5 baruri (4 terestre si un bar in apa).

Complexul Paradisul Acvatic

pune la dispozitie, in toate anotimpurile, piscine moderne acoperite sau in aer liber, tobogane cu apa, un SPA de cel mai inalt nivel, dar si un teren de fotbal acoperit, un hotel si o terasa. Complexul se intinde pe 6,5 ha. Complexul dispune de 8 piscine moderne, cea mai noua, deschisa in primavara anului 2008, fiind un bazin acoperit cu o zona speciala pentru sarituri de la inaltimi de 5,2 m, 3 m si respectiv 1 m.

Patinoarul Olimpic Brasov

este cel mai mare patinoar din sud-estul Europei si a fost inagurat in luna februarie a anului 2010. Patinoarul Olimpic Brasov are o capacitate de 1.600 de locuri pe scaune si 400 de locuri in picioare.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS