Predeal

Predeal se afla pe Valea Prahovei, in judetul Brasov, la altitudinea de 1.060 de metri, fiind orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania. Statiunea montana este accesibila turistilor, mai ales celor care vin dinspre capitala pe DN1 sau cu trenul. Predealul este amplasat intre cinci masive muntoase: Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Muntii Maiului si Fetifoi.

Constituirea si dezvoltarea in timp este legata de realizarea drumului si apoi a caii ferate ca legatura directa intre orasul comercial Brasov si Tara Romaneasca. In 1674 Hrisovul lui Duca-Voda aminteste drumul Prahovei ca „o poteca si scala de negustori". La 1879 se deschide circulatia pe calea ferata (lucrare inceputa in 1876), acest lucru determinand cresterea sensibila a populatiei prin nasterea unui cartier in zona garii de astazi, locuit de catre fostii lucratori ai liniei ferate. Dupa anul 1900 s-au parcelat terenuri in zona statiei Predeal (Susaiul), parcelari continuate ulterior in perioada 1914 – 1926. Din 1912 Predealul ramane comuna independenta prin despartirea de Azuga. In prezent Predealul are statut de oras, este compus din localitatile Predeal (resedinta), Timisu de Jos, Timisu de Sus, Paraul Rece.

Obiective Turistice

Statiunea este extrem de cautata atat iarna, cat si vara, datorita partiilor excelente, a telescaunelor si teleschiurilor, dar si a traseelor montane care pot fi practicate cu plecare din oras. Punctele de atractie ale statiunii sunt cele opt partii de ski alpin cu grade diferite de dificultate si partia de ski fond de pe Valea Rasnoavei. Partiile de ski se intind pe o suprafata mai mare de 50 de kilometri patrati. In cazul conditiilor nefavorabile schiului, instalatiile de produs zapada artificiala suplinesc zapada naturala. Din cele opt partii de ski cu care este dotata statiunea, trei sunt omologate international: Partia Clabucet Plecare, Partia Subteleferic, Partia Clabucet. Cea din urma este o partie cu grad de dificultate mediu, lungime de 2,1 km, inclinare de 20°. Aceasta este dotata cu teleski si telescaun. Se practica nu numai ski alpin ci si snowboard, ski fond, biatlon, patrula, sunt sporturi care pot fi practicate in conditii deosebite.

Partiile intalnite la Predeal sunt: Partia Cocosul cu grad de dificultate mediu, lungimea 2.250 m, diferenta de nivel de 394 m, inclinare de 18°; Partia Subteleferic cu un grad de dificultate ridicat, o lungimea de 1.200 m, o diferenta de nivel de 350 m, inclinare 31°, este dotata cu transport cablu; Partia Clabucet Sosire - grad de dificultate redus, lungimea 800 m, diferenta de nivel de 160 m, inclinare 20° - este dotata cu transport cablu, instalatie cu zapada artificiala si iluminat nocturn; Partia Clabucet varianta are grad de dificultate redus, lungimea de 790 m, diferenta de nivel de 160 m, inclinare 20° si este dotata cu transport cablu si instalatie cu zapada artificiala; Partia Clabucet Scoala este foarte usoara, are o lungimea de 200 m, diferenta de nivel de 30 m, inclinare 15°, si este dotata cu transport cablu, instalatie cu zapada artificiala si instalatie nocturna; Partia Paraul Rece cu un grad de dificultate mediu, o lungimea de 520 m, o diferenta de nivel de 160 m, inclinare 21°, este dotata cu transport cablu.

In afara de ski, in Predeal dar si in apropierea sa, au loc anual concursuri sportive montane. Printre sporturile preferate de pasionatii de adrenalina se numara snowboarding-ul, alpinismul, tiroliana, mountainbikeing-ul si sporturile cu motor, precum cele cu ATV-ul. In statiunea Predeal, orice turist poate beneficia de servicii de inchirieri material sportiv, lectii de antrenament in toate aceste sporturi montane, dar si lectii de inot sau tenis de camp.

Traseele montane

marcate pentru turism, traseele ATV realizate in ultimii ani, telescaunul si teleschiurile de pe Clabucet, precum si marea diversitate de localuri specializate in arta culinara romaneasca si internationala reprezinta alte atractii ale statiunii Predeal. Cu exceptia anotimpului de iarna la Predeal muntii din jurul orasului ofera posibilitatea realizarii drumetiilor de neuitat si admirarea peisajelor, care au fost, sunt si vor fi atractiile turistilor din toata lumea sositi in aceasta frumoasa statiune. Exista sase trasee montane marcate ce pleaca din statiunea Predeal:

» Predeal – Clabucetul Taurului – Azuga; timp necesar: 3 – 3 ½ ore;
» Predeal – Cabana Susai; timp necesar: 2 – 2 ½ ore;
» Predeal – Cabana Trei Brazi; timp necesar: 2 – 2 ½ ore;
» Predeal – Valea Leucii; timp necesar: 2 – 3 ore;
» Predeal – Varful Fitifoiu; timp necesar: 2 – 3 ore;
» Predeal – Timisu de Sus; timp necesar: 5 ore.

Predealul este statiunea ideala pentru petrecerea unui concediu in aer curat, nepoluat, oxigenat. Bioclimatul tonic, stimulator este caracterizat de o presiune atmosferica relativ scazuta, aer curat, fara praf sau substante alergene, atmosfera puternic ionizata.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS