Resita

Resita, cu o populatie de 73.282 locuitori dupa datele recensamantul din 2011, este munincipiul resedinta de judet al judetului Caras-Severin. Este situat pe malul Barzavei, in sud-vestul Romaniei, intr-o zona geografica de un pitoresc deosebit si cu obiective turistice atragatoare. Resita este cel mai vechi centru siderurgic al Romaniei si una din cele mai importante cetati industriale din sud-estul Europei. In apropiere se afla exploatari de huila, pe Valea Domanului, de minereuri de fier la Lupac si Ocna de Fier, precum si de calcare. Se afla la intersectia urmatoarelor coordonate geografice: 45°18′0″ latitudine nordica si 21°53′25″ longitudine estica, la 486 km de Bucuresti si la 54 km de Caransebes.

Cercetarile arheologice au descoperit in acest spatiu urme de locuire din perioada neolitica, dacica si romana. Localitatea este atestata documentar inca in secolul al XV-lea cu numele de Rechyoka si Rechycha. In 1673 este mentionata cu numele Reszinitza. La 8 august 1768 imparateasa Maria Teresa a Imperiului Austro-Ungar dispune construirea unor ateliere metalurgice la Resita. In 1 noiembrie 1769 au inceput lucrarile de constructie a uzinelor de la Resita. La 3 iulie 1771 au intrat in functiune 2 furnale inalte, inaugurand era metalurgiei resitene, care devine unul cele mai vechi si importante centre metalurgice de pe continentul european.

In Romania, prima locomotiva cu abur numita RESICZA a fost construita dupa proiectul lui John Haswell in anul 1872 la Resita, pe atunci in componenta Austro-Ungariei. Prima locomotiva romaneasca cu abur, 50.243 "Regele Ferdinand", este construita in perioada interbelica la Resita in anul 1926.

Obiective Turistice

In anul 1972, la aniversarea unui secol de productie a locomotivelor cu aburi la Resita a fost inaugurat Muzeul de Locomotive, cel mai mare muzeu de locomotive cu abur in aer liber din Europa. El cuprinde 16 exponate din diverse epoci de constructie, cea mai importanta fiind locomotiva "Resicza". Aceasta este prima locomotiva cu abur construita in spatiul sud-est european, la Resita, in 1872, dupa modelul locomotivei SZEKUL (proiectant: John Haswell), care a fost adusa la Resita in 1871 (cu numarul de circulatie 1). RESICZA a fost in serviciu cu numarul de circulatie 2 intre 1872 si 1937. Au existat inca doua locomotive cu abur similare, construite in 1872-1873, BOGSAN si HUNGARIA, aceasta din urma fiind prezentata la Expozitia Universala de la Viena din 1873.

Muzeul de Istorie al Judetului Caras-Severin

sau Muzeul Banatului Montan, inaugurat pe 23 decembrie 1959, cuprinde o colectie vasta de obiecte ce tin de numeroase domenii printre care amintim: arheologia, impartita in paleolitic( unelte de cremene), neolitic (unelte, ceramica pictata, statuete si altarase), bronz, Hallstatt, epoca dacica, ceramica romana, epoca medievala ( podoabe din orgint, bronz si cupru); numismatica ( monede grecesti, romane, bizantine, din epoca moderna si contemporana); istorie ( documente, fotografii, carte veche); etnografie (port, tesaturi de interior din zonele Caras, Herculane, Clisura Dunarii, pictura bisericeasca pe sticla si lemn); arta romaneasca contemporana; colectii de minerale.

Colectia de Arta Veche Bisericeasca

cuprinde icoane pe lemn si sticla produse in centrele banatene (secolele XVII - XIX), carte veche romaneasca si straina, periodice romanesti vechi: Indreptarea Legii (Targoviste 1652), Quaresimale del Padre Paolo Segnemeri (Venetia, 1712), L'immaterialite de l'ame de P. Gerdil (Torino, 1747).Cladirea a fost construita intre anii 1985 - 1989. Depozitul de icoane si carte veche a fost organizat in prima faza intre anii 1976 - 1977 in subsolul Catedralei ortodoxe romane din Resita.

Gradina Zoologica a municipiului Resita

a fost infiintata in 1955, la initiativa prof. Ioan Crisan, dar oficial a fost inaugurata zece ani mai tarziu, in 1965. Parcul Zoologic "Prof.Ioan Crisan" din Resita a fost reinaugurat in noiembrie 2013 dupa lucrari de reabilitare si extindere. Suprafata parcului zoologic a fost extinsa de la 1,4 la 5,6 hectare, devenind astfel una dintre cele mai moderne din Romania, animalele beneficiind acum de spatii generoase si bine ingrijite.

La Resita functioneaza si un teatru, "George Augustin Petculescu", in Casa de Cultura a Sindicatelor. Printre alte obiective turistice din Resita mai amintim: Palatul Cultural (Cinematograful Cultural) – 1928; Biserica Evanghelica dateaza din 1901; Casa Neff I cu baia publica, din sec. XIX; Sinagoga; Catedrala Ortodoxa Romana Resita Montana “Adormirea Maicii Domnului” fondata in 1936; Biserica tip sala si necropola medievala construite in sec. XIV – XV.; Biblioteca Judeteana Paul Iorgovici; Biblioteca Franceza; Biblioteca Germana; Cazinoul Roman (Cazina) - sec. XX; Podul de la vama, 1931, primul pod nituit si sudat din tara; ansamblu de cladiri muncitoresti si de raport din secolul XIX.

In imprejurimile localitatii putem vizita: Lacul Secu, Crivaia, Semenic, Garana, Trei Ape, Pestera Comarnic, Cheile Carsului, Pestera Popovat, Ocna de fier, Ezeris.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS