Baile Herculane - cea mai veche statiune balneo-climaterica din Romania

Statiunea este pozitionata intr-o zona pitoreasca, in partea de sud-vest a Romaniei - judetul Caras-Severin - pe Valea Cernei, la 168 metri altitudine, intre Muntii Mehedinti si Muntii Cernei.

In statiune se poate ajunge atat rutier pe DN 6 sau European 70 pe relatia Turnu Severin Lugoj, la nici 12 km de Orsova, dar si feroviar. Iubitorii de sporturi nautice pot ajunge pe Dunare, fie oprind la portul din Moldova Noua, de unde este un drum judetean direct spre Baile Herculane (120 km), fie in portul Orsova, de aici mai fiind de strabatut 12 km.

Istoric

Cu o istorie de aproximativ 2000 de ani, Baile Herculane este cea mai veche si renumita statiune balneara din Romania dar si una dintre cele mai vechi din lume. Statiunea este atestata documentar de pe timpul ocupatiei romane, din 153 d.Ch, dar bazele ei sunt puse inca din 102 d.Ch de catre Imparatul Traian care este considerat si intemeietorul statiunii.

Numele statiunii Baile Herculane vine de la numele fiului lui Zeus, Hercule, care era amintit ca si conducator al izvoarelor termale. Impresionati de puterea tamaduitoare a apelor Cernei, romanii sositi in Dacia au format un adevarat cult balnear, statiunea constituind un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Din 1736, sub tutela autoritatilor imperiale habsburgice, incepe reconstructia si modernizarea „bailor", a cailor de acces, granicerii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. In aceasta perioada statiunea a fost vizitata de mari personalitati, imparati si imparatese. In 1852 imparatul Austriei considera Baile Herculane ca fiind "cea mai frumoasa statiune de pe continent", iar imparateasa Elisabeta (Sisi) scrie despre Baile Herculane ca sunt "o prezenta distincta si incantatoare".

Statiunea balneara Baile Herculane este unica localitate turistica din Romania care dispune de 5 patrimonii: balnear, natural, istoric, turistic, si cultural.

Potentialul balnear

In statiune sunt tratate cu ajutorul factorilor naturali curativi (izvoare cu ape minerale calde, sulfuroase, clorurate sodice si calcice), afectiunile reumatismale, afectiunile post traumatice, neurologice periferice (pareze si paralizii) precum si cele asociate, afectiuni ale aparatului respirator, afectiuni ginecologice grave, diabet zaharat incipient, intoxicatii cu metale grele, boli digestive, afectiuni ale ochilor. Bazele de tratament dispun de spatii amenajate, instalatii si aparatura medicala pentru balneatie cu ape minerale, hidroterapie, kinetoterapie, masoterapie, electroterapie, terapie respiratorie. Tratamentele sunt efectuate sub supravegherea personalului medical.

O alta varianta de tratament o reprezinta aeroionizarea naturala. Aeroionii pot actiona asupra organismului in doua moduri, fie patrunzand in plamani odata cu aerul inspirat, fie prin actiunea directa asupra pielii. In toate cazurile de tratament cu ioni s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine, iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizare.

Contraindicatii: TBC, boli al ficatului si rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arteriala peste 180 mm HG, Parkinson, ulcer in faza acuta, neoplasme, boli psihice si toxicomanii, boli acute, tumori, sarcina, epilepsie, sindrom hemoragic.

In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. N-ar trebui uitat nici faptul ca izvoarele de la Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy si Mont Dore. Principalele izvoare: Izv. artezian Maria (azi Neptun) - 54 0C; Elisabeta (azi Diana) - 55 0C; Hebe - 41 0C; Ileana (azi Apollo 1) - 46 0C; Iosif - 54 0C; Neptun 3 - 54 0C; Hercules - 67 0C; Hygeea - 48 0C.

Obiective Turistice

Statiunea se intinde intr-o zona cu munti pe ambele parti, ceea ce ofera o priveliste incantatoare. Din statiune se poate ajunge la Lacul de acumulare Prisaca, Cascada Vanatoarea, 7 Izvoare, Pestera Topolnitei, Cheile Feragari, Cheile Peciniscai, Cheile Taznei, Sfinxul Banatean, Pestera Hotilor, Grota cu aburi, Izvorul lui Munk, Parcul Szelecs.

In afara obiectivelor turistice, ce nu trebuie ratate, vizitatorii pot face excursii si drumetii in Parcul National Valea Cernei. Zona este dominata de peisaje frumoase, o flora si fauna bogate, tipice influentelor submediteraneene. Dintre speciile reprezentative nu putem omite vipera cu corn, a carei prezenta in zona Banatului este binecunoscuta, dar si o serie de specii rare de serpi.

Turistii dornici de aventura si distractii pot opta pentru rafting, alpinism, activitati de speologie, croaziere pe Dunare, practicarea sporturilor precum ciclismul, parapanta, motociclismul, tenisul, fotbalul. Pentru amatatorii de catarat pe stanci, alpinism si escalada, statiunea montana din sud vestul Romaniei detine in muntii Cernei locuri renumite unde turisti din toata lumea vin sa practice alpinismul. Poate cel mai renumit loc din statiunea montana Baile Herculane unde se practica alpinismul, este in apropierea hotelului Roman.

Statiunea constituie punct de plecare pentru mai multe trasee turistice, dintre care, printre cele mai importante, amintim:
» Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul "7 izvoare calde"; 2-3 ore
» Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore
» Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore
» Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore
» Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu
» Baia Diana - Izvorul Munk - Varful Ciorici; 2-3 ore
» "7 izvoare calde" - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei

Printre obiectivele culturale ce pot fi vizitate in statiune amintim:
» Muzeul Nicolae Cena - situat in centrul istoric al statiunii Baile Herculane, in cladirea Cazinoului; a fost infiintat in anul 1924. Muzeul prezinta publicului descoperiri arheologice din zona: piese de ceramica romana, monede, podoabe, altare votive, inscriptii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme si piese de harnasament;
» Statuia lui Hercule - in 1871 ducele Karls a facut cadou Bailor Herculane statuia lui Hercules cu pielea leului de Nemeea pe umeri, confectionata din fier de tun;
» Gara CFR Baile Herculane (cladirea) construita de austrieci in stil baroc (1866);
» Complexul balnear din Sec. XVIII – XIX cuprinzind: Baia Horia, Pavilionul cu baile Crisan.

De un real interes sunt si monumente arheologice din Baile Herculane: Baile romane, cu basorelieful lui Hercules, pe malul Cernei la cca 400 metri mai sus de Biserica Romano-catolica; resturile unui apeduct roman, iar mai sus bazinele romane; ruinele statiunii termale romane; tabule votive; podul de piatra de pe raul Cerna din centrul istoric al statiunii; Pestera Hotilor, cu urme de cultura materiala din Paleolitic, Neolitic, Epoca Bronzului si a Fierului.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS