Statiunea Poiana Marului - Caras-Severin

Aflata la numai 25 de kilometri distanta de Otelu Rosu, la o altitudine de 500 metri, statiunea Poiana Marului, din judetul Caras-Severin, este una din cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Este asezata la poalele Muntelui Tarcu, intr-un cadru pitoresc creat de padurile de conifere si foioase raspandite intre Muntele Mic, Nedeea si Varful Pietre.

Accesul se face dinspre Caransebes, pe DN 68 si este practicabil in toate anotimpurile. Statiunea montana este ideala ca destinatie de relaxare si odihna, dar se preteaza si pentru drumetii, plimbari si excursii.

Zona Poienii Marului a fost locuita inca din antichitate, vestigiile arheologice (de exemplu, altarul pagan ce se gaseste la altitudinea de 1.200 m pe versantul nordic al Muntelui Mic) evidentiind o intensa activitate religioasa a populatiei dacice din regiune, activitate concentrata in jurul Muntelui Gugu (2.219 m, in Masivul Tarcu-Godeanu).

Poiana Marului a fost infiintata in perioada Imperiului Austro-Ungar de catre Primaria Timisoarei ca statiune de vara. Aerul deosebit de curat si peisajul mirific au facut cunoscuta statiunea, in imperiu, ca loc de tratare a bolilor de plamani.

Obiective Turistice

Dezvoltarea zonei turistice incepe dupa 1936, cand Poiana Marului si Muntele Mic sunt declarate statiuni turistice. In perioada respectiva se construiesc la Poiana Marului primele facilitati de cazare, iar ulterior statiunea se dezvolta rapid astfel incat in anii ’40 ajunge sa fie recunoscuta ca “Perla Banatului”.

Pe apele repezi de munte poate fi practicat rafting-ul si canioning-ul, iar lacul Maru este o locatie potrivita pentru plaja, inot si sporturi acvatice sau plimbari cu barca. Amatorii de offroad si enduro au la randul lor la dispozitie o serie de trasee pe care le pot parcurge in muntii ce inconjoara statiunea. Imprejurimile Poienii Marului sunt vizitate si de pescarii si vanatorii amatori iar in timpul iernii exista si posibilitatea practicarii unor sporturi de sezon pe partiile naturale de pe versantii ce inconjoara statiunea.

Amatorii de drumetii au la dispozitie mai multe trasee montane ce pornesc din Poiana Marului:
» prin Saua Iepii (1727 m), intre Masivul Bloju si Baicu, spre Gura Apei, unde se afla lacul de acumulare pentru hidrocentrala Rau de Mori;
» prin Valea Sucului, spre culmile Cuntu si Tarcu; pe valea paraului Scorila, spre Muntele Mic;
» de la pastravarie, pe Culmea Nedeii, spre Varful Nedeii.

Dintre legendele care abunda in zona, cea mai interesanta se pare a fi insa aceea legata de comoara lui Scorilo. Legenda spune ca, in stanca lui Scorilo, un perete drept, se gaseste, undeva in centru, la o distanta de 40m de la poale si 40m de la culme, o pestera unde este ascunsa o comoara. Locul ar fi marcat de prima raza de soare ce-si trimite lumina peste creasta Buza Nedeii si cade pe mijlocul peretelui in ziua de 21 iunie, ziua solstitiului de vara.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS