Statiunea Semenic

Masivul Semenic se intinde pe o distanta de aproximativ 34 de kilometri pe directia sud-vest, de la Caransebes la Valea Minisului, iar de la vest la est pe o distanta de circa 31 de kilometri, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche. Muntii culmineaza cu varful Semenic ce are inaltimea de 1445 metri.

Statiunea Semenic, una din cele mai importante destinatii din zona Banatului, este situata in vestul Romaniei, intre varfurile Piatra Goznei si Semenic, la o distanta de aproximativ 36 de kilometri de Resita, resedinta judetului Caras-Severin. Are alaturi o serie de statiuni mai mici: Secu, Valiug, Trei Ape si Crivaia care, iarna, sunt ideale pentru ski.

Situat intr-un cadru natural atractiv, beneficiind de amenajari pentru sporturi de iarna si cai de acces lesnicioase, zona Semenicului are avantajul unei lungi perioade de zapada, ca si pe Muntele Mic. Sunt destul de putine locuri in tara in care zapada sa persiste chiar si 6 luni pe an. In plus clima este suportabila atat in timpul iernii cu temperaturi situate intre -25 si 6 grade Celsius, cat si vara, cand termperaturile se situeaza intre 10 si 25 grade Celsius.

Pentru a ajunge in statiune exista doua cai de acces: prima prin Resita – Cuptoare – Valiug (Franzdorf) – Pasul Prislop – Semenic, iar a doua prin Caransebes – Slatina Timis – Brebu Nou (Weidental) – Trei Ape – Pasul Prislop – Semenic. In timpul iernii este de preferat sa fie folosita varianta prin Resita, drumul fiind deosebit de frumos si pitoresc.

Obiective Turistice

Cu toate ca este mult mai frecventata in perioada sezonului rece, datorita partiilor prezente, Statiunea Semenic este o destinatie de vacanta placuta si pe timpul sezonului cald, intrucat platoul in care este localizata beneficiaza de numeroase conditii si posibilitati de petrecere a timpului liber, precum drumetii pe traseele montane marcate, lacase de cult si pesteri. Un traseu foarte popular porneste din Semenic in directia vestica, trece prin Crivaia, ajunge la Pestera Comarnic si mai departe la Cheile Carasului.

Iubitorii de speologie vor fi incantati de pesterile din zona, precum Gaura Turcului din localitatea Cuptoare, Gaura Popovat si multe alte pesteri unde s-au descoperit, de-a lungul vremii, unelte din era paleoliticului sau diverse obiecte ceramice si oase. La Trei Ape si Garana se pot practica si sporturi nautice de vara in jurul lacului de acumulare.

Statiunea Semenic este renumita pentru faptul ca pastreaza un strat gros de zapada de aproximativ 2 metri, lungind perioada sezonului de ski pana primavara, tarziu. Partiile de ski din Muntii Semenic se gasesc la o altitudine de 1400 de metri si ofera servicii turistice precum centre de inchiriat echipament sportiv, cursuri de initiere la ski, snowmobile, nordic walking, cicloturism, enduroturism, drumetiile.

In Semenic exista 8 partii de ski cu o lungime totala de 10.9 km. Partia Debutantilor (denumita si partia Idiotilor ) are o lungime de circa 350 de metri, este de dificultate redusa si este prevazuta cu teleschi. Partiile Goznuta, Crucea Brazilor 1 si 2 sunt de dificultate medie, au aproximativ 700 de metri si sunt dotate ambele cu teleschi. Partia Goznuta dispune si de nocturna. Cu grad de dificultate redus mai intalnim partiile Casa Baraj (Valiug) si Slalom Urias, cu lungimi de 800, respectiv 1250 metri. Slalom Special este o partie de dificultate ridicata si cu o lungime de cca. 1364 metri.

Cea mai noua partie este Valiug, cu o lungime de 6 kilometri, iar transportul pana la partie este asigurat de un autobuz care circula la fiecare 30 de minute din satul Valiug. Partiile Valiug, Casa Baraj, Crucea de Brazi 1 si 2 sunt echipate cu aparatura de imprastiat zapada artificala.

La poalele Semenicului se gaseste satul Garana, frecventat de turisti pentru peisajul montan, dar mai ales pentru Festivalul International de Jazz ce se desfasoara anual acolo. In fiecare an, in luna august, are loc in Poiana Lupului, la intrarea in sat, cel mai mare festival de jazz in aer liber din sud-estul Europei.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS