Cluj-Napoca - "Orasul comoara"

Municipiul Cluj-Napoca se afla in partea centrala a Transilvaniei. Al doilea oras ca marime dupa Bucuresti, in functie de numarul de locuitori (309.136), potrivit recensamantului din 2011, se intinde pe o suprafata de 179,5 km². Inconjurat pe trei parti de dealuri si coline cu inaltimi intre 500 si 700 m, aspectul orasului imbraca forma unei adevarate cetati. Fiind considerat capitala culturala si economica a Transilvaniei, orasul este unul dintre cele mai dezvoltate centre din Romania.

Asezat la incrucisarea unor drumuri de interes national si international, municipiul Cluj-Napoca a constituit in permanenta un centru de atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si bogatei activitati cultural-stiintifice favorizata de inestimabile valori gazduite in muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice, cu larga audienta si pe plan international si nu in ultimul rand de existenta Gradinii Botanice - asezamant de notorietate europeana, in incinta careia se afla si un valoros muzeu botanic.

Geograful grec Claudius Ptolemeu a mentionat numele celui care urma sa fie unul dintre cele mai importante orase din Dacia, drept Napoca. Prima atestare a localitatii a fost data inca din anii 107-108 si e reprezentata de o borna militara de la Aiton. In timpul imparatului Hadrian Napoca devine asezare urbana, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca si ajunge capitala a provinciei, fiind ridicat apoi la rangul de colonia.

Prima data, in epoca medievala, in anul 1167, Clujul va fi atestat sub numele de Castrum Clus. "Clus", in latina, inseamna inchis, cel mai probabil vine de la dealurile care inconjoara orasul. Epoca medievala a insemnat pentru Cluj perioada sosirii numeroaselor grupuri de colonisti sasi si dobandirea dreptului de oras liber in 1405, dar mai ales modernizarea orasului, prosperitate si nivel ridicat de trai. In evul mediu, era numit "Orasul comoara" datorita frumusetii locurilor, strazilor si, in special, a arhitecturii ce decoreaza localitatea. Prin cladirile sale se poate observa cat de vechi e orasul. Mai tarziu, dupa compromisul austro-ungar din 1867, Clujul era al doilea oras ca marime din Regatul Ungariei, dupa Budapesta, si resedinta comitatului Cluj.

Perioada interbelica impreuna cu cele doua razboaie mondiale a rezervat Clujului un destin destul de zbuciumat, el apartinand succesiv Regatului Romaniei si coroanei maghiare. In anul 1947 a intrat din nou in componenta Romaniei, regimul comunist schimbandu-i numele in Cluj-Napoca.

Orasul Cluj-Napoca este un centru cultural-artistic, un oras vechi si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice.

Obiective Turistice

Clujul a evoluat in jurul a 3 piete centrale: Piata Unirii, Piata Avram Iancu si Piata Mihai Viteazul. Piata Unirii este cea mai importanta piata a orasului Cluj-Napoca, fiind cea mai mare ca dimensiune din vechile piete aflate in centrul si sud-estul Europei. Exista piete de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai tarziu.

In mijlocul pietei se afla Catedrala catolica Sf. Mihail si Statuia lui Matia Corvin. Laturile pietei contin mai multe cladiri celebre: astfel pe latura estica se afla Palatul Banffy, care adaposteste acum Muzeul de Arta si cele 2 cladiri construite in oglinda, de la care porneste strada Iuliu Maniu. Pe latura sudica se afla cladirea fostei primarii si cea a Bancii Nationale. La coltul sud-vestic se afla cladirea Hotelului Continental, ridicata la 1894.

Ansamblul monumental Matei Corvin,

alcatuit din cinci statui reprezentandu-i pe regele Matia (ecvestru) si pe cei patru generali ai sai, a fost dezvelita in anul 1902 in piata centrala a Clujului. Macheta lucrarii, opera a artistilor Janos Fadrusz si Lajos Pakey, a obtinut in anul 1900 marele premiu al Expozitiei Universale de la Paris. Monumentul clujean a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orasului.

Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail,

monument istoric si de arhitectura religioasa, este unul dintre cele mai impunatoare edificii gotice din tara noastra. Catedrala a fost construita aproximativ intre anii 1350 si 1480, fiind prima versiune deplina a bisericii-hala in Transilvania. Portalul principal, sculptat in 1444 in stil gotic, se termina cu o acolada inalta prezentand in partea centrala imaginea sculptata a arhanghelului Mihail. Turnul de pe fatada nordica a fost construit intre 1834-1863 in stil neogotic, inalt de 80 de metri, inclusiv crucea. Remarcabile sunt si decoratiunile interioare si exterioare, precum si amvonul cu sculpturi baroce. O realizare exceptionala este portalul renascentist al sacristiei (1528) cu motive italiene si o puternica influenta sud-germana. Corpul amvonului, in stil baroc, a fost cioplit in lemn de Johannes Nachtigall si Anton Schuhbauer. Pictura murala, pastrata fragmentar, prezinta influente stilistice din nordul Italiei si releva primele semne ale Renasterii in pictura clujeana.

Palatul baroc din Piata Unirii, cunoscut sub numele de Palatul Banffy, a fost conceput de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca resedinta particulara a contelui Banffy Gyorgy (devenit mai tarziu guvernator al Transilvaniei). Ulterior, cladirii i-au fost date alte destinatii: resedinta de protocol, Cazinou National, cladire de apartamente si spatii comerciale, sediu de societati industriale. In anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf in curtea imobilului. Palatul este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca si unul de referinta pentru arhitectura de secol XVIII din Romania, decoratia arhitecturala in piatra fiind completata cu o serie de sculpturi cu valoare artistica deosebita realizate de Anton Schuchbauer.

Din Piata Unirii se poate ajunge pe jos, pe Bulevardul Eroilor, in Piata Avram Iancu. Dupa Piata Unirii din Cluj-Napoca, Piata Avram Iancu (Cetatea Trencin, dupa primul nume) este una dintre cele mai mari piete ale Clujului. Pana in a doua parte a secolului al XIX-lea aceasta piata a fost camp de instructie. Dupa mijlocul secolului XIX, zona pietei Avram Iancu a fost regandita ca extindere a zonei civice a orasului.

In centrul Pietei se gaseste Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Cluj-Napoca, care este o constructie ampla, monumentala, ridicata intre anii 1923-1933. Edificiul imbina forme de arhitectura romaneasca cu cele de factura bizantina. Opera a arhitectilor Constantin Pomponiu si George Cristinel, constructia este ridicata pe planul unui triconc cu doua turnuri pe fatada sudica, are o volumetrie robusta care subliniaza fiecare din functiunile spatiului interior si culmineaza cu o cupola ridicata pe un tambur cu galerie cu arcade. Exteriorul este placat cu placi de piatra si decorat cu un repertoriu bogat de motive geometrice. Un piedestal care sustine un sir de coloane conduce la intrarea in catedrala. in interiorul larg se remarca tribunele ale caror parapeti sunt sculptati cu motive de inspiratie brancoveneasca. Pictura a fost realizata de Catul Bogdan si Atanasie Demian, iar iconostasul a fost realizat cu motive brancovenesti de G. Rusu.

Cladirea Teatrului National “Lucian Blaga”

a fost terminata in anul 1906, fiind construita intr-un stil baroc-rococo, iar la inaugurarea sa a avut loc o reprezentatie a Teatrului Maghiar. Primul spectacol in limba romana din acest teatru a avut loc in anul 1919, la data de 14 mai, iar prima reprezentatie a companiei de limba romana s-a intamplat pe data de 1 decembrie 1919, marcand un an de la Marea Unire.

Piata Mihai Viteazul, denumita pana in 1923 – Piata Szechenyi (Istvan),

a fost transformata la inceputul anilor‚ ’60 intr-un loc de intalnire si agrement, purtand amprenta arhitectonica a modernismului socialist, loc destinat vizitelor oficiale ale Conducatorului. In anii '70 s-a amplasat in scuar statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator (in 1600) al provinciilor istorice care astazi alcatuiesc Romania. In partea vestica, in zona intersectiei cu strada George Baritiu, Regele Ferdinand si podul peste Somes, spre strada Horea, se afla dispuse Palatul Szeky si Palatul Berde.

De aici se poate urca pe Cetatuie. Cei care ajung pe Cetatuia Clujului, pot admira una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului Cluj-Napoca. Orizonturile se deschid in fata celor care aleg sa faca o plimbare intr-un loc romantic si plin de istorie, ferit de zgomotul citadin. Vechea Fortificatie a orasului a fost construita intre 1715-1735, dupa planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, cu ziduri in forma de stea, o reduta, un turn, fiind inconjurata de bastioane. In prezent, se mai pot vizita o parte din ziduri, patru cladiri, si reduta care a fost transformata in Turnul Parasutistilor.

Reprezentativ pentru orasul Cluj este si Turnul Croitorilor, unul din putinele turnuri de fortificatie care au facut parte din Vechea Cetate si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. A fost finantat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (croitori, cizmari, tamplari, sapunari, rotari, olari, zidari, curelari etc.). In prezent el gazduieste Centrul de cultura urbana, care cuprinde o cafenea literara la subsol, o sala de conferinte si spatii expozitionale.

Gradina Botanica a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca

a fost infiintata in anul 1920 de catre prof. Alexandru Borza. Asezata in partea de sud a orasului, este una din cele mai frumoase si mai complexe gradini botanice din sud-estul Europei. Gradina ocupa o suprafata de 14 ha teren, pe care sunt cultivate aproximativ 10.000 specii de plante provenite de pe toate meridianele Terrei. Spatiul Gradinii este impartit in mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Tara noastra este reprezentata de specii din flora campiei Transilvane, Carpati, Oltenia, Banat.

Cultura

Din punct de vedere cultural Clujul se numara printre putinele orase ale lumii care se mandreste cu doua institutii ale scenei lirice: Opera Nationala si Opera Maghiara, doua institutii cu cladire, aparatura tehnica si ansamblu artistic de sine statatoare. Opera Nationala Romana este cea mai veche institutie lirico-dramatica din Romania. Prima Opera Nationala a tarii este gazduita de cladirea Teatrului National.

Teatrul National din Cluj

este cea mai importanta institutie teatrala din Transilvania si printre cele mai prestigioase din Romania. Teatrul National din Cluj este organizatorul o data la doi ani a Galei Teatrelor Nationale, destinata in viitor si teatrelor nationale din Europa Centrala si de Est.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj

este cea mai veche companie teatrala de limba maghiara, infiintata in anul 1792.

Filarmonica de Stat "Transilvania"

a fost infiintata in 1955, cu denumirea initiala de Filarmonica de Stat Cluj, ca institutie muzicala profesionista constituita, pentru inceput, dintr-o orchestra simfonica mare, urmand a sustine o stagiune permanenta de concerte simfonice.

Nu poti sa parasesti orasul fara a vizita Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Arta, Muzeul Satului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casa Memoriala Emil Isac, Muzeul Farmaciei, Muzeul Universitatii, Muzeul Zoologic.

Ca si centru artistic si cultural, Cluj-Napoca atrage an de an turistii cu oferta sa bogata de festivaluri, evenimente noi si spectacole. Se stie ca festivalul de film - TIFF - este unul de maxima importanta pentru tara noastra si pentru Transilvania in mod special. Clujul se mandreste si cu festivalul "Clujul are Farmec". De asemenea, in toamna se organizeaza un festival de jazz, urmat de cateva festivaluri mai scurte de teatru, culminand cu cel al Teatrului Maghiar de Stat, care dureaza 10 zile.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS