Costinesti

Statiunea Costinesti, aflata la 31 km sud de orasul Constanta, pe malul Marii Negre, intre localitatea Tuzla (nord) si Statiunea Olimp (sud), este amenajata in prelungirea satului cu acelasi nume. Cunoscuta ca fiind statiunea tineretului, Costinestiul este cel mai mare centru estival de vacante pentru tineret. La recensamantul din 2011 avea o populatie permanenta de 2.739 locuitori. Plaja statiunii este vegheata de cele doua simboluri ale Costinestiului – Obeliscul si epava navei Evanghelia, esuata in anul 1960.

Istoria acestor locuri isi are radacinile in comuna primitiva. S-au gasit aici dovezi care atesta locuirea incepand cu prima epoca a fierului, perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti, prin colonizarea germanilor. Teritoriul localitatii Costinesti se suprapune pe vechea vatra a unei mici colonii grecesti (emporion) numita Parthenopolis. In Evul Mediu localitatea era cunoscuta sub denumirea de Stratoni, pe vremea bizantinilor, apoi de Mangeapunar pe vremea turcilor. Avea o populatie modesta de pescari greci (si, mai tarziu, Lipoveni) si de oieri Mocani si Tatari.

Inceputurile statiunii dateaza din 1949, cand s-a organizat prima tabara de vara pentru studenti. Exista casute, vile, hoteluri, camping, teatru de vara, baza sportiva etc. Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu (fiul lui Mihail Kogalniceanu) o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior a colonizat-o cu germani.

Obiective Turistice

Marea a realizat, in zona tarmului concav, o plaja cu nisip, lunga de peste 1 km si lata in unele locuri de 100-200 de metri cu o orientare spre rasarit, avand o latime cuprinsa intre 10 si 50 metri. Dupa delimitarea nordica a plajei amenajate se continua nisipul, la adapostul malului inalt, pana in dreptul Capului Tuzla, in zona caruia sta de veghe, solitar, de prin 1960, vaporul esuat “Evanghelia”. Practic, plaja este delimitata de promotoriile unui golf larg. In sud, dincolo de hotelul “Forum”, se desfasoara arcul unui alt golf, ce are si el o plaja naturala de circa 300 m.

In zona Obeliscului, plaja este mai lata, insa foarte aglomerata pe timpul verii. In zona de nord, spre Epava, plaja este mai ingusta, acoperita cu nisip fin si marginita de o faleza joasa. Plaja este orientata spre est, beneficiind de soare pe toata durata zilei. Plaja din Costinesti este ideala pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive si yoga. Pe plaja exista beach baruri si baze de agrement, sezlonguri si umbrele. O plimbare prin statiune va va purta pasii printre tarabele de suveniruri, in magazinele cu accesorii de plaja si in centrele comerciale ale Costinestiului.

In anii ’70, pe plaja centrala din Costinesti, a fost amplasat un monument, cunoscut astazi de toata lumea sub numele de Obelisc. In scurt timp, Obeliscul a devenit simbolul statiunii, transformandu-se intr-un punct de intalnire pentru tinerii veniti in vacanta la Costinesti.

O atractie ce nu trebuie ratata, daca va petreceti sejurul in Costinesti, este epava Evanghelia. Fosta nava a miliardarului grec, Aristotel Onassis, a naufragiat in anii '60, in partea nordica a statiunii. Epava navei Evangelia a fost intens mediatizata si impreuna cu obeliscul de pe plaja, au devenit simboluri ale statiunii Costinesti si unele dintre punctele de atractie pentru turisti.

Posibilitatile de agrement in statiunea Costinesti

sunt dintre cele mai diverse. Costinestiul dispune de numeroase baze si terenuri sportive in care poti juca volei, baschet, handbal, tenis de masa sau de camp. Pentru inotatorii cu experienta, se pot organiza „excursii” inot pana la epava Evanghelia. O alternativa pentru perioadele cand marea este neprimitoare, este lacul Costinesti, cu o suprafata de 7 hectare, care dispune de accesorii pentru practicarea sportului nautic. Lacul va ofera posibilitatea sa faceti o plimbare cu barca sau sa incercati sporturile nautice.

Distractia este cuvantul de ordine in statiunea Costinesti. Daca ziua mai toti turistii se ingramadesc pe plaja, incepand de seara si pana in zori terasele, restaurantele si cluburile sunt pline pana la refuz. Viata de noapte este foarte activa in Costinesti, fiind una dintre statiunile preferate de tineri. Cluburile si discotecile sunt amplasate dintr-un capat in altul, putand ajunge imediat in locul tau preferat de distractie: „Ring”, „Club T”, „Sun”, „Pavilion”, „Panoramic Club” si multe altele. Toate acestea dau statiunii un caracter tineresc, plin de viata iar Teatrul de Vara gazduieste zilnic o multime de amatori de spectacole, show-uri de divertisment, concerte, filme sau alte manifestari cultural-artistice.

Atmosfera tinereasca din Costinesti este completata de numeroase manifestari ce se desfasoara aici: Salonul National de Grafica Satirica pentru Tineret, Gala Tinerilor Actori, Festivalul de Jazz, Serbarile Marii si foarte multe concerte si spectacole ce au loc la Teatrul de vara Costinesti. Toate acestea sunt mediatizate de emisiunile transmise de Radio Vacanta.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS