Eforie. Statiunile Eforie Nord si Eforie Sud

Eforie este un oras de pe litoralul romanesc, la malul Marii Negre, in sud-estul Romaniei. Este compus din statiunile Eforie Nord, respectiv Eforie Sud. Orasul a fost fondat in 1966 prin unificarea administrativa a actualelor localitati componente. La recensamantul din 2011 avea o populatie de 9.473 locuitori.

Statiunea Eforie Nord

este o statiune balneoclimaterica permanenta, situata la aproximativ 12 km de Constanta si reprezinta a doua statiune ca marime de pe Litoralul Romanesc. Este o statiune de vacanta foarte populara, cu un numar mare de oferte de cazare la vile si pensiuni. Eforie Sud este o statiune estivala de mici dimensiuni, pozitionata in sudul litoralului, la aproximativ 18 kilometri de municipiul Constanta, intre Eforie Nord si Tuzla. Incadrata de Marea Neagra si Lacul Techirghiol, Eforie Sud este o statiune linistita, cu mult spatiu verde, unde factorii naturali din zona, namolul si apa sarata, sunt "exploatati" in beneficiul sanatatii. Recunoscuta ca fiind cea mai linistita statiune de pe litoralul Marii Negre, Eforie Sud este destinatia ideala pentru cei care vor sa fuga de aglomeratia celorlalte statiuni. Statiunea Eforie Sud este renumita si pentru ca are cele mai mici preturi la cazare.

La jumatate de kilometru spre sudul localitatii Eforie, au existat asezari traco-getice si daco-romane, care se prelungesc spre timpurile noastre (Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci). Peste asezarile geto-romanilor, devenite asezari romanesti mai tarziu, au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte populatii in migratie. Razboiul de Independenta (1877 – 1878) elibereaza Dobrogea de sub stapanirea otomana, iar localitatle se repopuleaza cu romani. Acesta este momentul in care Mihail Kogalniceanu este improprietarit cu terenul de pe litoral, pe care il cedeaza mai tarziu statului roman.

Statiunea Eforie Nord, de la malul Marii Negre, are o istorie lunga si incarcata de evenimente. Localitatea a fost infintata in 1894, cand Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit aici un sanatoriu balneoclimateric. In anul 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii, si a Bailor Movila, pe malul Lacului Techirghiol, lua nastere Statiunea balneara Movila-Techirghiol. Expansiunea acestei statiuni incepe insa in jurul anului 1920, cand se construiesc mai multe vile particulare apartinand personalitatilor vremii. De-a lungul timpului, statiunea s-a mai numit: Carmen Silva, Vasile Roaita sau Eforie. Statiunea Eforie Nord a apartinut de Techirghiol pana in 1933.

Obiective Turistice

Bazele statiunii Eforie Sud sunt puse inca din 1899, cand a fost inaugurat Hotelul Movila iar in jurul acestuia au fost construite bai calde pentru tratament. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud se distinge printr-un promontoriu de calcar si o faleza care atinge pe alocuri 35 de metri. Intre cele doua razboaie mondiale, statiunea cunoaste o dezvoltare pronuntata si isi schimba numele din Movila-Techirghiol in Carmen Sylva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei, si Vasile Roaita. Pana in 1933 statiunea Eforie apartine de localitatea Techirghiol, dupa care devine oras intre cele doua razboaie mondiale. Din 1966 este parte componenta a orasului Eforie.

Plaja statiunii Eforie Nord

atinge cam 3-4 km lungime si latimi de 20-100 m. Este marginita in partea de nord de o faleza inalta, loc de promenada binecunoscut in aceasta statiune. Plaja prezinta urmatoarele diferentieri de-a lungul ei: plaja din partea de sud, spre Eforie Sud, este portiunea cea mai buna, fiind mai mare, cu accesul foarte usor, aici neexistand faleza si avand si spatii de agrement numeroase; cea din centru si nord este mai ingusta, aglomerata iar accesul se face de pe o faleza inalta pe scari.

Plaja din Eforie Sud

se intinde pe o lungime de 2 km si este adapostita de doua diguri care inainteaza in larg. Faleza este foarte inalta, accesul pe plaja facandu-se pe scari. In partea de nord a statiunii, mai precis portiunea dintre Eforie Sud si Eforie Nord, pe o distanta de circa 2 km exista o plaja foarte buna.

Eforie Nord este recomandat atat pentru agrement, relaxare, cat si pentru diverse tratamente. Pentru doritorii de distractie si relaxare, in afara de petrecerea timpului pe plaja sub razele soarelui sau in valurile marii, exista numeroase posibilitati de divertisment pentru care pot opta, precum: terenuri de sport si de minigolf, locuri de joaca pentru copii, baze de agrement, sali de biliard, Teatru de Vara, piscine, etc. Iubitorii sporturilor nautice pot inchiria veliere si alte ambarcatiuni sau pot lua lectii de scufundari in cadrul Europa Yacht Club, primul port privat de agrement din Romania. Portul este situat la cateva minute de centrul statiunii, pe plaja din dreptul Hotelului Europa. In statiune exista cateva complexe de magazine si bazaruri, atat in centru cat si in zona falezei de unde se pot cumpara produse si accesorii pentru plaja (prosoape, costume de baie, colace, saltele, umbrele, lotiuni etc), suveniruri si articole de imbracaminte si incaltaminte.

Nici la Eforie Sud nu lipsesc oportunitatile de distractie, discotecile, teatrul in aer liber, bazele de agrement si posibilitatile de practicare a sporturilor nautice. Faleza statiunii este marginita de restaurante, terase si magazine care comercializeaza produse si accesorii de plaja, jucarii, haine si incaltaminte de sezon, suveniruri. In centrul orasului Eforie, pe soseaua nationala, exista un centru comercial care cuprinde magazin alimentar, cofetarie si magazine de suveniruri. Daca va plac reprezentatiile in aer liber, puteti cumpara un bilet la Teatrul de Vara, locul unde se desfasoara spectacole de muzica usoara si populara. Parcul de distractii de mici dimensiuni este situat pe faleza si este un loc care nu trebuie ratat daca veniti in vacanta cu copiii. Pentru nopti albe este deschis in statiune Clubul The One, locul in care va puteti distra cu prietenii.

Atat Eforie Nord cat si Eforie Sud sunt recomandate pentru petrecerea vacantei dar si pentru tratarea diferitelor nevroze. Aici se pot trata: boli degenerative (spondiloza cervicala, dorsala sau lombara); boli inflamatorii (spondiloza reumatica si poliartrita); boli reumatismale diartritice (tendinita, tendomiozita, periartrita scapulohumerala); boli ale sistemului nervos periferic (paralizie posttraumatismala si pareza membrelor, sechele ale poliomielitei); boli dermatologice; boli respiratorii; boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, sterilitate secundara); crestere deficienta la copii; rahitism; decalcifiere; anemie secundara.

Factorii de cura naturala sunt clima marina, apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipotonica (mineralizare medie de 15,5 gr). Apa sarata a lacului Techirghiol este puternic hipertona, cu o concentratie de aproximativ 80g saruri minerale la litru si reprezinta o veritabila apa terapeutica. Namolul sapropelic provenind din lacul Techirghiol, cu o consistenta pastoasa, bogat in coloizi minerali si organici, cu o mare capacitate hidro si termopexica, are calitati ce il situeaza pe primele locuri din Europa din punct de vedere al eficacitatii terapeutice, actionand atat prin factorii sai fizici cat si prin componentele sale chimice, asa cum demonstreza studiile de absorbtie cu izotopi radioactivi.

Exista aici numeroase instalatii pentru: bai calde in cada si bazin, cu apa sarata concentrata provenind din Lacul Techirghiol, impachetari cu namol si parafina, tratamente ginecologice, aerosoli, kinetoterapie, sauna, gimnastica medicala, bai de namol, bai de plante, bai galvanice, dus subacval, magnetoterapie, laserterapie, electro-fizioterapie, masaj, hidroterapie, dus Vichy, ozonoterapie, aerosoli.

Un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este Lacul Techirghiol. Este cel mai bogat lac cu namol terapeutic din Romania, compus din elemente organice amestecate cu substante minerale constituind principalul element in tratamentul multiplelor afectiuni. Este cel mai intins lac salin din tara noastra avand o suprafata de 11,7 Km². Acest liman fluvio-maritim ce a fost candva un golf de mare formeaza in prezent o rezervatie faunistica unde traiesc printre altele peste 124 de specii de pasari, multe dintre ele raritati. Lacul reprezinta si o insemnata baza de agrement fiind dotat cu numeroase barci si salupe.

Turistii pot desfasura si diverse excursii catre unele dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale regiunii Dobrogei. Se pot vizita: Delta Dunarii, Cetatea Histria, din care au ramas in prezent doar ruinele sau Podgoriile Murfatlar, renumite in toata tara pentru Vinul de Murfatlar.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS