Mangalia

Situata in sud-estul Dobrogei pe ruinele vestitei cetati Callatis, Mangalia este, dupa 2.500 de ani de istorie, un important pol economic, turistic si cultural pe coasta de vest a Marii Negre. Asezat aproape de extremitatea sudica a litoralului romanesc Mangalia are o populatie de 36.364 de locuitori, potrivit recensamantului din 2011.

Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie, marturie stand prezenta culturii materiale eneolitice, Gumelnita. Istoria acestor meleaguri a fost puternic influentata de amplul proces al marii colonizari grecesti din secolele VIII – VI i.Hr., cu efecte directe si in secolele urmatoare. Dupa intemeierea coloniilor Histria si Tomis de catre colonistii din Milet, la 44 km spre sud, colonistii din Heracleea Pontica, la randu-i colonie a cetatii grecesti Megara, au intemeiat la porunca unui oracol, cetatea Callatis. Dovezile arheologice indreptatesc plasarea intemeierii cetatii Callatis in secolul al IV-lea i.Hr., in timpul domniei regelui macedonean Amyntos III.

Incepand din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de “Pangalia” si era alaturi de Constanta si Varna, unul din cele mai importante porturi din Dobrogea. Dezvoltarea economica a Mangaliei in epoca moderna si contemporana s-a facut treptat si sinuos cu urcusuri si coborasuri. Cei peste 2.500 de ani de istorie demonstreaza binecuvantarea acestui loc, lacas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului.

Potentialul balnear

Statiune balneo-climaterica de interes national si international, situata pe litoralul Marii Negre, Mangalia, imbina vestigiile antice callatiene (sec. VI i.Ch.) cu bogatia factorilor naturali terapeutici. Combinatia de factori naturali - ape minerale mezotermale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, namolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol, apa de mare si bioclimatul marin, bogat in aerosoli salini - are un efect terapeutic cumulat si permite realizarea unei cure de tratament balnear special la Mangalia, cu rezultate foarte bune in multiple afectiuni.

La Mangalia, se obtin rezultate foarte bune ale curei balneoclimaterice in afectiunile reumatismale (reumatism cronic, degenerativ si inflamator); afectiuni ortopedico-traumatice (fracturi, entorse, luxatii, osteosinteze metabolice) si sechelele acestor boli; tulburari de circulatie periferica; recuperarea dupa boli neurologice centrale si periferice; afectiuni respiratorii (rinite, bronsite cronice, astm bronsic), afectiuni dermatologice cu componente autoimune (psoriazis, alergodermii cronice), afectiuni ginecologice (infertilitate secundara, anexite cronice, metroanexite), boli metabolice (obezitate, diabet, guta), afectiuni renale (litiaze si infectii urinare), afectiuni gastro-intestinale (diskinezii biliare, gastrite cronice hipoacide, colopatii cronice).

Procedurile intalnite la Mangalia sunt: hidrotermoterapie (impachetari cu namol; bai calde cu: apa de mare, apa sulfuroasa, plante, plante cu bule; afuziuni alternative; dusuri subacvale; sauna); hidrokinetoterapie (in bazine cu apa sulfuroasa sau apa de mare); masaj; electroterapie (diapulse – curentii de inalta frecventa pulsati, aplicabili pe membrele protezate metalic, cu efecte de vindecare rapida; curenti cu frecventa joasa si medie; terapie cu campuri magnetice); fototerapie (laserterapie, ultraviolete, infrarosii); pneumoterapie (aerosoli individuali cu apa de mare, apa sulfuroasa tamponata, substante medicamentoase); tratamente ginecologice ) irigatii cu apa sulfuroasa; tampoane vaginale cu namol); tratamente complementare (acupunctura, infiltratii; cura Gerovital).

Obiective Turistice

Dar farmecul statiunii este dat in primul rand de mare. Vremea minunata din primavara pana in toamna si intinderile imense de nisip auriu fac din Mangalia o destinatie ideala pentru petrecerea vacantelor la mare. Turistii pot practica fara retinere sporturi sub-acvatice si nautice. Inotatorii pot sta si ei linistiti deoarece nu exista maree, si nici vietuitoare marine periculoase.

Plimbarile cu vaporasul

pe mare reprezinta o alternativa de relaxare pentru cei care iubesc apa. Portul Turistic Mangalia este cel mai modern port romanesc destinat navelor turistice de dimensiuni mici care navigheaza de-a lungul litoralului Marii Negre. In Portul turistic Mangalia pot poposi pana la 146 de ambarcatiuni care beneficiaza de spatii moderne de acostare si intretinere. Din portul turistic Mangalia se pot efectua calatorii in statiunile romanesti: Vama Veche, 2 Mai, Limanu, Venus, Neptun, Olimp, Costinesti, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanta, Mamaia sau Midia, dar si peste granita, in statiuni si orase straine cu iesire la Marea Neagra: Istanbul, Varna, Odesa, Yalta.

Herghelia Mangalia

a fost infiintata in anul 1928, avand ca principal obiectiv pastrarea, cat mai fidela, a caracteristicilor morfo-fiziologice ale calului „Arab”. Herghelia ofera urmatoarele servicii: armasari reproducatori pentru statiunile de monta publica; consultanta de specialitate privind reproductia la cabaline in scopul ameliorarii raselor din sectorul privat; cursuri de echitatie; dresaj si antrenament; spectacole si concursuri sportive ecvestre; agrement si turism ecvestru.

Printre atractiile turistice ce pot fi vizitate pornind din Mangalia se numara si Rezervatia naturala Padurea Hagieni. Localizata pe partea stanga a soselei Mangalia-Albesti, Padurea Hagieni reprezinta una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervatia uimeste prin diversitatea peisajului, atat de diferit de cel litoral aflat la numai cativa kilometri distanta si prin raritatile faunistice care si-au gasit refugiul in aceasta insula de vegetatie inconjurata acum de culturi agricole. Se pot gasi aici balti cu vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar, palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente, predominanta fiind o padure naturala de tip submediteranean.

Nu departe de batranul Callatis, intr-un loc unde s-au intalnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corabierilor, contrabandistilor si negutatorilor, se gaseste Pestera Limanu. Pestera Limanu este numai una dintre pesterile care merita sa fie vizitate in Dobrogea. Cu o lungime de aproximativ 3,5 kilometri, pestera subterana este inconjurata de o multime de legende si povesti la limita dintre realitate si mit. Se pare ca ea a fost locuita sau folosita temporar pentru diferite activitati deoarece unele galerii au fost sfredelite de mana omului. Limanu este singura pestera labirintica din Romania; in galeriile ei au fost descoperite picturi religioase si altare pagane.

Un interes turistic deosebit prezinta si Muzeul de arheologie Callatis, infiintat in 1925 si reorganizat in 1962. Intrarea in cladire este realizata in stilul de constructie al grecilor antici, imitand cladirile specifice civilizatiei elene. In interiorul muzeului este expus un bogat patrimoniul arheologic din diferite perioade istorice (neolitica, greaca, romana, romano-bizantina), ce demonstreaza existenta si evolutia comunitatilor umane din regiunea Mangaliei.

Geamia “Esmahan Sultan”,

monument de arhitectura maura construita in secolul al XVI-lea, este inconjurata de un cimitir mahomedan, printre pietrele funerare putand fi identificate o serie de fragmente arhitectonice provenite de la edificiile anticului Callatis. Geamia functioneaza si astazi ca lacas de cult, fiind vizitata in fiecare an de numerosi turisti din tara si de peste hotare.

Peste Cetatea antica Calattis se inalta acum blocuri de locuinte moderne, restaurante, hoteluri si o zona comerciala. Mare parte din ceea ce au aflat arheologii provine din afara incintei antice: morminte, cladiri din antichitatea tarzie si vestigiile subacvatice ale zidului elenistic si ale amenajarilor portuare. Deoarece orasul modern Mangalia acopera centrul activitatii civice a stravechii cetati Callatis, tot ce se poate face este sa se deduca existenta unei piete publice sau agora, a unei cladiri a sfatului sau bouleuterion si a unor gimnazii pentru pregatirea fizica si spirituala a tinerilor.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS