Ranca

Ranca este o statiune turistica situata in Muntii Parang, la 60 de kilometri de Targu-Jiu. Statiunea este plasata la poalele Varfului Papusa, in Muntii Novaciului din Masivul Parang, pe soseaua Transalpina, cel mai inalt drum de la noi din tara (DN67C), la 1.600 de metri altitudine si urca pana la 2.100 de metri. Este o statiune relativ noua, in curs de dezvoltare ce figureaza de cativa ani printre preferintele iubitorilor turismului montan si ai sporturilor de iarna.

Inceputurile actualei statiuni montane Ranca sunt legate de intemeierea la Novaci a Bancii Populare Gilortul la initiativa lui Dumitru Brezulescu. In anul 1930 Banca Populara Gilortul a pus in practica proiectul lui Dumitru Brezulescu vizand crearea unei statiuni montane la Ranca, construind 6 cabane cu cate 5 camere, iar in anul 1937 a fost data in folosinta cabana centrala din Ranca, la acest fapt contribuind si primul-ministru de atunci al Romaniei, liberalul Gheorghe Tatarescu. Din punct de vedere administrativ, din 1908 pana la cel de-al doilea razboi mondial, Novaciul si, dupa 1930, statiunea montana Ranca au facut parte din plasa Novaci ce avea in componenta 13 comune. Incepand din anul 1911 i se vor adauga inca doua comune. In 1968, in cadrul noii organizari administrativ-teritoriale a tarii, odata cu crearea judetelor, Ranca a fost integrata judetului Gorj.

Obiective Turistice

Fiind situata la 1.600 de metri, statiunea Ranca are un prelungit sezon de ski, domeniul schiabil fiind alcatuit din cinci partii, acestea fiind amplasate pe Muntele Cornesu (patru partii) si pe Muntele Papusa (o partie). Cele patru partii de pe Muntele Cornesul dispun de instalatie de transport pe cablu, teleski, partia 1 fiind dotata si cu nocturna. Partia de pe Muntele Papusa este dotata cu telescaun. Au lungimi cuprinse intre 350 m si 700 m, si diferente de nivel de la 39 m pana la aproximativ 130 m.

Sezonul schiabil

incepe in luna decembrie si se termina in luna martie. Privelistea, absolut magnifica, zapada multa si aerul de munte reprezinta o atractie pentru schiorii care, in fiecare weekend, iau cu asalt statiunea. Pe timpul iernii la Ranca se poate ajunge la ski doar din partea de sud a tarii deoarece portiunea de drum din Transalpina Obarsia Lotrului - Ranca nu este deszapezita.

In ceea ce priveste agrementul, in perioada sezonului rece, pe langa ski, la Ranca, pot fi inchiriate ATV-uri, snowmobile-uri, se poate sari cu parapanta sau se poate pleca intr-o expeditie prin munti cu o masina 4X4 inchiriata. Incepand din luna aprilie, la Ranca sunt organizate si concursuri de paint-ball. De asemenea, recent, a fost deschis aici si Muzeul Civilizatiei Montane. El se afla la doar 200 de metri de la intrarea in statiune.

Daca in timpul iernii se poate schia pe partiile din statiune, vara nu veti reusi sa va hotarati ce traseu montan sa alegeti pentru ca sunt unul mai incantator ca altul (Varful Papusa, Parangul Mare etc). Pentru amatorii de drumetie, exista un traseu montan intre Novaci si Ranca, cu o durata de circa 5 ore. In apropierea statiunii Ranca se afla un lac glaciar, Galcescu, insa in zona intalnim si cateva lacuri de acumulare ale complexului hidroenergetic Lotru.

Ranca este punctul de plecare catre multe atractii turistice din vecinatatea sa. Cateva exemple elocvente sunt: Rezervatia Naturala Cheile – Oltetului, Pestera Muierii, Pestera Polovragi, Lacurile glaciare din Parang. Una dintre principalele atractii turistice este soseaua Transalpina. Aceasta este soseaua din Romania aflata la cea mai mare altitudine, peste 2.000 de metri, si leaga Novaci (Gorj) de Sebes (Alba). Din nefericire, pe timp de iarna este inchisa circulatiei, insa poate fi strabatuta la pas de turistii care vor sa se rasfete cu o imagine de neuitat.

Padurile de brazi, stejari, mesteceni si frasini, zapada abundenta din timpul iernii, aerul curat si tare, linistea deplina si salbaticia locurilor fac din aceasta statiune o destinatie deosebita la sfarsit de saptamana sau in concediu.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS