Iasi - "Orasul celor 7 coline" sau "Orasul marilor iubiri"

Orasul Iasi, asezat pe culmile a sapte coline, este un important centru economic si cultural al Moldovei si in acelasi timp unul dintre cele mai mari si mai vechi orase ale Romaniei. Orasul este situat in nord-estul tarii, intre platoul Moldovei si campia Jijiei, pe malurile raurilor Nicolina, Bahlui, iar in rasarit de paraul Ciric pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement, fiind un important centru comercial inca din epoca medievala datorita pozitionarii geografice, fiind la intersectia drumurilor catre Polonia, Ungaria si Rusia. Clima prezinta un caracter continental pronuntat, fiind influentata de masele de aer cu provenienta estica. Astfel, iernile sunt geroase, iar verile calduroase.

Conform datelor recensamantului din anul 2011, municipiul Iasi numara 263.410 de locuitori si era astfel al patrulea oras ca marime din Romania. Zona Metropolitana Iasi, care include 13 localitati invecinate, avea o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori.

In preistorie, pe teritoriul actualului judet Iasi, inflorea binecunoscuta cultura Cucuteni, una dintre cele mai vechi si mai importante din tara. Prima atestare documentara s-a facut la 1396 printr-un act al lui Alexandru cel Bun. In ceea ce priveste originea numelui orasului Iasi, au existat si mai exista inca multe controverse. Cea mai bogat documentata explicatie este ca numele orasului isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor. Orasul a cunoscut o intensa dezvoltare, in special dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea, moment in care a devenit capitala Moldovei. Viata spirituala crestina a inflorit odata cu mestesugurile si comertul.

Cine vrea sa descopere Iasiul va intra aici ca pe o imensa poarta a istoriei noastre. La Iasi "fiecare piatra vorbeste de trecut", prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. De aceea putem spune ca orasul Iasi este un veritabil muzeu national prin comorile de istorie si de arta pe care le are.

Obiective Turistice

Cu peste 50 de biserici, o faimoasa Gradina Botanica, precum si multe muzee si case memoriale, Iasiul este un important centru turistic si cultural al Romaniei. La orice pas esti intampinat de cladiri-monument, care amintesc de importante momente istorice, multe dintre ele fiind transformate in muzee.

In centrul orasului se afla asa numitul Platou de Aur in jurul caruia s-a dezvoltat orasul de-a lungul secolelor. Cu Palatul Culturii la un capat si Piata Unirii, la celalalt, Platoul de Aur are, de-a lungul bulevardului Stefan cel Mare si Sfant, un numar impresionant de biserici ortodoxe si palate domnesti. Multe alte obiective turistice si culturale se gasesc si pe strazile din apropiere.

Palatul Culturii Iasi

a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala. Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. A fost finalizat in anul 1925, dupa 19 ani in care s-a construit si reconstruit neintrerupt. Palatul iesean este inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justitie din Paris. Salile palatului, gandite si construite cu gust, amenajate dupa moda vremii, constituiau adevarate capodopere. Mozaicul din holul central al palatului a fost inspirat dupa cel al Catedralei Saint-Pierre din Franta, de langa Cannes, pentru realizarea caruia au fost adusi mesteri francezi.

Casa Dosoftei,

numita si Casa cu arcade, este o cladire veche din municipiul Iasi, construita in secolul al XVIII-lea. Renumita casa, aflata in centrul orasului, aproape de Curtea Domneasca, intre Palatul Culturii si Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, gazduieste astazi sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane din Iasi, infiintata in anul 1970, unde pot fi vazute numeroase exponate originale, intre care si cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.

Biserica „Trei Ierarhi"

se distinge de celelalte lacasuri de cult din lume prin ornamentatia exterioara, o broderie alcatuita integral din piatra. Cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Moldovei Vasile Lupu este considerata o adevarata bijuterie arhitectonica. Edificiul a fost ridicat intre anii 1637 si 1639, fiind sfintit de Mitropolitul Varlaam la 6 mai 1639. Pe langa osemintele domnitorilor romani Vasile Lupu si Dimitrie Cantemir, in 1641, a primit de la Constantinopol moastele Sfintei Parascheva, care au fost mutate la Catedrala Mitropolitana in anul 1889.

La Catedrala Mitropolitana lucrarile au inceput in anul 1833 si s-a adoptat un stil neoclasic, intalnit si la alte biserici din tari europene de mare traditie crestina. Arhitectura apartine Renasterii italiene tarzii. La ridicarea ei au lucrat mai multi arhitecti: Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Cel care a finalizat lucrarea este arhitectul Alexandru Orascu, sfintirea facandu-se abia in 1880. Catedrala are un plan dreptunghiular, cu patru turle in colturi, avand elemente decorative dominate de stilul baroc. Pictura interioara este realizata de maestrul Gheorghe Tatarescu. In realizarea celor 4 scene biblice pe boltile navei centrale si in chipurile de sfinti se observa neoclasicismul de factura italiana.

In Iasi se mai gasesc o multitudine de lacasuri de cult printre care mentionam: Biserica Sf. Nicolae Domnesc, construita intre 1491-1492 de Stefan cel Mare; Biserica Barboi, replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos; Manastirea Golia; Manastirea Cetatuia, de unde, din turnul Cina Pelerinului, se poate admira o superba panorama a Iasilor; etc.

Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi

este considerat a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara. Planurile cladirii apartin celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, ce au proiectat constructii similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich. Cladirea Teatrului National este o veritabila bijuterie arhitectonica ce adaposteste adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896 de mesterul vienez M. Lenz, prezinta in centru o alegorie a vietii, iar in dreapta alegoria Unirii Principatelor Romane; Cortina de fier, pictata de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separa etans scena de restul salii; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, reprezinta alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe si ingeri si incadrat in stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri.

Palatul Roznovanu – actuala Primarie -

este un monument de arhitectura reperezentativ pentru Iasi. Pana in 1891 cand a fost vandut statului, palatul a servit drept resedinta familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie din arena politica a urbei. Aici, in sala mare a palatului, a cantat pentru prima oara Haricleea Darclee, Mihai Eminescu isi citea poeziile, George Enescu isi interpreta compozitiile. In Primul Razboi Mondial in acest sediu avea biroul si regele Ferdinand, s-a organizat consiliu de razboi, a gazduit Guvernul Romaniei. De aici au plecat toti emisarii pentru a face unirea cu Basarabia, apoi cu Bucovina.

Piata Unirii, situata in inima Iasiului,

isi are numele de la faptul ca aici s-a jucat pentru prima data Hora Unirii, la 24 ianuarie 1859, cu prilejul unirii principatelor Moldova si Tara Romaneasca. Din acest motiv, in fiecare an, la 24 ianuarie, evenimentul este recreat de sute de ieseni in jurul monumentului ridicat in amintirea lui Cuza. Aici gasim si Palatul Braunstein, una dintre cladirile simbol ale Iasiului, situata la kilometrul 0 al orasulu. A fost construit in stilul arhitectural ecleric cu elemente de Art Nouveau, specifice tarii noastre din acea perioada.

Un alt reper istoric si, azi, turistic al Iasiului este Bolta Rece. Locul de ospat, construit in stil moldovenesc, ca o casa taraneasca, cu prispa, a intrat in constiinta publica pentru legatura cu membrii Societatii „Junimea”, care l-au ales ca loc de intalnire pentru linistea si discretia pe care le oferea. Ion Creanga si Mihai Eminescu erau clienti fideli. Ei stateau de fiecare data in acelasi loc, la prima masa de la intrarea in crame. Primeau o bundita pentru a le tine de cald pentru ca erau doar 9 grade Celsius, chiar si in mijlocul verii si serveau vinul in cani de lut.

Bojdeuca lui Ion Creanga

este casa taraneasca si modesta a marelui scriitor. A fost construita inainte de anul 1850, povestitorul locuind aici intre anii 1872 si 1889, anul mortii sale. In anul 1879 a stat cateva luni in bojdeuca si Mihai Eminescu. Aceasta a devenit muzeu in anul 1918, fiind prima casa memoriala din Romania.

Cultura

Avand cea mai veche universitate romaneasca, Iasi a devenit un imens centru cultural si academic in Romania, cu peste 70.000 de studenti anual. Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee, fiind un “oras-muzeu” si “o cetate a poetilor”.

Cladirea Teatrului National a gazduit, pe langa spectacolele de teatru importante, cu actori francezi si moldoveni, si numeroase concerte celebre, cum ar fi cel sustinut de Franz Liszt, dar si numeroase baluri mascate care faceau deliciul iesenilor in acele vremuri.

Pentru iubitorii de muzica, cea mai potrivita locatie este Filarmonica de stat din Iasi, fondata in 1918. Sub bagheta lui George Enescu s-au cantat mari opere de-a lungul timpului, ca Simfonia a IX-a de Beethoven, Requemul de Mozart, Requiemul de Verdi, dar si a Cantatei Carmina burana de Carl Orff.

Nu trebuie uitata nici Opera Nationala Romana din Iasi care in prezent are peste 20 de solisti vocali angajati (soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni, basi), majoritatea din generatia tanara, ce au preluat la standarde competitive repertoriul de opera si opereta. Ca si orchestra, corul Operei Nationale Romane Iasi a fost infiintat in 1956 si are un repertoriu vast de opera, opereta, lucrari vocal-simfonice. In 1957 s-a infiintat baletul Operei din Iasi.

Oferta culturala este intregita de Teatrul Luceafarul, Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Bibliotaca Judeteana Gheorghe Asachi, Scoala de Arte, galerii de arta, cinematografe, cluburi, librarii si anticariate, precum si de cel mai mare numar de muzee si case memoriale din tara.

Agrement

Parcul Copou

a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza. In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi. Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932.

Gradina Botanica din Iasi

se intinde pe o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari astfel de gradini din lume. Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii). Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si dispune de o gama variata de plante decorative ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent. Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.

La capitolul viata de noapte, Iasiul este orasul care nu doarme niciodata, seara sau noaptea puteti alege sa va plimbati prin parcuri, sa mergeti in baruri sau cafenele dar si in pub-urile si cluburile deschise unele si in timpul saptamanii, iar altele doar in weekend, pe langa acestea puteti alege si barurile in stilul underground, cu muzica mai putin comerciala.

Complexul Urbanistic si Comercial Palas situat in centrul istoric, in apropierea Palatului Culturii, este un veritabil “oras in inima orasului”. Axat pe conceptul „lifestyle center”, complexul integreaza spatii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente si un perimetru de entertainment, reprezentand o premiera in Romania.

Desi a cunoscut multe momente de cumpana, Iasiul a renascut de fiecare data, devenind astazi un oras modern. Iasiul este si orasul marilor idei, al marii uniri, al celei mai vechi universitati, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ticau), al primului ziar romanesc scris in limba romana, a marilor iubiri traite de mari poeti.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS