Obiective turistice Butea, Iasi

Cele mai importante obiective turistice Butea

Biserica Romano-Catolica Sf. Treime Castelul Sturdza de la Miclauseni Manastirea Butea Manastirea Miclauseni

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Iasi

Palatul Culturii Iasi Manastirea Hadambu Gradina Botanica Iasi Manastirea Vladiceni Conacul Polizu Manastirea Cetatuia Manastirea Bucium Parcul Copou Ateneul Tatarasi Muzeul Literaturii romane Bojdeuca lui Ion Creanga Manastirea Galata Manastirea Trei Ierarhi Palatul Sturdza de la Miroslava Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi Castelul Sturdza Miclauseni Palatul Cuza Ruginoasa Zona de agrement Ciric

Obiective turistice din zona Butea (15-25 Km)

Casa familiei Cantacuzino - Cucuteni Casa memoriala Vasile Alecsandri - Mircesti Lunca Mircesti Mausoleul lui Vasile Alecsandri Muzeul Arheologic Cucuteni Muzeul Ion Neculce Parcul dendrologic Strunga Rezervatia Lunca Mircesti Situl arheologic Cucuteni - vestigii ale culturii Cucuteni Statiunea Baiceni Statiunea Strunga Statiunea arheologica Targu Frumos-Baza Patule

Despre Butea

Comuna Butea, situata in judetul Iasi, este formata din satele Butea si Miclauseni. Ea este asezata in partea de sud-vest a judetului, la 26 km nord de orasul Roman, jud. Neamt, si la o distanta de 70 km, de Iasi. Comuna Butea are ca vecine urmatoarele comune: la nord comuna Strunga, la est comuna Oteleni, la sud cu judetul Neamt, la vest comuna Mircesti, iar la nord-vest comuna A.I. Cuza.

Satele din administratia comunei au o vechime destul de mare, avand in vedere faptul ca ele au fost intemeiate cu peste 400 de ani in urma. Satul Butea este situat pe doua coline, despartite intre ele de paraul Armeanca. Datorita asezarii sale colinare tronand deasupra vaii Siretului, satul Butea ofera o imagine pitoreasca. Satul Miclauseni e ascuns privitorilor, din soseaua Europeana, de perdeaua frumosului parc al castelului medieval si de dealurile, din dreapta soselei nationale.

Satul Butea dateaza din prima domnie a lui Petru Rares si anume in perioada anilor 1534-1536. Acest lucru ne este confirmat de un document de la biblioteca castelului boierilor Sturzesti, din satul Miclauseni, document care s-a pierdut in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In perioada mai sus-mentionata, vornicul Miclaus, dupa ce anterior fusese defrisata padurea de pe malul stang al Siretului, a angajat oameni care sa lucreze la plantarea viei. Acestia au intemeiat satul Butea. Ocupatia de capetenie a primilor locuitori a fost viticultura. In legatura cu aceasta ocupatie isi trage originea numele satului Butea. Intr-adevar, de aici se ridicau multe buti de vin. De aici asezarea a primit numele de Buti, care mai tarziu s-a transformat in Butea.

Cazare si obiective turistice localitati