Ocna Sugatag

Statiunea Ocna Sugatag se afla la 10 km de Vadul Izei si 20 km de Sighetu Marmatiei, in depresiunea Maramuresului pe interfluviul dintre raurile Mara si Cosau, la poalele muntilor Gutai-Tibles, la o altitudine de 490 m si este o statiune cu caracter permanent. Este parte componenta a comunei Ocna Sugatag alcatuita din 4 sate cu o populatie de aproximativ 4.500 locuitori.

Localitatea este mentionata documentar pentru prima data in 1355, fiind un important loc de extragere a sarii. Localitatea Ocna Sugatag este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, din primele secole dupa Hristos. De aici si din alte ocne se alimenta Imperiul cu sarea din bucate. Prin secolele XIII-XIV pornea un drum al sarii care trecea Gutaiul.De acolo, prin hotarul Sapantei la Selatruc si Huta Certeze in Tara Oasului si mai departe spre Satmar, alimentand cetatile Buda si Viena, iar in perioadele practicabile, sarea din Ocna Sugatag era carata cu pluta pe Tisa si de acolo dusa in marile capitale ale Europei. Pana in anul 1948, localitatea Ocna Sugatag a fost sub aspect administrativ centru de plasa, cunoscand o reala dezvoltare economica si sociala, astazi rolul ei polarizator fiind mult mai accentuat.

Sub aspect turistic localitatea Ocna Sugatag, beneficiind de apele cloro-sodice si factori climaterici specifici si a efectelor acestor ape, se bucura de o afluenta turistica impresionanta. Statiunea este considerata, din punct de vedere turistic, "Perla Maramuresului", fiind cea mai cautata zona din acest colt de tara.

Potentialul balnear

Alaturi de apele minerale sodice si clorurate cu o concentratie ridicata(119 g/l), climatul specific de depresiune intramontana cu veri racoroase si ierni reci constituie un factor de cura important. In statiunea Ocna Sugatag se trateaza afectiunile reumatismale degenerative si abarticulare, afectiuni neurologice periferice (pareze, sechele dupa polineuropatii), afectiuni ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite). Curele cu apa sarata nu sunt insa benefice pentru toti bolnavii. Medicii le interzic baile de acest tip pacientilor care au febra, celor cu boli inflamatorii, infectioase, cancer, dar si persoanelor cu hipertesiune arteriala.

Baza de tratament a statiunii ofera doua bazine si trei vane cu ape minerale incalzite, instalatii pentru fizioterapie, electroterapie si termoterapie, sala de masaj si gimnastica, instalatii cu aerosoli, doua bazine mari si unul mic cu apa rece pentru bai si aerohelioterapie. Pe langa tratamentele clasice, bai calde, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie si masaj medical, in statiunea Ocna Sugatag se trateaza afectiunile si in mod naturist, un complex local oferind servicii de fitoterapie, reflexoterapie, presopunctura si masaje speciale, valorificand resurse naturale (plantele medicinale si fructele de padure).

Singurul lac antropomorfic de pe continent se afla in statiunea maramureseana Ocna Sugatag, fiind folosit in tratamente medicale. Lacul Gavril are 30 metri adancime si 2,35 hectare suprafata. Pe langa dimensiune, una dintre ciudateniile prin care lacul Gavril atrage este un strat de apa dulce de la suprafata sa, care face posibila vietuirea pestilor. Imaginea pasionatilor care pescuiesc de pe ponton sau din barca intr-un lac cu apa sarata, aparent o anomalie, ii intriga pe turisti, insa este doar o alta particularitate care creste gradul de fascinatie al lacului Gavril.

Obiective Turistice

La malul Lacului Gavril, langa Baile Vechi, a fost inaugurat in iunie 2007 Complexul Turistic Lacul Sarat, cu terasa-restaurant, piscina cu apa sarata, iar pe malul lacului s-a amenajat o plaja cu dusuri, un ponton unde se inchiriaza barci, hidrobiciclete si ski-jet. La complex se inchiriaza si ATV-uri, de toate marimile pentru toate varstele si exista o zona special amenanjata pentru pescuitul sportiv.

Ca si puncte de atractie locale amintim: Biserica din lemn situata in centrul statiunii Ocna Sugatag si cele doua rezervatii naturale: Padurea Craiasa (rezervatie forestiera si peisagistica situata langa Baile Noi, cuprinzand exemplare de goruni seculari si larice) si Taul Morarenilor.

Rezervatia Padurea Craiasca

este situata la nord-vest de Ocna Sugatag, la 1 km de centrul localitatii si este cea mai reprezentativa padure de gorun din Maramuresul Istoric. Aflata la o altitudine medie de 485 metri si beneficiind de o temperatura medie anuala de 8º C, padurea este constituita preponderent din gorun (Quercus petraea) si larice (Larix decidua). Exista sute de exemplare de gorun, unele inalte de peste 45 m si vechi de cateva sute de ani (gorunul poate ajunge pana la 600 ani). Dealul pe care se afla padurea este format din depozite sedimentare badeniene reprezentate de marne, argile-marnoase, gresii, tufuri cu globigerine si depozite de sare.

Rezervatia Naturala Lacul Morarenilor

s-a constituit ca arie protejata in anul 2000. Lacul este situat pe hotarul satului Breb, in partea superioara a Piemontului Gutai, la altitudinea de 853 m. Taul (lacul) Morarenilor sau Taul Brebului, cum ii zic localnicii, s-a format printr-o alunecare de teren si are o forma aproape circulara, cu un luciu de apa de 4.300 m², un pH de 7,0 si o adancime maxima de 20 m. Rezervatia se afla astazi in custodia Societatii Ecologiste din Maramures. Apa lacului provine dintr-un parau cu debit constant si din izvoare subterane, iar surplusul se scurge in paraul Valea Mare, afluent al raului Mara. Rezervatia Naturala Lacul Morarenilor s-a constituit ca arie protejata in anul 2000.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS