Borsa

Borsa este situata, la o altitudine de 700-850 m, in estul Depresiunii Maramuresului pe DN1 (Sighetu Marmatiei – Iacobeni - Suceava), pe Valea Viseu, intre Muntii Rodna si Maramures, la 91 km de Sighetu Marmatiei, 156 km de Baia Mare si la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legatura intre Maramures si Bucovina. Fata de Bucuresti e afla la o distanta de 540 km, pe sosea.

Clima este specifica zonelor montane, rece si umeda, cu veri racoroase (in jur de 15 °C in luna iulie) si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 7 °C. Aerul este pur, intens ozonat. Deoarece durata persistentei stratului de zapada se intinde din decembrie pana in martie si grosimea medie a stratului de zapada este de 50 cm, statiunea este adaptata si pentru sporturile de iarna.

Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Orasul Borsa este inconjurat de culmile Muntilor Rodnei, Varful Pietrosul, Negoiescul Mare si Varful Repezii. Varful Pietrosul, cu o altitudine de circa 2.300 m, desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud. In partea de est se afla Carpatii Rasariteni.

Localitatea Borsa, atestata documentar in 1353, este una dintre cele mai vechi asezari din Maramures. Exista descoperiri arheologice care au scos la iveala fragmente de ceramica din epoca bronzului. Faptul ca aici oamenii au locuit inca din epoca bronzului, aceasta vatra de sat de origine dacica, este demonstrat si prin originea numelui localitatii, care se trage din cuvantul dacic „BORA” care inseamna vifor sau furtuna.

Unul din cele mai importante evenimente petrecute la Borsa in epoca medievala este batalia cu tatarii din zorii zilei de 4 septembrie 1717 cand borsenii au nimicit mai mult de jumatate din oastea tatara care numara circa 10.000 de oameni, ducand cu ei peste 12.000 de robi crestini legati in lanturi.

Revolutia de la 1848 ii surprinde pe borseni tot pe baricade. Borsenii si apoi locuitorii din Sacel, Saliste si Moisei vor fi potrivnici revolutiei maghiare, ei declarand credinta imparatului de la Viena, capitanul Binder declarand in acele vremuri: „Borsenii nu recunosc unirea cu Ungaria care nici nu exista de fapt, deoarece nu este aprobata nici de romani, nici de sasi”.

Obiective Turistice

Izvoarele cu ape minerale carbogazoase sau continand fier, calciu si magneziu de la Borsa sunt recomandate in tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si in tratamentul bolilor renale. Dat fiind clima propice, statiunea este recomandata si pentru tratamentul nevrozelor astenice si al tulburarilor respiratorii. Ca in multe locuri din Romania, tratamentele se bazeaza adesea pe remedii naturale si ape minerale, dar exista si mofete, iesiri vulcanice din pamant, de unde iese dioxidul de carbon si alte gaze.

Borsa este de asemenea poarta de intrare in Parcul National al Muntilor Rodnei si respectiv in Rezervatia stiintifica Pietrosul Rodnei. In partea estica a orasului, la poalele Masivului Rodnei, la 2 km departare de centru, se afla un important complex turistic, deschis in tot cursul anului, dispunand de mai multe hoteluri moderne.

Zona ofera conditii pentru practicarea alpinismului si sporturilor de iarna (piste de ski cu grade variate de dificultate, trambuline de ski omologate, de 113 m). Climatul subalpin intalnit in statiune, cu temperaturi scazute si grosimi mari ale stratului de zapada permit desfasurarea sezonului de ski din luna decembrie pana in aprilie. Cu telescaunul (1.920 m lungime, 500 m diferenta de nivel) se poate ajunge de la Complexul turistic la Poiana Stiol si mai departe, cu skilift-ul (790 m lungime) la Varful Stiol (1.611 m).

Traditia practicarii sporturilor de iarna la Borsa dateaza de o perioada indelungata, partiile de aici fiind folosite inca din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Partiile de ski sunt situate la 1.200-1.500 m altitudine, iar ca si atractie, statiunea dispune de prima trambulina, natural amenajata, de sarituri cu schiurile (50 m inaltime) care este unica in Europa.

La Borsa exista partii atat pentru schiorii avansati, cat si pentru cei incepatori, deservite de instalatii de transport prin cablu (telescaun si teleschi): Partia Olimpica - 2.980 m lungime (nefinalizata), Partia Poiana Stiol - 1.600 m lungime, Partia Puzdrele - 1.000 m lungime, Partia Bradet - 200 m lungime, Partia Varful Stiol - 500 m lungime.

Cea mai lunga partie este cea de la Poiana Stiol cu o lungime de aproximativ 2,5 Km, iar gradul sau de dificultate este considerat a fi mediu. Partia nu beneficiaza de instalatie pentru zapada artificiala si nici de iluminare nocturna. Partia Bradet este o pista usoara, pentru incepatori, pentru copii sau familii, cu o lungime de 200 m si 30 m diferenta de nivel.

In anul 2005, Primaria Borsa a demarat lucrarile pentru Partia Olimpica, una dintre cele mai moderne partii de ski, avand ca instalatie de transport pe cablu o instalatie de telegondola, ce a fost conceputa pentru o capacitate de transport de 1.200 de persoane/ora. Aceasta va fi cea mai lunga partie de ski din tara si una dintre cele mai moderne din estul Europei, dar, din pacate, nu este finalizata inca.

Din localitate se realizeaza excursii montane pe trasee marcate la carierele de piatra, la Cascada Cailor, Cabana Puzdrele, Varful Pietrosul, Lacul Glaciar Iezer, in Parcul National Muntii Rodnei, si respectiv in Rezervatiile Stiintifice Pietrosul Mare si Piatra Rea, Stancariile Salhoi Zambroslavele, Cornu Nedeii Ciungii Balasinei, etc.

Un obiectiv turistic important este reprezentat si de Biserica din lemn din Borsa, ce poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil. A fost construita in anul 1700 si este decorat cu sculpturi in lemn si picturi pe lemn realizate in 1775. Biserica are un plan dreptunghiular, acoperisul principal cu cele doua seturi de stresini acoperind portalul, pronaosul si naosul. Absida pentagonala a altarului are un acoperis usor coborat. O turla inalta se afla deasupra pronaosului, ca in cazul majoritatii bisericilor maramuresene. Portalul deschis la capatul vestic al bisericii are doua caturi. Trei arcuri sprijina fatada vestica a ambelor niveluri. Interiorul a fost pictat de catre un artist necunoscut in 1775. Programul iconografic nu este tipic pentru decoratiil murale descoperite de obicei in tinutul istoric al Maramuresului, avand in vedere ca scenele descoperite acolo sunt izolate din punct de vedere tematic si nu exista nici o ordine logica intre ele.

Orasul Borsa reprezinta pentru turisti un punct de plecare pentru vizitarea meleagurilor maramuresene: bisericile de lemn, Cimiterul Vesel de la Sapanta, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei (muzeu unic in fostele tari comuniste) din Sighetu Marmatiei, Mocanita din Viseu de Sus, etc.

De-a lungul timpului s-au pastrat doua mari evenimente: festivalul „Nopti de Sanziene” si serbarea campeneasca „Hora la Prislop”.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS