Mogosa

Mogosa este o zona turistica situata in Muntii Gutai, in apropierea orasului Baia Sprie, frecventata de turisti tot timpul anului, atat vara, pentru drumetii si inot, cat si iarna, pentru partia de ski. Statiunea Mogosa este localizata in judetul Maramures la 18 km de municipiul Baia Mare, pe DN 18. Climatul tonic, cu o ionizare accentuata a atmosferei, ofera conditii excelente de odihna si recuperare.

Obiective Turistice

Una dintre cele mai importante atractii ale statiunii este desigur partia de ski. Exista o partie de ski amenajata atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, dotata cu telescaun si 2 schilifturi. Aceasta este omologata pentru competitii F.R.S.B. si nu exista nocturna. Are un grad mediu de dificultate, 2.200 m lungime, altitudinea de plecare 1.246 m si cea de sosire 720 m, inclinatie 33%, diferenta de nivel 230 m, latime medie 40 m si suprafata de 2 ha. Capacitatea partiei este 700 - 800 persoane.

Partia Moski

reprezinta partea superioara a Partiei Mogosa, unde exista o instalatie de teleschi proprie. Pentru a urca in punctul de start al teleschiului Moski se ia telescaunul din Statiunea Suior. Are grad mediu de dificultate, 700 m lungime, altitudinea de plecare 950 m si cea de sosire 750 m, inclinatie 26%, diferenta de nivel 526 m, latime medie 40 m si suprafata de 2 ha si o capacitatea partiei este 700 - 800 de persoane. Pe partia Moski pot schia doar persoanele cu experienta, deoarece la coborare panta este abrupta.

Cine urca pe Mogosa fie coboara doar partea superioara a partiei, de unde poate sa urce din nou pana aproape in varf cu teleschiul Moski si sa faca ture scurte, fie sa coboare partia intreaga pana in statiune, de unde urca iar cu telescaunul pana in varf.

Pe timp de vara, pe Lacul Bodi, functioneaza un strand, ideal pentru inot si relaxare. Lacul este amplasat la o altitudine de 730 m si are o suprafata de patru hectare, iar potrivit autoritatilor sanitare apa acestuia este foarte buna. In zona exista spatii de cazare, restaurante si baruri, dar si posibilitati de agrement precum: telescaun care urca pe varful Mogoasa, terenuri de tenis si handbal (asfaltate), hidrobiciclete. Lacul Bodi face parte din teritoriul administrat de orasul Baia Sprie.

Aici este si destinatia perfecta pentru iubitorii sportului extrem. In statiunea Mogosa se pot practica sporturi extreme ca zborul in tandem cu parapanta sau alpinismul. In ultimii ani statiunea maramureseana a gazduit, pentru iubitorii de downhill si mountain bike o competitie plina de spectacol si adrenalina. Este vorba despre concursul de coborare pe bicicleta, Mogosa Downhill Challenge. Traseul are o lungime de 2 kilometri si o diferenta de nivel de 500 de metri, pe care se gasesc numeroase obstacole naturale si artificiale, printre carte rockgarden-ul de sus, road gap-ul de la mijloc, sectiuni cu radacini si zona de off camber din padurea de jos.

Turistii amatori de excursii si drumetii se pot orienta catre Creasta Cocosului, Masivul Gutin sau Maramuresul Istoric.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS