Sovata - Perla Muresului

Sovata, supranumita si "Perla Muresului" este o statiune chocheta si moderna situata in depresiunea Praid-Sovata, la poalele Muntilor Gurghiu din Carpatii Orientali. Asezata pe cursul superior al raului Tarnava Mica la o altitudine de 475-530 metri, Sovata este o statiune balneara unica in Europa datorita lacului salin helioterm Ursu si al calitatilor balneoclimaterice pe care le ofera turistilor.

Se poate ajunge cu masina pe DN13A Balauseri-Sovata iar cu trenul prin linia de cale ferata 307 Blaj-Tarnaveni-Praid. Se invecineaza la nord cu dealul Cireselu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Biches de 1.080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, Varful Saca de 1.777 m.

Prima atestare documentara a localitatii Sovata este facuta la 1578. Primul document care aminteste de Sovata ca loc de cura este o scrisoare din anul 1597 a lui Mihail Kornis. In secolul al XVIII-lea, locuitorii din satul Sovata si din imprejurimi intrebuintau apa sarata pentru bai. Pe la 1800, pe locul de azi al Lacului Ursu, inainte de prabusirea terenului, existau doua lacuri mici, unul cu apa sarata care se incalzea vara de la soare si altul, cu apa rece. In primul, oamenii faceau baie pentru a se trata de diferite boli.

Dupa 1850 incep lucrarile de organizare a bailor. In 1876 s-a primit autorizatia ca apa lacurilor sa fie utilizata pentru bai, iar in 1884 Sovata a fost atestata oficial ca statiune balneara. Curand dupa aceea s-au construit cateva cabine la Lacul Negru pentru ca, in anul 1882, statiunea sa fie vizitata de 214 persoane, dupa cum reiese din evidentele din acea perioada.

Potentialul balnear

Principalii factori curativi sunt dati de apa minerala clorurata sodica a lacurilor helioterme, de mare concentratie, ce au o temperatura care variaza vara, la 1 m adancime intre 30° - 40°C, iar la 1,50 m intre 40 – 60°C si o concentratie de 40–250 gr/litru; namolul sapropelic provenit din lacuri; bioclimatul de crutare.

In statiune sunt tratate cu ajutorul factorilor naturali curativi afectiunile ginecologice (insuficiente ovariene, cervicite, metroanexite cronice, sterilitate secundara); afectiunile reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze, poliartroze); afectiuni reumatismale inflamatorii (stari algice articulare); afectiunile reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiunile posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa operatii pe articulatii, muschi sau oase, stari dupa fracturi, entorse, luxatii); afectiunile neurologice periferice (pareze usoare, sechele dupa polineuropatii, sechele dupa poliomielita); afectiunile asociate (endocrine, cardiovasculare, nevroza astenica, afectiuni metabolice si de nutritie, boli profesionale).

Statiunea beneficiaza de dotari: pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; saune; sali de gimnastica medicala; plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis, etc.

Lacurile din Sovata sunt renumite atat pentru efectul terapeutic, cat si pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sarate, exista un strat de apa proaspata provenita din precipitatii. Acest strat de apa proaspata nu se amesteca cu apa sarata ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata. Temperatura Lacului Ursu, spre exemplu, variaza intre 10-20 °C la suprafata, 30-40 °C la adancimea de 1 m si 40-60 °C la adancimea de 1,5 m.

Obiective Turistice

Cea mai mare atractie turistica si balneara din statiune o reprezinta Lacul Ursu care este declarat monument al naturii si este o arie protejata, o rezervatie naturala de tip mixt. El s-a format dupa ce o exploatare de sare s-a prabusit iar paraiele din zona au umplut golul nou format. Este cel mai important lac sarat si helioterm din Europa. Se intinde pe o suprafata de peste 4 ha iar adancimea apei depaseste 18 metri. In trecut teritoriul acestui lac era ocupat de fanat, purta numele de Groapa lui Cristofor si era strabatut de paraul Cris-Toplita. Numele provine de la localnici, datorita faptului ca se aseamana cu o piele de urs intinsa, actuala forma capatand-o in anul 1881.

Lacul Ursu este cel mai mare lac din zona si a beneficat de o atentie speciala din partea autoritatilor locale fiind amenajat modern si protejat prin programul special de acces la lac. Nu este insa singurul lac sarat din Sovata ci este secondat de lacurile mai mici: Alunis (9.000 m²), Verde (5.000m²), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, si ele cu ape clorurate (cu concentratie mare - de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentand fenomenul de heliotermie.

Lacul Rosu

si-a primit numele de la faptul ca in el traieste un crustaceu inferior, Artemia salina, de culoare rosie. Suprafata lacului este de 1.600 m². Fundul lacului este acoperit cu un strat gros de namol cu continut ridicat de sulfat de fier si calciu. Cel mai vechi lac al statiunii este Lacul Negru, de origine antropica, si este vestit pentru namolul terapeutic extras si folosit in diferite tratamente, insa rezervele de namol s-au epuizat cu timpul.

O calatorie de neuitat, cu mocanita, va asteapta, in vagoane restaurate, pe o distanta de 14 kilometri intre statiunea Sovata si localitatea Campul Cetatii. Este unul dintre putinele trasee pe care batrana locomotiva mai circula. Traseul face parte din vechea ruta Targu-Mures – Praid inaugurata in 1912, folosita pana in 1997, din care a fost redeschis acest segment feroviar in august 2011. Un drum cu mocanita intre Sovata si Campul Cetatii este mai mult decat o calatorie cu trenul. Circuland cu 35 de kilometri la ora, viteza care a "consacrat" mocanita, le da turistilor sansa de a privi cateva dintre cele mai frumoase peisaje ale tarii. Traseul trece prin padurile dese din zona Sovata dar si prin campii deschise cu peisaje asupra muntilor din zona. Mai trebuie sa precizam ca o calatorie dus-intors dureaza in jur de o ora si jumatate.

La nici 10 Km de Sovata, la Praid, puteti vizita salina si muntele de sare. Impresionantul masiv de sare, se intinde pana in Sovata pe 1.600 m lungime si 500 m latime, terminandu-se la Sokoze. Cele mai inalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Varful Zoltan de 555 m si Varful Sarea de 533 m.

Una dintre cele mai mari mine de sare atat din Romania, cat si din Europa este Salina Praid, ale carei inceputuri istorice dateaza din epoca romana. Datorita exploatarilor masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 °C si umiditate scazuta 66-70%. Ca sa intri in salina, trebuie sa iei autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul se face coborand 300 de trepte abrupte. La finalul scarilor, dai peste galeriile salinei, aflate la 120 metri adancime. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Dotate cu sute de mese, bancute din lemn si locuri de joaca pentru copii, salina are singurul parc de aventura din Romania, amenajat la mare adancime. Cine vrea, se poate catara pe stancile de sare.

In zona se mai poate vizita Muzeul Mineritului, iar la cca. 18 Km de Sovata se afla comuna Corund, unul din centrele olaritului popular din Transilvania, unde poti gasi obiecte din ceramica smaltuita. Pentru pasionatii de ski, la aproximativ 14 Km se gasesc partiile de ski si sanius.

Statiunea Sovata este ideala nu doar pentru tratament, ci si pentru posibilitatile excelente de odihna si relaxare. Aerul curat, clima blanda de tip subalpin, cu veri racoroase si ierni blande fac din aceasta statiune un loc ideal pentru o vacanta in care sa iti incarci bateriile. Dealurile inconjuratoare impadurite cu specii de fagi, carpeni, ulmi, castani, brazi si stejari, Muntele de Sare, lacurile cu ape sarate, curatenia locului si ospitalitatea localnicilor te imbie sa iti petreci vacanta in aceste locuri de vis.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS