Durau

Statiunea Durau este situata la 100 km de Piatra Neamt si la 6 km sud-vest de comuna Ceahlau (de care apartine din punct de vedere administrativ), la o altitudine de 780-800 m la poalele faimosului masiv Ceahlau (in partea de nord-vest) - renumit pentru legendele sale si traditiile magice - intr-o regiune montana frecventata inca din secolul al XVIII-lea.

Obiective Turistice

Statiunea Durau reprezinta o destinatie de vacanta ideala in orice sezon, fiind deschisa pe toata perioada anului. Poti merge la Durau daca esti pasionat de sporturile de iarna, aici existand partia de ski Poiana Soarelui, ideala pentru sanius si ski, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Exista si teleschi pe aceasta partie, care urca pe o distanta de 350 de metri. Stratul de zapada este mediu iar sezonul de ski dureaza din decembrie pana in martie. Partia are o lungime de 375 m un nivel de dificultate mic, cu o diferenta de nivel de 35 m (altitudine de plecare 835 m; altitudine de sosire 800 m). Nu se gasesc nici instalatie de iluminat nocturna si nici tunuri de zapada artificiala, insa acest lucru nu reprezinta un impediment pentru turisti.

La Durau poti veni si vara, daca ai nevoie doar de odihna si eventual tratament. Climatul subalpin, cu un aer ozonat de o mare puritate, este perfect pentru cei care vor sa scape de anemie, nevroza astenica sau, pur si simplu, simt nevoia de a se reface dupa un examen greu sau un efort fizic prelungit. Aerul curat, fara praf si particule alergice si atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura. Temperatura medie, in ianuarie, este de -4 grade Celsius, depunerea medie a stratului de zapada este de 50 cm si dureaza din decembrie pana in martie.

Pentru iubitorii muntelui, de la Durau, se poate pleca in drumetii spre Varful Ocolasu Mare – 1.907 m si Varful Toaca – 1.904 m. Traseele montane de pe Masivul Ceahlau, recent reamenajate, reprezinta cel mai mare punct de atractie turistica din aceasta zona. Pe unul din traseele care urca muntele Ceahlau, turistii pot admira cascada Duruitoarea, cu un impresionant jet de apa si zgomot asurzitor.

Traseul turistic, denumit si "traseul Duruitoarei", incepe in fata hotelului "Bistrita" din statiunea Durau. Este un traseu istoric, facand parte dintre primele sapte trasee marcate in Masivul Ceahlau. In anul 1936 este marcat cu semnul cruce rosie pe fond alb, semnul pastrandu-se pana in prezent. Aceasta poteca a fost strabatura de Alexandru Vlahuta, cel care ne-a lasat o frumoasa descriere a acestei zone. Dupa ce se traverseaza un pod de beton peste un parau mic, se coboara in "Poiana Cailor". In aceasta poiana este amenajata partia unde iarna se poate practica schiul.

Traseul continua intr-un urcus usor pe langa liziera din stanga poienii, paralel cu o mica vale, dupa care se intra in padure. Din partea superioara a poienii se poate admira o imagine de ansamblu a statiunii Durau, cabanele si hotelurile din aceasta statiune, care ofera turistilor conditii optime de cazare si masa. Poteca continua paralel cu paraul lui Bucur, prin padurea de molid si fag.

Traseul traverseaza soseaua asfaltata dintre statiunea Durau si cabana Izvorul Muntelui, dupa care panta se accentueaza usor inainte de a ajunge la "Poiana Viezuri". In poiana, la altitudinea de 1.195 m, traseul se intersecteaza cu poteca turistica marcaj triunghi galben ce vine de la cabana Fantanele, unde se poate ajunge in mai putin de o ora.

Din aceasta poiana, poteca se orienteaza spre sud-vest, continuand aproape pe curba de nivel. Dupa 15 minute, timp in care se trece printr-o zona defrisata, se ajunge langa un izvor de unde se vede spre nord Obcina Boistea si muntii Bistritei. Poteca se strecoara anevoios printre blocuri mari de conglomerate desprinse din abrupturile Pietrei Ciobanului si Toaca. Pana in albia paraului Rupturi se traverseaza descendent mai multe vai mici, iar pe malul drept al paraului se intersecteaza traseul marcat cu cruce albastra. Ambele trasee continua in amonte, printre bolovani si copaci uscati pana la Cascada Duruitoarea. Aici a fost amenajat un loc de popas.

Traseul continua prin stanga cascadei, urmand o panta abrupta. Dupa ce poteca isi schimba pentru putin timp directia spre est, copacii se raresc si se iese in "Poiana Scaius". Se urca apoi pe piciorul de munte de sub Piatra Ciobanului, pana intr-un loc deschis de unde se vede valea paraului Schit, Obcina Boistea si, mai departe, Muntii Bistritei. Urcusul devine tot mai dur. Se traverseaza "jgheabul Arinisului", unde gasim amplasate cateva cabluri pentru siguranta, dupa care se iese in "Polita Arinisului". Poteca spre cabana Dochia trece pe langa "Piatra Lacrimata".

Pornind din statiunea Durau se poate face si turism ecumenic. In apropiere se afla manastiri celebre: Secu, Neamt, Varatec si Agapia. In plus, chiar in statiune este o bisericuta pictata de celebrul Nicolae Tonitza, cat si o manastire ridicata dupa Revolutie, unde turistii se pot relaxa intr-o gradina superba, plina de trandafiri.

Tot in apropiere, in comuna Ceahlau, se afla ruinele Palatului Cnejilor, loc de unde panorama asupra Ceahlaului este impresionanta. Manastirea Durau a fost construita pe locul unui Schit de maici ctitorit in sec al XVII–lea de catre una din fiicele domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentara despre Manastirea Durau este cea din anul 1779 cand era stareta schimonahia Nazaria.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS