Sinaia

Statiunea Sinaia este asezata pe Valea superioara a raului Prahova, in plina zona carpatica, la poalele Muntilor Varful cu Dor si Piatra Arsa. Pozitionata central in cadrul Romaniei, Sinaia este o statiune montana foarte cunoscuta si apreciata, situata intre orasele Ploiesti si Brasov, distanta fata de Aeroportul International “Henri Coanda” fiind de 100 km iar fata de Brasov 40 km. Altitudinea variaza de la un capat la altul al orasului: 767 m in cartierul Izvor, 798 m in zona Garii, 845 m in Parcul Dimitrie Ghica, 860 m la Manastirea Sinaia, 970 m la Castelul Peles, 980 m la Foisor.

Zona des impadurita de pe valea Prahovei in care se afla azi orasul Sinaia era nelocuita in secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit in padurea virgina de aici, aflata la poalele Bucegilor, fiind calugarii manastirii Sinaia, ctitorita intre 1690-1695 de catre Marele Spatar Mihail Cantacuzino, precum si niste scutelnici care se ocupau cu paza manastirii si cultivarea mosiilor acesteia. Orasul a luat numele manastirii, iar manastirea a fost denumita asa dupa calatoria spatarului in Palestina si in peninsula Sinai.

Dezvoltarea orasului Sinaia ca statiune turistica a luat amploare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu construirea soselei Sinaia-Brasov (1847), a caii ferate Bucuresti-Sinaia (1879) si, mai ales, a castelului Peles, care a transformat Sinaia intr-un centru al vietii politice si o zona rezidentiala privilegiata. In anul 1901, fiind resedinta de vara a Casei Regale, Sinaia a fost conceputa de Eforie ca o statiune de lux pentru vacante, punand la dispozitia vilegiaturistilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii si 60 case taranesti, doua cazinouri, bai de hidroterapie, o gradina zoologica, trasuri pentru plimbari, 3 centre cu cai de calarie, manej si scoala de calarie, restaurante, berarii, cofetarii si magazine (majoritatea sezoniere), un parc de promenada. In acea perioada era supranumita "Perla Carpatilor".

Obiective Turistice

Cadrul natural, formele de relief, bio-climat-ul, respectiv vegetatia, fauna, zonele de protectie naturala constituie elementul de baza al ofertei turistice pe care Sinaia o are. Potentialul pentru turism in directa legatura cu relieful, face posibile urmatoarele facilitati pentru turism: trasee montane pentru drumetie, trasee montane de escalada, trasee montane pentru parcurgerea cu bicicleta, zone de relaxare si odihna, zone de belvedere, zone pentru practicarea sporturilor de iarna, zone pentru studiu stiintific si cunoastere.

Sinaia se intinde la picioarele Parcului Natural Bucegi, un element care face posibila existenta principalelor activitati de turism de vara si de iarna din Sinaia. Pe timpul verii, mai mult de 35 de trasee pentru drumetie montana, totalizand peste 150 km sunt disponibile pentru montagnarzi. Unele dintre aceste trasee pot fi parcurse si cu bicicletele de munte; pe unele se tin chiar si diverse competitii. Pista de Mountain-bike are o altitudine de la 1.400 metri la 998 metri, o lungime de 2.000 metri, transport direct pentru sportivi utilizand telegondola.

In parteneriat cu administratia Parcului Natural Bucegi, se organizeaza la cerere tour-uri ghidate de rangeri ai parcului, in diverse zone sau areale protejate din parc, cu scopul observarii naturii, a florei si faunei precum si a endemismelor masivului Bucegi.

Sezonul de ski

incepe in decembrie si poate dura pana in mai. In statiunea Sinaia se poate practica cel mai bun ski de altitudine din Romania. Aici gasim un domeniu schiabil de 22 Km, impartit pe partii cu grade de dificultate diferite. Transportul pe cablu este asigurat de vechea telecabina, inca in functiune, dar si de un telescaun modern. In Valea Dorului cele trei piste, deservite de un telescaun, au ca punct final o cabana ce atrage turistii ca un magnet.

Pentru turisti care isi doresc si alte facilitati pentru petrecerea timpului liber, Sinaia le sta la dispozitie cu: piscine, zone SPA, saloane de infrumusetare, sali de intretinere corporala, sali si terenuri de sport,centre de agrement, piste de bowling, sali de jocuri, cluburi, locuri de joaca pentru copii si altele.

O plimbare la pas pe strazile orasului, in orice anotimp, poate aduce vizitatorului satisfactii vizuale nebanuite: Casa Memoriala George Enescu, Casa de Vanatoare Foisor, Garile Regale, Vila Argetoianu, Vila Florescu, Economatull, Vila Vlahuta, Vila Carola, Yehudi Menuhin, Manastirea Sinaia, Castelul Peles, Pelisor, Cazinoul. Prin cele peste 120 de imobile inregistrate in patrimoniul arhitectural al Romaniei, Sinaia isi merita pe deplin numele de “oras - muzeu”. Cladirile se afla pe intreg teritoriul orasului, dar, exista o concentrare mai mare a lor in zona centrala, in cartierul Furnica unde se afla si domeniul regal, precum si pe strazile Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, I.L. Caragiale.

Pentru vizitatorii statiunii Sinaia, doua obiective turistice merita toata atentia: Manastirea Sinaia si Castelul Peles, aceste doua repere dand orasului o mare valoare istorica, spirituala si culturala. Manastirea Sinaia este ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino. Vechea biserica este construita in stil brancovenesc, si pastreaza in pridvor si naos pictura realizata de Parvu Mutu Zugravul. In curtea vechii manastiri se afla cavoul lui Tache lonescu, prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial. In curtea noua a manastirii a fost inaltata in anii 1842-1846 biserica inchinata Sf. Treimi - din piatra si caramida prin grija staretilor Ioasaf si Paisie. Prin grija regelui Carol I, Manastirea Sinaia este prima manastire din tara electrificata.

Castelul Peles din Sinaia,

resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Intre 1877 - 1879, din cauza razboiului, lucrarile au fost oprite. De aceea castelul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883, dar in forma sa actuala a fost finalizat abia in 1914. Caracteristicile arhitecturii exterioare ale Castelului Peles sunt specifice stilului neorenasterii germane: profiluri ascutite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compozitiei fatadelor, asimetria corpurilor, abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative. Ca si la exterior, si in interior se intalnesc elemente ale neorenasterii germane, dar exista si incaperi in diverse alte stiluri, reluari ale renasterii italiene, engleze, barocului german, rococo-ului, stilului hispano-maur, turcesc etc.

Langa castelul initial, arhitectul ceh Karel Liman a adaugat, intre 1896-1914, un castel mai mic cu 70 camere numit Pelisor. Locatia castelului a fost aleasa de printul german Carol I de Hohenzollern (ce urma sa devina rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al raului ce curge prin curtea acestuia.

De un real interes este si Cazino Sinaia. Situat in Parcul Dimitrie Ghica, a fost, de asemenea, construit la initiativa lui Carol I. Constructia a inceput in anul 1912 si a fost terminata un an mai tarziu. Lucrarile au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care de fapt, era si autorul planurilor. Cazinoul l-a avut ca prim actionar pe baronul de Marcay, actionar si al cazinoului din Monte-Carlo, dupa arhitectura caruia a fost construit si cel din Sinaia.

An de an, Sinaia gazduieste Festivalul International Enescu si Muzica Lumii, Festivalul International de chitara clasica, Festivalul tinerilor dirijori si multe alte manifestari culturale, toate suprapuse peste menirea turistica a acestui loc. Anual se organizeaza si Festivalul Sinaia Forever. Este unicul festival din Romania care aduce in fata publicului in fiecare an, un concept nou. Festivalul Sinaia Forever a devenit demult o traditie, un brand al orasului si totodata cel mai important eveniment pentru sinaieni si Sinaia.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS