Obiective turistice Zalau, Salaj

Cele mai importante obiective turistice Zalau

Biserica Pogorarea Sf. Duh Biserica Sf. Stefan Biserica Sf. Treime Catedrala greco-catolica Adormirea Maicii Domnului Catedrala Ortodoxa Sf. Vineri Muzeul judetean de istorie si arta Galeria de arta Ioan Sima

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Salaj

Gradina Botanica Jibou Statiunea Jibou Statiunea Boghis Castelul Banffy Rezervatia naturala Gradina Zmeilor Castelul Bethlen Castrul Roman Porolissum Manastirea Bobota Cheile Babei Lacul Varsolt Cetatea Almasului Herghelia de cai Bonanza Sinagoga Simleu Silvaniei Vf. Pietros

Obiective turistice din zona Zalau (15-25 Km)

Baile Mesesenii de Jos Baza de agrement Criseni Cabana de la Trei Brazi Castelul Beldy Castelul Wesselenyi Castrul roman Brusturi Castrul roman Buciumi Castrul Porolissum Moigrad Icon Link Gradina Botanica Jibou Icon Link Lacul Varsolt Muntii Meseni Muzeul de etnografie Mesesenii de Jos Muzeul Simion Barnutiu Statiunea Baile Jibou Strandul termal Criseni Trasee turistice si drumetii Vf. Magura Priei Vf. Magura Priei (997 m)

Despre Zalau

Municipiul Zalau este situat in nord-vestul Romaniei, la trecerea dintre Carpatii Estici si Muntii Apuseni, in judetul Salaj si este cunoscut din vremuri stravechi ca Tara Silvaniei, adica Tara Padurilor, cu o suprafata de 3.850 kmp si avand ca vecini la nord judetele Satu-Mare si Maramures, la vest si sud-vest judetul Bihor iar la sud-est judetul Cluj.

Zalau, care se gaseste in centrul judetului pe valea cu acelasi nume, este resedinta administrativa a Salajului. Este situat in apropierea granitei fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de Castrul Roman de la Porolissum - cea mai puternica fortificatie cu rol de aparare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romana. In epoca medievala reprezenta spatiul de trecere dinspre centrul Europei inspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul "drum al sarii".

Azi, municipiul Zalau, situat pe axa Cluj - Satu-Mare - Petea Vama, DN 1F - E81, este conectat la o retea rutiera cu acces spre Europa de vest. Zalau, pe langa importanta sa economica, constituie si un puternic centru cultural, de invatamant, si nu in ultimul rand, un atractiv areal turistic.

Prima consemnare scrisa cu privire la Zalau o gasim in "Gesta Hungarorum", numita si Cronica lui Anonymus - notar al regelui Bela al IV-lea al Ungariei - lucrare aparuta in jurul anului 1210.

Cazare si obiective turistice localitati