Vatra Dornei - "Perla Bucovinei"

Supranumita si "Perla Bucovinei" statiunea Vatra Dornei este situata la o altitudine de 802 m in Depresiunea Dornelor, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna, la 112 km distanta de Suceava si 89 km de Bistrita Nasaud. Zona are un climat temperat continental de nuanta alpina, cu o temperatura medie anuala de 4,6 grade Celsius. Regiunea Dornelor este ferita de vanturi puternice fiind strajuita de muntii Carpati. Precipitatiile bogate si relieful terasat au favorizat dezvoltarea unei intinse panze freatice, care iese la suprafata sub forma de izvoare cu apa minerala. Se poate spune ca aici ne aflam intr-o adevarata imparatie a apelor minerale, exploatate si industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei si Floreni.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1592. La 14 mai 1600 Mihai Viteazul trimite spre Moldova armata condusa de generalul sau, Baba Novac. Acesta urmeaza drumul prin Candreni, peste Mestecanis, spre Campulung si apoi spre Suceava, in urmarirea domnului Moldovei Ieremia Movila.

Evolutia edilitara si urbanistica a localitatii Dorna a fost puternic marcata de descoperirea uriaselor rezerve de ape minerale raspandite pe o suprafata de mai multe zeci de kilometri patrati si cunoscute de ciobanii locului inca de la anul 1750. O cercetare stiintifica a apelor minerale din tinutul Dornelor este cunoscuta in literatura de specialitate in jurul anului 1790. Chimistul Hacquette de Nurnberg realizeaza in aceasta perioada o analiza relativ completa a apelor din Dorna si din localitatile limitrofe Candreni si Sar. Recunoasterea oficiala a importantei izvoarelor minerale si o analiza completa a lor, se datoreaza studiilor din anul 1805 ale doctorului Ignatziu Plusch. Acesta se ocupa mai intai de apele minerale din Poiana Negrii pentru ca apoi, din anul 1810, sa inainteze autoritatilor de la Viena primele semnale despre starea dezastruoasa a bailor din Vatra Dornei si a izvorului din Poiana Negrii, cu o propunere de sistematizare a lor.

Orasul este cunoscut pentru resursele naturale ale apei minerale. Proprietatile locului de recuperare care au facut-o cunoscuta in toata lumea include izvoare minerale, namol si aer puternic ionizat negativ. Turistii vin in Vatra Dornei pentru a-si trata afectiunile cardiovasculare si reumatismul, pentru a se odihni, pentru a practica sporturile de iarna sau doar pentru a se distra. De asemenea, peisajul extraordinar permite numeroase activitati de petrecere a timpului liber – plimbari, calarit, river-rafting si vizite la manastirile din Bucovina si Maramures.

Potentialul balnear

Pentru refacerea sanatatii Vatra Dornei ofera factori naturali de cura precum: izvoarele cu apa minerala carbogazoase; izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice si sulfuroase; mofete naturale de saruri de mare puritate si concentratie de CO2; namolul de turba din zona Poiana Stampei; concentratie mare de aeroioni negativi.

In statiune sunt tratate cu ajutorul factorilor naturali curativi mai multe tipuri de afectiuni: profilaxie: persoane sanatoase si aparent sanatoase predispuse spre imbolnavire, persoane cu surmenaj fizic si intelectual, cu fond nervos hiperactiv, cu sedentarism, noxe, etc.; afectiuni ale aparatului cardiovascular: boala cardiaca ischemica si infarctul miocardic sechelar necomplicat, boli vasculare simple, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, boli ale arterelor periferice si ale venelor; afectiuni ale aparatelor locomotorii: artroze si spondiloze, reumatism inflamator stabilizat, reumatism ab-articular, afectiuni post traumatice, post protezare, afectiuni neurologice (pareze, paralizii, nevrite, nevralgii, etc.), hernie de disc si lombosciatica secundara; afectiuni asociate: boli ale aparatului respirator (bronsite cronice, astm bronsic, boli profesionale), ale aparatului digestiv, boli ginecologice (sterilitate si afectiuni inflamatorii), nevroze, anemii, diabet si obezitate.

Tipurile de proceduri oferite la Vatra Dornei sunt sub forma de bai carbogazoase, bai de plante medicinale, dusuri. La acestea se adauga termoterapia (impachetari cu namol si parafina), electroterapia si fototerapia, pulmoterapia (aerosoli cu apa sulfuroasa si medicamente). Un capitol important il reprezinta kinetoterapia la sala sau bazinul kineto, masajul, cura de teren, mofetele. In functie de afectiunile prezente, acesti factori de tratament naturali si artificiali se combina de catre personalul medical sub forma unui plan de cura la care se adauga dietoterapia, reflexoterapia si altele.

Un loc aparte in cadrul municipiului este ocupat de Parcul statiunii. Masuratorile efectuate au indicat parcul ca un loc cu un nivel calitativ maxim de aero-ionizare. Plimbarile in aer liber pe aleile parcului au fost considerate dintotdeauna elementul principal al tratamentului.

Obiective Turistice

Domeniul schiabil Vatra Dornei este compus din 4 partii de schi: Partia Veverita, Partia Parc, Partia Parc 2 si Partia Telescaun. Doua dintre acestea beneficiaza de iluminat nocturn si instalatie de produs zapada artificiala. Climatul este unul subalpin cu o medie a stratului de zapada de 30-50 cm. Zapada este prezenta din decembrie pana in martie. Statiunea Vatra Dornei beneficiaza de 5,4 km de partie omologata, partia Dealul Negru fiind una dintre cele mai lungi din tara.

Vatra Dornei este locul de plecare pe traseele turistice din trei masive importante: Suhard, Giumalau–Rarau, Calimani si Bistritei. In primavara anului 2007 s-au primit din partea Autoritatii Nationale pentru Turism certificatele de omologare pentru 17 trasee din aceste masive. Reteaua de trasee montane pe care turistii o au la dispozitie in Bazinul Dornelor este de aproximativ 280 km. Traseele sunt amenajate si patrulate periodic de catre membrii formatiei Salvamont Vatra Dornei.

Aici se mai pot practica si alte sporturi precum turismul de aventura si al sporturilor extreme: river rafting, zbor cu parapanta, mountain bike, via-ferrata, tiroliana, escalada. Incepand cu anul 2006 s-au pus in valoare aproximativ 150 de km de trasee pentru ciclism montan. In colaborare cu Universitatea Stefan Cel Mare Suceava, in anul 2009 s-a inaugurat Parcul de Turism Activ – Vatra Dornei. Acest parc cuprinde 45 km de trasee de nordic walking (Trekking) amenajate in raza statiunii Vatra Dornei in forma de stea, avand toate caracteristicile europene ale acestui tip de activitate.

Din Vatra Dornei se organizeaza excursii de cate o zi la manastirile din Moldova, Bucovina sau Maramures. In apropierea orasului Vatra Dornei exista o serie de manastiri ortodoxe care impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura lor. Dintre acestea enumeram: Manastirea Piatra Taieturii, Schitul Mestecanis, Schitul Podu Cosnei, Manastirea de Maici "Acoperamantul Maicii Domnului", si desigur la cativa km de Vatra Dornei: Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor, etc., vestitele manastiri din Bucovina. Toate aceste manastiri sunt monumente unicat ale artei feudale romanesti, cu picturi murale atat interioare cat si exterioare.

Alte obiective turistice din zona statiunii sunt: Muzeul Vanatorii si al Stiintelor Naturale; Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat in cladirea primariei; Turbaria de la Poiana Stampei; Castelul Dracula. Acesta din urma se afla in comuna Piatra Fantanele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei si este o constructie medievala deosebita, si desigur se spune ca aici a trait contele Dracula, in acest sens putandu-se vizita cripta in care sunt ramasitele acestuia, precum si unele lucruri personale.

Se organizeaza si un mare numar de manifestari nationale si internationale, precum Serbarile Iernii, Festivalul National de Datini si Obiceiuri Populare de Iarna "Porniti Plugul Feti Frumosi", Zilele Dornei, Festivalul National al sporturilor extreme Dorna X-Tream, Festivalul national al Teatrelor Populare, Festivalul National al Teatrelor de Papusi, Festivalul National de Muzica Usoara pentru Copii.

La ora actuala se poate vorbi de un adevarat brand DORNA care inglobeaza turismul balnear, turismul de agrement, turismul de afaceri, turismul cultural, turismul activ si de aventura.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS