Tulcea

Tulcea, resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume, este numita si Poarta Deltei Dunarii. Aici Dunarea se divide in 3 ramuri formand un pamant magic, Delta. Tulcea este un port cu o lunga istorie construita pe ruinele cetatii romane Aegisus. Cu o populatie de 73.707 locuitori la recensamantul din 2011, este situat in sud-estul Romaniei, in nordul Dobrogei, si este traversat de paralela 45, la vest si la nord fiind marginit de Dunare si la est de Marea Neagra.

Datand inca din secolul VII I.H., orasul Tulcea este mentionat in documente pentru prima data de Diodor din Sicilia (sec 3 I. H.) sub numele de Aegyssus; acest nume vine de la intemeietorului sau, getul Carpyus Aegyssus pe care Ovidiu il mentioneaza in cele 2 epistole din "Ex Ponto". Dupa luptele din anii 12 - 15 era crestina, cetatea a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban. In sec. I-II d.H. Aegyssus a fost o baza a flotei romane, avanpostul apararii granitelor Imperiului Roman.

Din anul 1416 otomanii controleaza Dobrogea, localitatea devenind Hora-Tepe (Hora colinelor). Orasul a fost atestat documentar destul de tarziu, in anul 1657. In 1595 Tulcea este consemnata si in harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar turc Evlia Celebi (sec. al XVII-lea) e cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oras cu 600 de case locuite de valahi. Incepand cu sec. al XVIII-lea Tulcea este tot mai des mentionata in documentele si planurile cartografice.

Numele orasului are o origine incerta. Dupa unele ipoteze, cuvantul Tulcea ar proveni din doua cuvinte: "tul", ce inseamna caramida si "cea", ce inseamna pamant. Nicolae Iorga afirma ca "tul" ar fi de fapt numele unui guvernator (Tula-bey) la care s-a adaugat terminatia "cea" prezenta si in alte cazuri de denumiri: Casimcea, Isaccea, Hazamcea, etc.

Obiective Turistice

Fiind supranumit si Orasul de la Portile Deltei Dunarii, o parte din economie s-a dezvoltat in jurul turismului, fapt atestat prin constructiile si investitiile ce s-au facut pentru construirea de noi hoteluri si a centrelor comerciale. Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei orasul Tulcea. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.

Delta Dunarii

a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991 si este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national. Turistii pot petrece aici mai multe zile explorand peisajele in compania celei mai mari concentratii de colonii de pasari din toata Europa. Labirintul de canale, marginite de stuf, salcii si stejari cu ramuri incalcite in liane, ofera mediul ideal pentru nenumarate specii de pasari, unele dintre ele venite tocmai din China si Africa. Milioane de pelicani albi egipteni sosesc aici in fiecare primavara pentru a-si creste puii, in timp ce un numar la fel de mare de gaste arctice vin aici pentru a scapa de iernile aspre din Europa de Nord. Delta Dunarii este paradisul entuziastilor faunei salbatice (in special al unui observator de pasari). Datorita celor 5.149 de specii de flora si fauna, specialistii o considera o veritabila banca de gene pentru patrimoniul universal.

Rute turistice in Delta Dunarii

sunt spre Macin, Garvan si Isaccea, regiunea fiind cunoscuta pentru peisajele pitoresti, insa cele mai importante rute turistice raman cele din Delta, regat al apelor si al insulelor plutitoare, un adevarat paradis al pescarilor si vanatorilor, paradisul pasarilor si al florei.

Pe langa Delta Dunarii, ca principala atractie turistica, in Tulcea, puteti vizita si alte obiectice: Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii; Muzeul de Etnografie si Arta Populara; Muzeul de Arta; Muzeul de Istorie si Arheologie; Geamia catedrala “Azzizie”; Monumentul Independentei.

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii

adaposteste cel mai mare acvariu din Romania, precum si o expozitie permanenta, ce prezinta in principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, totul intr-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunarii si Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum si altor arii protejate. La iesirea din muzeu veti putea admira un bazin cu broaste testoase si un stand cu suveniruri. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunarii, motiv pentru care nu ar trebui ratat.

Muzeul de Istorie si Arheologie

al judetului Tulcea a fost infintat in 1975, in Parcul Monumentului Independentei, alaturi de ruinele vechiului Aegyssus si de monumentul ridicat in 1899 de catre locuitorii din Tulcea eroilor razboiului de Independenta (1877-1878). Muzeul ofera vizitatorilor imaginea succesiva a trecutului istoric al teritoriului de la Gurile Dunarii, din cele mai vechi timpuri si pana in perioda evului mediu dezvoltat. In expozitia permanenta si in depozite se conserva un bogat patrimoniul arheologic – aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice si epigrafice -, rezultat in principal din cercetarile arheologice efectuate in a doua parte a sec. al XX-lea in Nordul Dobrogei.

Monumentul Independentei

se afla pe Dealul Monumentului, fostul Colnic Hora, unde pot fi observate si ruinele cetatii Aegyssus. Monumentul a fost ridicat in anul 1878, pentru a fi distrus in anii 1916-1918 si recladit in 1932 si 1977 si reprezinta unul din simbolurile municipiului Tulcea. Monumentul Independentei este format dintr-un obelisc de 22 m inaltime realizat din granit caruia ii sunt alaturati un soldat de infanterie, cu arma pe umar, o goarna in mana si un vultur cu aripile desfacute de 5 m inaltime realizate din bronz.

Pe Dealul Monumentului, mai putem gasi si azi ruina a ceea ce a fost odinioara Cetatea Aegyssus. A fost mai intai dava getica, apoi oras roman si mai apoi veche asezare romaneasca. Caspius Aegyssus este cel care ar fi intemeiat-o si ar fi numit-o dupa numele sau pe vechiul loc al unei dave dacice, asa cum reiese dintr-o scriere a lui Ovidiu. Conform descoperirilor din situl arheologic, cetatea ar avea originile undeva la sfarsitul secolului IV i.H. Acest lucru dovedit fiind de obiectele ceramice de origine getica si greceasca gasite aici. Sunt dovezi incontestabile ale existentei acestei cetati.

Alte obiective turistice din oras sunt: Catedrala Sf. Nicolae, Biserica Buna Vestire, Biserica cu Ceas si Piata Civica, un loc frumos de promenada.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS