Horezu - cel mai mare centru de olarit

Ceramica este unul din cele mai vechi mestesuguri, datand inca din epoca neoliticului, adica cu mai bine de 6.000 de ani i.Hr. Cele mai importante centre de olarit din tara sunt la Horezu si Oboga in Oltenia, Arges si Darmanesti in Muntenia, Marginea si Cucuteni in Moldova.

Localitatea Horezu se afla in centrul depresiunii Horezu si este marginita la nord de Muntii Capatanii, cu Varful Ursu de 2.124 m si dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, pe raurile Luncavat, Ramesti si Romani. Orasul Horezu este cunoscut ca centru etnografic si ca un vechi centru de ceramica populara. Din punct de vedere al ocupatiilor traditionale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, cresterea animalelor, olaritului, exploatarea si prelucrarea lemnului. Olaritul continua sa reprezinte emblema locului. In prima duminica din iunie, localitatea gazduieste binecunoscutul targ de oale. Mesteri din Satu-Mare, Corund, Marginea sau Oboga vin sa isi etaleze talentul.

Povestea Targului de ceramica “Cocosul de Horez” incepe in vara anului 1971. Incepand cu 1974 (a IV-a editie), Targul este asezat in vatra lui fireasca, la Horezu. Locul unde se desfasoara, Parcul de la stejarii seculari, ofera fiecarui participant spatii pentru a-si expune lucrarile. Prin invitarea la targ a olarilor din celelalte centre romanesti, maghiare si sasesti, se realizeaza o foarte buna viziune de ansamblu a olaritului contemporan. Pornind de la traditia stravechilor targuri de Mosi, aceasta manifestare se constituie ca o fresca a creatiilor mestesugarilor lutului din Romania.

Acest fenomen atrage an de an mii de cunoscatori si admiratori, ai traditionalului adus la nivel de arta, oameni care stiu sa distinga valoarea consacrata prin valorile certe ale artei populare si traditiei multiseculare a acestui vestit mestesug.

Ceramica de Horezu are un caracter propriu, unitar, bine definit prin forma, decor, tehnica si colorit. Decorul lucrat de olarii de la Horezu este bogat, realizat cu mare finete si cu tehnici deosebite cum ar fi: stropitul, jiravitul, desenare cu cornul, gaita, tiparitul etc. Vasele de Horezu sunt in prealabil angobate si apoi smaltuite si arse de doua ori.

La Horezu olaritul s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari ce au perpetuat tehnicile de prelucrare a lutului. Principalele simboluri utilizate in ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora si fauna: bradul, ghioceii, cocosul de hurezi, sarpele. Ceramica horezeana are cateva simboluri esentiale: spirala dubla, linia dreapta, linia ondulata, steaua, frunza, braul, soarele, spicul, pomul vietii si coada de paun. Gama cromatica este dominata de fondul rosu la care se adauga galbenul de Horezu. Argila folosita este unica si se gaseste doar in dealul Ulmetului de langa Horezu.

La Centrul de Ceramica din Olari se poate vedea cum se fac vasele de ceramica horezene, urmarind la lucru mesterii olari. In plus, se poate invata de la acestia cum se modeleaza lutul. Pentru a vedea de unde provine unicitatea acestor elemente de ceramica trebuie vizitat dealul Ulmetului.

Cea mai mare parte a produselor premiate sunt expuse la Galeria de Arta Contemporana, deschisa la Casa de Cultura „Constantin Brancoveanu" din Horezu. Este una din cele mai mari galerii de arta populara contemporana din tara. In interiorul galeriei se gasesc aproape 4.000 de produse din ceramica, aici fiind colectionate cele mai valoroase creatii prezentate la toate editiile Targului Ceramicii Populare Romanesti „Cocosul de Hurez". Aici sunt expuse si prezentate principalele centre de olarit din Romania. Prin Galeria de la Horezu, asemenea Targului Ceramicii Populare Romanesti „Cocosul de Hurez", este revalorificata si redata unicitatea acestui mestesug multimilenar cu trasaturile sale specifice.

In afara de ceramica locuitorii zonei mai sunt renumiti si pentru alte activitati de artizanat specific romanesc, precum realizarea de tesaturi manuale, pictura religioasa, sculptura in lemn etc. In atelierele de tesatura si pictura de la Manastirea Horezu (sau Hurezi) sunt facute manual diferite tesaturi, covoare si picturi religioase de o mare valoare. Manastirea gazduieste si biblioteca domnitorului Constantin Brancoveanu, ctitorul acestei manastiri.

Manastirea Horezu ar putea fi un bun punct de plecare pentru un circuit al manastirilor din zona. De aici se poate porni catre cateva manastiri din apropiere, precum si catre nordul Olteniei, acolo unde se afla Manastirile Cozia si Tismana.

Nu trebuie ratat nici Complexul Muzeal Maldaresti care cuprinde casele vechi (numite cule) Greceanu si Duca, precum si casa memoriala I.Gh. Duca. In cadrul acestui complex muzeal se poate vedea o combinatie de elemente ale arhitecturii romanesti, elemente taranesti din zona si particularitati de fortificatii.

In zona exista si cateva trasee turistice spre Muntii Capatanii, Parcul National Buila-Vanturarita sau pesterile din judetul Valcea si judetele din jur: Pestera Liliecilor, Pestera Polovragi si Pestera Muierii. In plus, se pot practica si activitati de vanatoare, pescuit, catarare, sau sporturi extreme, precum biking si zbor cu parapanta.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS