Baile Olanesti - "Izvoarele de aur"

Baile Olanesti este un oras situat in judetul Valcea, intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, inconjurat de muntii Gerea, Folea si Capareata. Situat la o altitudine de 450 m, se afla de o parte si de alta a raului Olanesti, afluent al Oltului. Aflat la aproximativ 18 km de orasul resedinta de judet Ramnicu Valcea. Localitatea mai este supranumita si "Izvoarele de aur", datorita izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase si clorurate, hipotone sau izotone.

Depresiunea in care este situata statiunea, inchisa spre nord si vest de crestele calcaroase ale Masivului Capatanii, permite accesul in oras doar din sud. De aceea toate caile de comunicatie cu statiunea trec prin Ramnicu Valcea. Accesul in statiune se face pe DN 64A ce porneste din Ramnicu Valcea. Acesta se desprinde din DN64 Caracal - Dragasani - Ramnicu Valcea. Aici DN 64 face jonctiunea si cu DN 7 (E 81) Pitesti - Sibiu - Sebes - Salaj si DN 67 Ramnicu Valcea - Targu Jiu - Drobeta Turnu Severin.

Statiunea Baile Olanesti este una dintre putinele localitati din tara care intruneste in chip armonios doi factori naturali de cura: factorul climatic (si topoclimatic local), si factorul hidromineral constituit din apele minerale. Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1579, cand voievodul Radu de la Afumati intareste spatarului Radu si fratelui sau Albu toate proprietatile pe care le-a avut Radu Goran in Olanesti.

Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai. In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tamaduitor a fost intarita chiar de conducatorul Revolutiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe mosia Olanestilor impreuna cu grupul sau de boieri.

Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829-1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath Londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa. In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde au obtinut medalia de aur.

Potentialul balnear

Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona recoltata direct de la sursa. Tratamentul balnear din Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, si profilaxie secundara – preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational. Tratamenul balnear din Olanesti se imparte in crenoterapie (tratament cu ape minerale) si tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie, kinetoterapie, fizioterapie).

In statiune sunt tratate cu ajutorul factorilor naturali curativi afectiunile digestive (esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat); afectiunile renale si ale cailor urinare (litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, glomerulonefrita cronica, cistita cronica); afectiunile cronice ale ficatului si cailor biliare (dischinezie biliara, tulburari dupa ficat operat, hepatita cronica stabilizata, pancreatita cronica); afectiunile respiratorii (rinosinuzite cronice alergice, bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic alergic, noxe profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronsite cronice, traheobronsite cronice, bronsectazie); afectiunile metabolice si de nutritie (diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, guta, obezitate); afectiunile dermatologice; afectiunile alergice; boli profesionale (intoxicatii cu metale grele: Pb, Hg, As); afectiunile cardiovasculare (hipertensiune arteriala stadiul 1, arteropatii periferice); afectiunile asociate (afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, stari posttraumatice, osteoporoza, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroza astenica); afectiunile endocrine; afectiunile ginecologice cronice.

Contraindicatii: afectiunile acute sau afectiunile cronice in stadiul de acutizare; bolile infecto-contagioase; bolile venerice in perioada de contagiozitate; starile casectice; tumorile maligne; hemoragiile repetate de orice natura; sarcina incepand cu luna a-III-a; tulburarile psihice, epilepsie, narcomaniile, alcoolismul cronic, toxicomaniile; bolile sangelui si ale organelor hemato poetice; bolile parazitare.

In statiune se gasesc peste 35 de surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

In anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma "Rumpel" din Viena, in urma studiilor efectuate la Baile Olanesti, a ajuns la concluzia ca debitul si temperatura apelor minerale raman constante sau variaza foarte putin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olanesti (izvoarele minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) si pe Valea Tisei (izvoarele minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18). In urma analizelor, in 1926 izvoarele minerale din Baile Olanesti au fost clasificate, dupa concentratie, in 3 grupe: ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24, 12, 11, 14, 10, 6); ape izotone (izvoarele minerale nr: 5,7,30); ape foarte usor hipertone (izvoarele minerale nr: 19,3,20).

Obiective Turistice

Asezata intr-un cadru natural pitoresc, statiunea Baile Olanesti ofera vizitatorilor lucruri deosebite, demne de retinut si de admirat pentru frumusetea si originalitatea lor.

In apropiere de Olanesti se afla Parcul National Buila Vanturarita, care face parte din Muntii Capatanii (alcatuit preponderent din sisturi cristaline). Acesta adaposteste rezervatiile Tisa si Stogu, in care se regasesc specii relicte, dar si specii protejate precum capra neagra, cerbul, rasul, bursucul, cocosul de munte. Rezervatia Radita conserva forme de relief spectaculoase cu aspect ruiniform, din flora salbatica, specii rare ca floarea de colt, iedera alba, stanjenei, dar si animale ca ursul brun si capra neagra.

De asemenea, Cheile Cheii sunt foarte apropiate de Baile Olanesti, la aproximativ 12 km. Aici se regasesc numeroase pesteri – Pestera Pagodelor, Pestera cu Lac, Pestera Caprelor, Pestera cu Perle si Pestera Rac ori Pestera Clopot.

Pe langa faptul ca Baile Olanesti este un oras turistic cu mare importanta medicala, aici se poate vizita Biserica lui Horea, unul din cei trei care au condus in 1784 cea mai mare rascoala a taranilor din Transilvania. Monument al arhitecturii populare romanesti, bisericuta din lemn de la Olanesti prezinta o mare valoare nu doar prin maiestria cu care este facuta, ci si prin valoarea sa istorica.

Se mai pot vizita in Baile Olanesti Biserica Neamului, Schitul Bradu, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Voievozi, Biserica Sf. Ingeri din Cheia. In apropiere de Olanesti se afla Schitul Iezer, Schitul Patrunsa, Manastirea Frasinei.

Fie ca este vorba de interes medical, sau de dorinta de relaxare, de evadare din cotidian, Baile Olanesti sunt potrivite pentru toate gusturile. Incarcatura istorica, dar si amplasarea in apropierea muntilor invita la drumetii, sau pentru cei mai curajosi care practica alpinismul, la avantarea pe stancile abrupte.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS