Calimanesti-Caciulata - "Perla" statiunilor de pe Valea Oltului

Calimanesti este un oras situat in partea central sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m. Se afla situat la 18 km de Ramnicu Valcea si 198 km de Bucuresti. Impreuna cu Caciulata acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, care este deschisa in tot cursul anului.

Calimanesti-Caciulata are o existenta indelungata, semnalata prin tezaurul de monede dacice si castrele de la Jiblea si Arutela. Pe timpul imparatului Hadrian (117 - 138 d.Hr.) apele de la Bivolari au fost folosite de romani la termele Arutela.

Prima mentiune documentara apare in condica Manastirii Cozia, pe 20 mai 1388, cand, Mircea cel Batran primeste de la Nan Udaba "locul numit Calimanesti pe Olt", pe care il inchina Manastirii Cozia. La 27 mai 1855, Carol Davila ramane impresionat de calitatile curative ale apelor din zona Calimanesti-Caciulata si propune infiintarea aici a unui stabiliment pentru ostasi, similar celui existent la Olanesti. Tot in acesti ani faima izvoarelor creste, la recomandarea lui Carol Davila facand cura cu apa de la Caciulata imparatul Frantei, Napoleon al III-lea, miraculosul remediu contra litiazei renale fiindu-i trimis la Paris cu diligenta. De efectele aceleasi ape s-au bucurat ulterior imparatul Austro-Ungariei, Frantz-Joseph, presedintele Frantei Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvatore.

Potentialul balnear

Cei mai importanti factori naturali de cura ai salbei de statiuni Calimanesti-Caciulata-Cozia sunt apele minerale. Desi numeroase izvoare si sonde au o compozitie variata, totusi, caracteristica generala a tipului de apa minerala a zonei este de apa sulfuroasa, clorurata, bicarbonatata, sodica, hipotona.

Statiunea Calimanesti Caciulata este indicata in tratamentul afectiunilor tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipatia cronica, colite cronice); afectiunilor hepato-biliare (diskinezia biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa, tulburari dupa ficat operat: colecistectomie, hepatita cronica, pancreatita cronica); afectiunilor renale si ale cailor urinare (litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, infectii urinare, glomerulonefrita cronica stabilizata); afectiunilor metabolice si de nutritie (diabetul zaharat, stari de hiperuricemii, de hiperlicemii, obezitate); afectiunilor reumatismale inflamatorii (stari alergice articulare, dupa reumatism articular acut sau dupa infectii de focar); afectiunilor reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala); afectiunilor post-traumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa entorse, luxatii si fracturi); afectiunilor neurologice periferice (pareze, stari dupa poliomielita); afectiunilor respiratorii (persoane expuse la noxe respiratorii, microbiene sau virotice, astmul alergic, bronsitele si traheo-bronsitele cronice, bronsiectazia); afectiunilor asociate (ginecologice, otorinolaringologice, dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroza astenica, boli profesionale).

Contraindicatii: afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii abundente si repetate de orice fel, sarcina patologica in orice luna si sarcina normala incepand cu luna a 5-a, epilepsie si boli psihice, alcoolism.

Statiunile de la Olanesti, Calimanesti si Caciulata beneficiaza de buvete de ape minerale, instalatii pentru hidroterapie (dusuri terapeutice, dus-masaj, dus subacval, bai cu plante, bai cu bioxid de carbon sau cu bule de aer, bai chinetoterapeutice), instalatii pentru electroterapie (galvano-ionizari, unde ultrascurte, curenti diadinamici, bai de lumina), instalatii pentru pneumoterapie (aerosoli, inhalatii), alte instalatii (ultrasunete, sali de masaj, sali de gimnastica medicala, impachetari cu parafina).

Obiective Turistice

Odata ajunsi aici veti descoperi numeroase atractii turistice. Muntii, cu relieful de un pitoresc deosebit, Parcul National Cozia, ce adaposteste una dintre cele mai valoroase colectii de plante din tara, Defileul Oltului, intre Turnu Rosu si Calimanesti, unul dintre cele mai mari si spectaculoase defilee din Carpatii romanesti.

In zona poate fi practicat turismul monahal (manastirile Cozia, Turnu, Stanisoara, schiturile Ostrov si Cornet), dar si agroturismul, in localitatile Racovita si Perisani, unde pot fi descoperite obiceiurile si traditiile pastrate din mosi stramosi. Zona e ideala pentru alpinism, catarari, drumetii si mountain bike. In plus, la acestea se adauga drumetiile pe diverse trasee marcate, in care turistii se pot bucura de miscare, dar si de frumusetile naturii.

Manastirea Cozia

(2 km de la Calimanesti), construita de Mircea cel Batran intre 1387-1388, considerata cel mai vechi si important monument de arhitectura si arta medievala din Tara Romaneasca, este restaurata sub Neagoe Basarab in 1517 si in 1707 de paharnicul Serban Cantacuzino, cand se reface si pictura. In pronaos se afla mormintele lui Mircea cel Batran si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazu.

Manastirea Turnu,

manastire de calugari, ctitorita in 1676 de Varlaam, Episcopul Ramnicului si Mitropolitul Tarii Romanesti. Are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", in data de 21 noiembrie. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman "Arutela", constructie romana deosebita, situata langa barajul hidroenergetic de la Cozia–Turnu; stanca de piatra numita "Masa lui Traian" si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.

Schitul Ostrov,

o manastire de calugari, ctitorita de Neagoe Basarab si sotia sa, Despina, intre anii 1520-1521, este situata pe o insula in mijlocul Oltului. Are hramul "Nasterea Maicii Domnului", pe 8 septembrie. Incepand cu secolul al XVI-lea pana in 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul care si-a luat numele de Teofana.

Manastirea Stanisoara,

manastire de calugari, zidita de Gh. Cluceru si alti boieri din Pitesti, in anul 1747. Asezamantul monahal de la Stanisoara este unul deosebit de retras, la acesta ajungandu-se destul de greu.

Cascada Lotrisor,

o spectaculoasa cadere de ape aflata la numai 6 kilometri distanta de Calimanesti-Caciulata, este creata artificial in anii '50, cand s-a construit drumul forestier. Cascada e ascunsa in masivul Naratu din Muntii Capatanii. Singura cale de acces este un drum forestier care se deschide pe partea stanga a DN 7 inspre Sibiu, cam la 7 kilometri de Calimanesti-Caciulata.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS