Valea Beiului: Cascada Beusnita si Lacul Ochiul Beiului

Valea Beiului este situata in Parcului National Cheile Nerei-Beusnita din judetul Caras-Severin. Pentru a ajunge in Valea Beiului, lasi in urma orasul Oravita, oras asezat pe Valea Mare, urmand drumul spre Ciclova Romana, dupa care mergi spre satele Ilidia, apoi Socolari si in final Potoc. De aici pornesti spre Ochiul Beiului – respectiv Lacul Bei si Cascada Beusnita - trecand prin zona "La Tunele".

Traseul nu este chiar facil, potecuta mergand printre stanci, uneori pe marginea inalta a apei sau prin tunele. Tunelele sapate in stanca sunt, unele, suficient de inalte pentru a merge prin ele normal, altele insa sunt mai mici trebuind sa mergi cu capul plecat. Dar peisajele mirifice pline de povesti si legende fac sa merite tot efortul, in final ajungand in fata "ochiului" plin de vraja care anima padurile si indeamna turistii la o stare de visare si contemplare. Locul este paradisiac. Daca exista un lac care sa merite denumirea de lacul zanelor probabil acesta este printre primele din lista. Culoarea lui este unica. Cascade de diverse dimensiuni apar chiar langa lac.

Cascada Beusnita. 

Succesiunea de cascade de pe Raul Beu in amonte de lacul Ochii Beiului formeaza Cascada Beusnita. Datorita solului, nu numai ca s-au format numeroase cascade, dar permeabilitatea tufului calcaros a dus si la modelarea unor mini baraje, ochiuri de apa si mici caverne. Prima cascada are o inaltime de aproximativ 15 m si este acoperita cu muschi. Urcand poteca, se ajunge la a doua cascada, mai mica, dar mai dezvoltata in latime. Urcand in continuare pe poteca intalnim si cea de-a treia cascada.

Cascada Beusnita este un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv de o insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica.

Ochiul Beiului

este un lac natural de origine carstica cu o suprafata de 284 m² si adancime de maxim 3-3,5 metri, situat in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. La baza formarii lacului se afla un izvor, un izbuc - care improspateaza mereu apele lacului si face ca apa lui sa aiba o temperatura egala si vara si iarna si sa nu inghete niciodata. Mai mult chiar, vara, apa are in jur de 3-4 grade, iar iarna, temperatura apei ajunge si la plus 10 grade.

Traditia

spune ca neasemuitele frumuseti ale zonei sunt alimentate mereu de “lacrimile” unui bei legendar, de unde si numele de “Ochiul Beiului”.

“Legenda Lacului Ochiul Beiului” povesteste despre un bei turcesc care s-a ascuns de tatal sau, haladuind prin padurile de nespusa frumusete ale Cheilor Nerei, loc unde si-a gasit nu numai linistea, vanatul, ci si dragostea unei frumoase valahe. Cum a aflat tatal beiului despre iubirea ce-i napadea sufletul fiului a hotarat ca „Din semintii ghiaure nu-mi vreau nora mie”, si trimite lefegii „tainic s-o inhate pe ciobanita juna”.

Beiul indragostit si-a gasit iubita injunghiata in locul unde acum este lacul. Ochiul Beiului a varsat multe lacrimi, dupa care si-a infipt hangerul in inima. Din lacrimile lui s-a format izvorul care ii poarta numele, in timp ce apele spumoase ale cascadei, nu sunt altceva decat voalul de mireasa al pastoritei care au plecat sa se intalneasca in nemurire cu lacrimile beiului.